World of Warcraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
World of Warcraft
UtviklerBlizzard Entertainment
UtgiverBlizzard Entertainment
DesignerRob Pardo
KomponistTracy W. Bush
Siste versjon9.2.0 (22. februar 2022)
PlattformMicrosoft Windows
macOS
Utgivelse23. november 2004
SjangerMMORPG, episk fantasy, science fantasy, fantasyspill
ModusFlerspiller
AldersgrensePEGI 16
Nettstedworldofwarcraft.com
Del av serien Warcraft

World of Warcraft (ofte forkortet til WoW) er et MMORPG-spill laget og utgitt av Blizzard Entertainment. Grunnspillet ble utgitt 23. november 2004, og har fått flere utvidelser siden det. Den nyeste utvidelsen, Shadowlands, ble utgitt 23. november 2020.

World of Warcraft er Blizzards fjerde spill satt i Warcraft-universet, som først ble introdusert gjennom Warcraft: Orcs & Humans i 1994,[1] og finner sted i fantasiverdenen Azeroth og dets univers. Blizzard Entertainment kunngjorde World of Warcraft 2. september 2001,[2] og spillet ble senere utgitt samsvarende med 10-årsjubileet for starten av Warcraft-serien og ble møtt med tidlig suksess, og var i 2008 MMORPG-spillet med flest aktive brukere med 10 millioner forskjellige brukerkontoer over hele verdenen.[3]

World of Warcraft har også spin-off-spill som det digitale kortspillet Hearthstone og det tidligere tilgjengelige samlekortspillet WoW TCG, og har ellers utviklede figurer i Heroes of the Storm.

Den første offisielle utvidelsespakken, The Burning Crusade, ble utgitt 16. januar 2007. Blizzard annonserte den andre utvidelsen, Wrath of the Lich King, den 3. august 2007 på spillmessen BlizzCon, som ble utgitt 13. november 2008.[4] Utvidelse nummer tre, World of Warcraft: Cataclysm, ble annonsert under BlizzCon 2009, og ble sluppet 7. desember 2010. Utvidelse nummer fire, Mists of Pandaria, ble sluppet 25. september 2012. Utvidelse nummer fem, Warlords of Draenor, ble sluppet 13. november 2014. Utvidelse nummer seks, Legion, ble sluppet ut 30. august 2016. Battle for Azeroth ble lansert 14. august 2018, den åttende utvidelsespakken Shadowlands ble lansert 23. november 2020, og den niende og nåværende utvidelsespakken Dragonflight ble lansert 28. november 2022[5].

Ved BlizzCon 2017 ble World of Warcraft: Classic kunngjort.[6] World of Warcraft: Classic lar spillere lage karakterer i eldre versjoner av spillet, med den første utgivelsen bestående av grunnspillet, og den andre utgivelsen bestående av The Burning Crusade. Classic får også oppdateringer på lik linje med de originale utgivelsene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i World of Warcraft starter i Azeroth, en verden i utgangspunktet bestående av kontinentene Eastern Kingdoms og Kalimdor. Spillerfiguren, ofte referert til med navn som «the Hero of Azeroth», «Champion of Azeroth» og «Maw Walker», startet som et ukjent medlem av sin rase og bygget opp sitt rykte ved å reise rundt Azeroth. Fortellingene varierer fra område til område, men det er som oftest en hovedhandling som åpner opp gjennom oppdateringer («patches»).[7] Mange av hovedhistoriene i World of Warcraft ender med at de to sidene «Alliance» og «Horde» må arbeide sammen for å slå en større trussel.

I grunnspillet kunne spillerne oppleve flere større historier med fokus på å gjenerobre områdene i Azeroth, blant annet ved å beseire den store flammeskapningen Ragnaros, skape orden ved å beseire Gurubashi-trollene i Zul'Gurub og beskytte Azeroth mot Naxxramas, en flyvende nekropolis som spredde sykdom og fordervelse.

I den første utvidelsen møtte spillerne «the Dark Portal», en mystisk portal til den splintrede verdenen Outland som ble gjenåpnet av demonen Lord Kazzak, en kommandør i arméen Burning Legion.[8] «Alliance» og «Horde» prøvde å få kontroll på denne nye verdenen sammen med sine nye allierte «draenei» og «blood elves», men endte opp med å måtte jobbe sammen for å beseire demonhæren Burning Legion og den tidligere lederen av «blood elf»-byen Silvermoon, Kael'thas Sunstrider.[9]

I Wrath of the Lich King fikk heltene oppleve det arktiske området Northrend, da «the Lich King», Arthas, satt i gang hendelsene som skulle ende alt liv på Azeroth.[10] I denne utvidelsen fikk spillerne også vite mer om skapelsen av Azeroth i Ulduar.

I den tredje utvidelsen, Cataclysm, kom den destruktive dragen Deathwing tilbake, og spillerne opplevde «the Shattering», en serie med jordskjelv og andre naturkatastrofer. Sammen med «the Dragon Aspects», lederne av de forskjellige dragegruppene, måtte heltene stoppe «the Twilight Cult», en gruppe som tilba de kaotiske «Old Gods», og senere beseire Deathwing over «the Maelstrom» (malstrømmen) for å sende han tilbake der han kom fra.[11] Cataclysm sin «shattering» la også til en overhaling av gamle områder fra grunnspillet, som gav nye, oppdaterte opplevelser for spillere.

Da den mystiske tåken som gjemte Pandaria forsvant, var de to sidene «Alliance» og «Horde» raske til å utforske det nye kontinentet i Mists of Pandaria og møtte nye allierte med den panda-lignende rasen «pandaren». Utvidelsen endte med at de to sidene måtte jobbe sammen for å svekke den korrupte «Horde»-lederen Garrosh Hellscream.[11]

Hendelsene i utvidelsen Warlords of Draenor tar, i sin helhet, plass i en alternativ tidslinje.[12] I Draenor, får heltene beseire Garrosh en gang til. Utvidelsen ble fullført med blandet mottagelse fra spillerne.[13]

I Legion er arméen Burning Legion tilbake og skaper furore på ny-oppdagede områder på Azeroth, og spillerne får vite mer om skapelsen til dems planet.

Kampen mellom «Alliance» og «Horde» fortsetter i Battle for Azeroth, når «Horde»-lederen Sylvanas Windrunner brenner ned verdenstreet Teldrassil, hjemmet til «night elf»-folket, og begge sidene må finne nye allierte på nasjonene Kul Tiras og Zandalar.

Shadowlands starter ved slutten av Battle for Azeroth, med at Sylvanas Windrunner og hennes lugubre venner bortfører forskjellige ledere i Azeroth, og ødelegger «the Helm of Domination», som splintrer veggen mellom Azeroth og de dødes land, «the Shadowlands» (Skyggelandene). Spillerne hopper inn i den nyoppdagede dimensjonen, og må hjelpe de forskjellige stedene oppnå balanse igjen, og slå den fryktelige «the Jailor», som har tatt til fange sterke sjeler ved hjelp av Sylvanas.

Spillerens avatar[rediger | rediger kilde]

I World of Warcraft står spillernes figurer sentralt i spillopplevelsen, og spillet kan ikke spilles uten en figur. Når en spiller skaper en figur, må rase og klasse bli valgt, hvor rasevalg bestemmer om du tilhører «Alliance» eller «Horde», to sider som egentlig ikke kan spille sammen.

Spillerens figur starter på nivå 1, og kan øke sitt nivå til det nåværende toppnivået 60, hvor det er forventet at man skaffer seg bedre utstyr over lengre tid.

Raser[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Raser i World of Warcraft

I World of Warcraft kan spillerne skape figurer med utgangspunkt i forskjellige raser som har unike evner, utseende og tilhørighet til én av de to sidene i spillet, «Alliance» og «Horde».

«Blood elves» har vært en av de mest populære spillerrasene siden de ble lansert,[14] kjent igjen for sine lange, vertikale ører og tynne kropper.

Da grunnspillet ble lansert, stod valget mellom åtte raser. «Alliance»-rasene var «human» (menneske), «dwarf» (dverg), «night elf» («natt-alv») og «gnome» (gnom), og Horde-rasene var «orc» (ork), troll, «tauren» og «forsaken».

Flere raser har blitt lagt til senere i forskjellige utvidelsespakker. Den første utvidelsen, The Burning Crusade, la til «draenei» for «Alliance», og «blood elf» («blod-alv») til «Horde». Den tredje utvidelsen, Cataclysm, gav «Alliance» rasen «worgen», og «Horde» fikk gobliner, som tidligere var skildret som en nøytral, merkantil rase. Goblinbyene rundtom Azeroth forble nøytrale, da de tilhørte andre samfunn enn spillergobliner i spillets fortelling.

I den fjerde utvidelsespakken Mists of Pandaria, ble den første og eneste nøytrale rasen, «Pandaren», lagt til. Da «Pandaren»-spillerfigurer ble skapt, forble de nøytrale på et lukket område til de hadde skaffet nok erfaring til å måtte velge å bli en del av «Alliance» eller «Horde».

Allierte raser[rediger | rediger kilde]

Med Legion og Battle for Azeroth kom det i tillegg «allierte raser» som spillere kan låse opp i spillet gjennom forskjellige prestasjoner basert på innholdet rasen er fra, og er ofte andre samfunn eller undergrupper av allerede representerte raser. Allierte raser er laget som et tillegg til de allerede eksisterende rasene og bruker deres modeller og animasjoner som basis, og starter på nivå 10. Ved dette systemet har «Alliance» fått tilgang til «void elf» («tomromsalv») og «lightforged draenei» fra Legion, og «dark iron dwarf», «kul tiran human» og «mechagnome» fra Battle for Azeroth. «Horde» sine allierte raser inkluderer «nightborne» og «highmountain tauren» fra Legion, og «mag'har orc», «zandalari troll» og «vulpera» fra Battle for Azeroth.

Egendefinering av spillerfigurer[rediger | rediger kilde]

Hver av rasene har forskjellige egendefineringsvalg en spiller kan velge når en spillerfigur blir skapt. Dette inkluderer ofte hudfarger, øyefarger, hårfarger, hårstiler, kjønn og rasespesifikke valg som horn, ører, tatoveringer og øyenbryn. World of Warcraft har tidligere fått kritikk på grunn av lite valg av mangfoldige trekk for sine menneskelige figurer[15][16] og rasistiske stereotyper i andre raser.[17] I 2020, med den siste oppdateringen før Shadowlands ble utgitt, ble det lagt til flere egendefineringsvalg til flere raser i spillet,[18] hvor «humans» (menneskene) fikk en stor andel for å gjøre opp for manglende trekk, hvor det ble lagt til forskjellige ansiktsformer og trekk inspirert av østasiatiske og afrikanske folk. Det var spesielt lagt vekt på hårtyper og mørkere hudtoner til de menneskelige figurene.[19] Flere andre raser i spillet fikk også alternative hudtoner.

Klasser[rediger | rediger kilde]

Hver spillerfigur i World of Warcraft tilhører én av de tolv forskjellige klassene tilgjengelige i spillet.[20] Hver klasse har også to til fire forskjellige spesialiseringer som har stor effekt på spillopplevelsen, og spillerne kan fritt bytte mellom spesialiseringer. Noen klasser kan kun velges av spesifikke raser, og har spesifikke materialer («armor types») de kan bruke. Klassene «paladin» og «shaman» var låst til de to sidene, «Alliance» og «Horde», til utgivelsen av The Burning Crusade-utvidelsen.

Klasser i World of Warcraft
Klasse Rolle(r) Raser¹ «Armor» Introdusert
Druid Damage, Healer, Tank Night Elf, Worgen, Tauren, Troll² Leather Grunnspill
Hunter Damage Draenei, Dwarf, Human², Night Elf, Worgen, Pandaren, Blood Elf, Goblin, Orc, Tauren, Troll, Forsaken² Mail
Mage Damage Draenei, Dwarf², Gnome, Human, Night Elf², Worgen, Pandaren, Blood Elf, Goblin, Cloth
Paladin Damage, Healer, Tank Draenei, Dwarf, Human, Blood Elf, Tauren² Plate
Priest Damage, Healer Draenei, Dwarf, Gnome², Night Elf, Worgen, Pandaren, Blood Elf, Goblin, Tauren², Troll, Forsaken Cloth
Rogue Damage Dwarf, Gnome, Human, Night Elf, Worgen, Pandaren, Blood Elf, Goblin, Orc, Troll, Forsaken Leather
Shaman Damage, Healer Draenei, Dwarf², Pandaren, Goblin, Orc, Tauren, Troll Mail
Warlock Damage Dwarf², Gnome, Human, Worgen, Blood Elf, Goblin, Orc, Troll², Forsaken Cloth
Warrior Damage, Tank Draenei, Dwarf, Gnome, Human, Night Elf, Worgen, Pandaren, Blood Elf², Goblin, Orc, Tauren, Troll, Forsaken Plate
Death Knight Damage, Tank Draenei, Dwarf, Gnome, Human, Night Elf, Worgen, Pandaren, Blood Elf, Goblin, Orc, Tauren, Troll, Forsaken Wrath of the Lich King
Monk Damage, Healer, Tank Draenei, Dwarf, Gnome, Human, Night Elf, Pandaren, Blood Elf, Orc, Tauren, Troll, Forsaken Leather Mists of Pandaria
Demon Hunter Damage, Tank Night Elf, Blood Elf Legion

¹ Inkluderer ikke «allied races», ² Lagt til rasen i Cataclysm.

Roller[rediger | rediger kilde]

I World of Warcraft er spillerne delt inn i roller basert på sin klasse og spesialisering innenfor sin klasse. Rollerene er grunnleggende til gruppeinnhold som «raids» og «dungeons».

 • «Damage»-spillere er ofte kalt for «DPS» («damage per second»), og fokuserer på å skade fiender.
 • «Healer»-spillere fokuserer på å helbrede andre spillere.
 • «Tank»-spillere fokuserer på å holde «aggro», eller oppmerksomheten til fiender, og tåler som regel mye mer skade enn sine gruppemedlemmer.

«Level» (Nivå)[rediger | rediger kilde]

De forskjellige klassene i spillet tilbyr forskjellige evner når figurene oppnår et høyere nivå. I tillegg vil spilleren få tilgang til utstyr med bedre egenskaper, høyere grunnegenskaper og nye muligheter, som ridedyr og «raids» som gjør figuren sterkere. Det nåværende maksnivået er 60. Tidligere var maksnivå 120, som ble redusert til 50 da den siste oppdateringen før Shadowlands ble utgitt. Dette var gjort for å gjøre «leveling» mindre overveldende for nye spillere og for å gjøre det mindre monotont for alle spillere.[21] Figurer kan få tilgang til Shadowlands-innholdet når de når nivå 50.

Profesjoner[rediger | rediger kilde]

I World of Warcraft har spillerne mulighet til å velge forskjellige «professions» (profesjoner) for sin karakter. Dette kan inneholde å skape rustninger og våpen for forskjellige klasser, forbedre utstyr og lage andre ting som kan hjelpe figurer oppnå bedre resultater. Profesjonene kan også ofte gi tilgang til forskjellige ridedyr og andre morogreier, og er ofte en måte å tjene spillets valuta («gold» eller gull) på, da både utstyr og moroting gjerne kan selges på et auksjonshus i storbyene i spillet.

En enkelt figur kan ha opptil to primære profesjoner, og kan lære alle de forskjellige sekundære profesjonene.

Profesjon Norsk oversettelse Kategori Beskrivelse Lagt til
Alchemy Alkymi Primær Kan lage trylledrikker og oljer for å forsterke spillernes egenskaper og evner Grunnspill
Blacksmithing Smed Kan lage «plate»-utstyr og våpen
Enchanting Fortryllelse Kan forbedre forskjellig utstyr og våpen
Engineering Ingeniør Kan skape forskjellige verktøy, våpen og spesifikke våpenforbedringer
Herbalism Botanikk En «gathering»-profesjon, som kan innhøste forskjellige blomster som kan brukes til andre profesjoner
Inscription Skribent Skaper blekk, som de kan bruke til å lage forbedringer til figurer. Wrath of the Lich King
Jewelcrafting Gullsmed Kan lage ringer og halskjeder, samt bearbeide edelsten til å festes i utvalgte rustninger The Burning Crusade
Leatherworking Lærarbeid Kan lage «leather»- og «mail»-utstyr Grunnspill
Mining Gruvedrift En «gathering»-profesjon, som kan innhøste forskjellig malm og stein til bruk ved andre profesjoner
Skinning Flåing En «gathering»-profesjon, som flår skapninger for lær og bein til bruk ved andre profesjoner
Tailoring Skredder Kan skape «cloth»-utstyr og sekker
Archaeology Arkeologi Sekundær Lar spilleren finne ut mer om historien i spillet, og få forskjellig utstyr og morodingser Cataclysm
Cooking Matlaging Kan lage matretter som gir midlertidige forbedringer hos spillerfigurer Grunnspill
First Aid¹ Førstehjelp Kunne lage bandasjer og annen førstehjelp
Fishing Fiske Kan fiske fisk til bruk i matlaging

¹Fjernet i Battle for Azeroth-utvidelsen, og flere av oppskriftene er nå del av «tailoring» og «alchemy».

Geografi[rediger | rediger kilde]

Azeroth[rediger | rediger kilde]

Kart over nåværende Azeroth
Kart over Azeroth (per Shadowlands)

Utdypende artikkel: Azeroth

Den sentrale verdenen i World of Warcraft heter Azeroth, og består av forskjellige kontinenter og områder, og er også hvor alle spillerne starter nye figurer. De to første tilgjengelige kontinentene var «Eastern Kingdoms» i øst og Kalimdor i vest. Utvidelsen The Burning Crusade la til to nye områder til begge kontinentene. «Azuremyst Isle», som også inneholdt storbyen Exodar og «Bloodmyst Isle» som var startplassene for den nye rasen «draenei», ble lagt til i nordvestlige Kalimdor, mens «Eversong Woods», som inneholdt storbyen «Silvermoon City», og «Ghostlands» som var startplassene for den andre nye rasen «blood elves». Spillerne har to møtepunkt basert på sin side. «Alliance»-spillere har møtepunktet «Stormwind City» i sørvestlige «Eastern Kingdoms», som er en stor «human»-by som fungerer som hovedstaden til «the Alliance». Orgrimmar fungerer som hovedstaden til «the Horde» og er i nordøstlige Kalimdor.

Med Wrath of the Lich King-utvidelsen ble det gitt tilgang til et nytt kontinent, nemlig Northrend. Northrend ligger i nordlige Azeroth og er representert med kulde i alle sine områder, bortsett fra «Sholazar Basin», som er et mer jungellignende område. Spillernes møtepunkt i Northrend er den nøytrale, flyvende byen Dalaran, som er styrt av «the Kirin Tor», en gruppe magibrukere. Dalaran hadde flyttet seg fra «Alterac Valley» i nordlige «Eastern Kingdoms», og flyttet seg igjen senere til «the Broken Isles» i Legion. Byen i Northrend eksisterer fortsatt, dog Legion-versjonen er oppdatert og inneholder andre oppdrag og figurer. Blizzard tok mye inspirasjon ifra vikingtiden i Norden når de skapte Northrend, og har elementer som valkyrjer og gjallarhorn, samt navn på viktige figurer tatt ifra norrøn mytologi.

Cataclysm brakte med seg «the Shattering», som endte med at «Eastern Kingdoms» og «Kalimdor» ble totalrenovert. Dette innebar at alle områder fikk nytt utseende, nye oppdrag, nye fortellinger og i noen tilfeller, nye navn eller oppdelinger. For eksempel, ble «the Barrens» splittet til «Northern Barrens» og «Southern Barrens». Dette innebar også at startplassene fikk nye oppdrag for å lære nye spillere viktige oppgaver i spillet. Områdene (og startplassene) lagt til i The Burning Crusade ble ikke oppdaterte. Hendelsen «the Shattering» åpnet også opp nye områder i begge kontinentene, samt undervannsområdet Vashj'ir på kysten av «Eastern Kingdoms», og «the Maelstrom» i midten av Azeroth, som gav tilgang til det underjordiske området Deepholm. Øya Kezan ble også lagt til, men er kun et startområde for goblinrasen.

Mists of Pandaria la til det sørlige kontinentet Pandaria, som var inspirert av Øst-Asia. Dette er hjemlandet til den nye rasen, Pandaren, og inneholder også dems nøytrale startplass. Møtepunktene her er «Alliance» sin «Shrine of Seven Starts» (Syvstjernershelligdommen) og «Horde» sin «Shrine of Two Moons» (Tomånershelligdommen) i midten av det nye kontinentet.

«The Broken Shore» ble lagt til i Legion. Byen Dalaran ble forflyttet hit, og var møtepunktet for spillere på begge sider. Nye «allerte raser» ble også lagt til, men har en startplass i sin sides hovedby, hvor de starter på nivå 10.

De store øynasjonene Kul Tiras og Zandalar var lagt til ved Battle for Azeroth, hvor det maritime, menneskelige Kul Tiras ble «Alliance»-alliert, og det krigerske, troll-kontrollerte Zandalar ble «Horde»-alliert. Spillere på begge sider kan besøke begge kontinentene som de ønsker, men mye av innholdet er sentrert på å beskytte og invadere hverandres allierte samfunn. Kul Tiras sin hovedstad er Boralus, og Zandalar sin hovedstad heter Dazar'alor.

Outland[rediger | rediger kilde]

En ny verden, Outland, ble lagt ved utgivelsen av The Burning Crusade. Outland er en splintret verden, og møtepunktet er byen Shattrath, som er i midten av verdenen.

Draenor[rediger | rediger kilde]

Draenor, lagt til i Warlords of Draenor, som blir sett i spillet er en versjon i et alternativt univers, og er en gjenspeiling av hva The Burning Crusade sin verden, Outland, så ut før den ble ødelagt.

Argus[rediger | rediger kilde]

Ved enden av Legion-utvidelsen var Argus lagt til som «end game»-innhold, og inneholdt blant annet det siste av fem «raids» i utvidelsen, «Antorus, the Burning Throne».

Shadowlands[rediger | rediger kilde]

I utvidelsen Shadowlands reiser spillerfigurene og andre viktige figurer til «the Shadowlands», som er verdenen der alle levende sjeler drar når de dør. I World of Warcraft får vi oppleve de fem regionene Ardenweald, Bastion, Maldraxxus, Revendreth og det grufulle «the Maw», samt den nøytrale, sentrale storbyen Oribos om kobler alt til hverandre, og er hvor sjelene går før de blir dømt til sine forskjellige skjebner. Hver region har forskjellige mål for sjelene som kommer til dem, som er en stor del av hovedhandlingen i utvidelsen. Spillere får også tilgang til en by som heter Tazavesh igjennom en «instance» som heter «Tazavesh, the Veiled Market», som er i det endeløse området «The In-Between» (Mellomrommet), som er mellom regionene i «the Shadowlands».

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Instances[rediger | rediger kilde]

«Instances» er en type gruppeaktivitet, hvor gruppestørrelse varierer fra hvilken type «instance» det er snakk om. De mest vanlige av denne typen aktivitet er «dungeons» og «raids». Disse har to til fire vanskelighetsgrader, hvor «instances» i den nyeste utvidelsespakken har tre (for «dungeons») til fire (for «raids»), som medbringer nye mekanikker i de forskjellige kampene, samt mer skade. Instances har sterk sammenkobling med fortellingene i World of Warcraft, hvor «dungeons» pleier å ha mindre fortellingspunkter, og «raids» er hovedfokusene til fortellingene. Nye «instances» kan bli lagt til spillet ved større oppdateringer, og den nyeste hovedoppdateringen, 9.1.0, la til et «raid» som heter «Sanctum of Domination», og en «mega-dungeon» som heter «Tazavesh, the Veiled Market».

Spillere kan besøke eldre «instances» for å skaffe seg utstyrutseender, ridedyr, utmerkelser og andre moroting, og kan ofte klare å komme seg gjennom dem alene eller i en mindre gruppe. Spillere kan også besøke eldre «instances» i et arrangement som heter «timewalking», som dukker opp et par ganger i måneden. «Timewalking»-arrangementene varer som regel én uke, og er basert på forskjellige utvidelsespakker sine «dungeons» og «raids».

Dungeons[rediger | rediger kilde]

«Dungeons» er en type «instance» for grupper på fem spillere som består av én «tank», én «healer» og tre «damage»-spillere. Spillere kan delta i «dungeons» fra nivå 10 ved hjelp av «Dungeon Finder»-verktøyet, som lar spillere automatisk finne en gruppe for spesifikke eller tilfeldige «dungeons». Det er forskjellige «dungeons» spillerne kan kø seg for, som varierer med spillerens nivå eller valgte nivåøkningsområde. For eksempel, har spillere i Shadowlands tilgang til fire forskjellige «dungeons» før nivå 60, og får tilgang til fire ekstra når de når nivå 60. «Dungeons» lagt til i dagens World of Warcraft har de tre vanskelighetsgradene normal, «heroic» og «mythic», samt «mythic keystone» som er en utfordringsmodus basert på «mythic»-vanskelighetsgraden. Et unntak er «Tazavesh, the Veiled Market», som er en «mega-dungeon» som kun er tilgjengelig på «mythic»-vanskelighetsgrad.[22]

«Mythic keystones» eller «mythic+» er en utfordringsmodus til «dungeons» som skaleres ved nivået på et objekt («keystone») som spillerne har, med et minstenivå på +2. Disse har også ekstra negative effekter som varieres fra uke til uke, hvor hver «mythic keystone dungeon» har én til fire effekter, som kommer an på nivået til objektet. Et eksempel på en effekt er «bursting», som gjør at mindre fiender sprenger når de dør, som tilføyer skade over tid til alle gruppemedlemmer.

Raids[rediger | rediger kilde]

«Raids» er en type «instance» for grupper på ti eller flere spillere, hvor gruppekomposisjonen er litt løsere enn ved «dungeons». Designet bak «raids» er basert på å ha to «tanks», og til en gruppe på ti spillere, er det vanlig å ha to «tanks», to «healers» og seks «damage»-spillere. I grunnspillet var «raids» satt opp for grupper på 20 eller 40 spillere, og var fra The Burning Crusade til Mists of Pandaria for 10 til 25 spillere. Ved det siste «raid» i Mists of Pandaria, var det lagt til en ekstra gruppestørrelse som ble kalt «flexible raid», som lar dem skalere dynamisk basert på hvor mange spillere det er i «raid»-gruppa, og har et minsteantall på 10 spillere og et maksantall på 30 spillere.

«Raids» i dagens World of Warcraft (Shadowlands) er «flexible» (fleksible), bortsett fra den høyeste vanskelighetsgraden, «mythic», hvor man må være 20 spillere.[23] De andre vanskelighetsgradene for raids er normal og «heroic», samt «raid finder», eller LFR («looking for raid»), som bruker et system lignende «dungeon finder», og har mindre eller svakere mekanismer enn normal vanskelighetsgrad.

Spiller mot spiller[rediger | rediger kilde]

«Player versus Player»-systemet (PvP) i WoW var slik at en drepte spillere på den andre siden (Horde eller Alliance) og fikk et visst antall poeng per spiller en drepte, avhengig av level på den du angrep og deg selv. Dette kunne gjøres i enten «Battlegrounds» eller i PvP-soner (Player versus Player) i spillet. En fikk høyere rank jo mer poeng en hadde. Etter patchene 2.0.1 og 2.0.3 («Before the storm») har det kommet et nytt system der en får ett visst antall poeng per spiller en dreper, fortsatt basert på level, men nå stiger ikke rankingen din. En bruker i stedet poengene til å kjøpe seg høyere rank og bedre utstyr.

Med «The Burning Crusade» ble arena introdusert. Her møter en lag enten i 2 mot 2, 3 mot 3 eller 5 mot 5. En kan også her oppnå poeng som en bruker til å kjøpe forbedret utstyr til sin avatar. Med «Wrath of The Lich King» ble Wintergrasp (WG) annonsert. Dette er en sone (zone) som er bygd helt for PvP.

I Cataclysm så har det kommet «rated battlegrounds» (RBG) der en kan spille 10 mot 10 eller 15 mot 15. Det varierer fra uke til uke. Det som er litt spesielt er at en og kan spille AB (Arathi Basin) 10 mot 10. Og ut ifra hvor god du er og hvor mange ganger du vinner så vil du få «rating». Jo høyere rating du får, jo høyere blir conquest point cappen din. Når du får høy nok «rating» så vil du få de gamle PvP titlene, som for eksempel Knight-Lieutnant.

Spesielle hendelser[rediger | rediger kilde]

World of Warcraft inneholder også arrengementer som ofte samsvarer med virkelige hendelser, som for eksempel «Love Is In The Air»-festivalen som hender i tidsrommet rundt valentinsdagen, og «Brewfest» som samsvarer med tidsrommet rundt oktoberfest. Disse større arrangementene holdes som regel over to til tre uker, men det finnes også mindre arrangementer som varer i én eller to dager, som «Day of the Dead» (de dødes dag). I disse hendelsene kan spillere gjøre oppdrag, utføre spesielle «dungeon encounters» og skaffe moroting som kjeledyr og ridedyr.

Det er også nye arrangementer hver uke som oppfordrer spillere til å gjøre spesifikke aktiviteter som «player versus player», «mythic dungeons», «pet battles» og «timewalking», som gjerne gir utstyr og andre belønninger som kan bli brukt mot det nyeste innholdet.

Darkmoon Faire[rediger | rediger kilde]

«Darkmoon Faire» er en festival som skjer månedlig i World of Warcraft. Festivalen pleide å være en nokså liten fornøyelsespark i nærheten av større byer, men fikk en stor oppdatering i Cataclysm-utvidelsen, og spillere kan bruke portaler ved de tidligere lokalene for å besøke «Darkmoon Island», en større fornøyelsespark med egne oppdrag, sjeldne fiender og karuseller.

Prepatch[rediger | rediger kilde]

Før nye utvidelser når spillermassen, er det ofte en serie oppdrag som leder opp til utslippsdatoen, hvor spillere kan få tilgang til nytt utstyr og moroting, samt en introduksjon til historien som blir avduket i den nye utvidelsen. Til utvidelsen Cataclysm kunne spillerne hjelpe gnomene og trollene erobre sine hjemland, og se den ødeleggende kraften til Deathwing, en stor drage som fløy rundt verdenen og satt fyr på områder, som i gjengjeld drepte spillere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Ekskludert ekspansjoner og det kansellerte Warcraft Adventures: Lord of the Clans.
 2. ^ «Blizzard Entertainment announces World of Warcraft». Arkivert fra originalen 3. november 2007. 
 3. ^ «Guinness World Records Gamer's Edition - Records - PC Gaming». Arkivert fra originalen 5. april 2008. 
 4. ^ «WORLD OF WARCRAFT®: WRATH OF THE LICH KING™ IN STORES STARTING NOVEMBER 13, 2008». Blizzard Entertainment. 15. september 2008. Arkivert fra originalen desember 3, 2008. Besøkt 18. september 2008.  Sjekk datoverdier i |arkivdato= (hjelp)
 5. ^ «World of Warcraft: Dragonflight Now Live! - WoW». World of Warcraft (engelsk). Besøkt 2. desember 2022. 
 6. ^ Furu, Eirik Hyldbakk. «World of Warcraft: Classic lanseres i august». Gamereactor Norge (norsk). Besøkt 19. juli 2021. 
 7. ^ «Vanilla World of Warcraft Patch Overview». Wowhead (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. 
 8. ^ «The Story So Far (Burning Crusade)». Wowpedia (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. 
 9. ^ «Interactive Warcraft Story». WoW Lore TLDR (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. «Prince Kael’thas Sunstrider, who settled in Outland and had long burnt his bridges with Azeroth’s alliances, conspires to summon lord Kil’jaeden to lead the Legion into Azeroth himself.» 
 10. ^ Andy McCurdy. «World of Warcraft: Wrath of the Lich King (Game)». Giant Bomb (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. 
 11. ^ a b «Know Your Lore: Cataclysm lore for Dummies, Act I». Engadget (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. 
 12. ^ «Alternate timeline». Wowpedia (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. «An alternate timeline Draenor is the main setting of the Warlords of Draenor expansion.» 
 13. ^ «World of Warcraft: Warlords of Draenor». Metacritic (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. 
 14. ^ «WoW: most played race 2019». Statista (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. 
 15. ^ «What World Of Warcraft Can Tell Us About Race In Real Life». NPR.org (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. «There are also reflections of real-world attitudes that you can see in the game, like the lack of darker-skinned human characters," Hernandez said. "There are a wide range of skin tones available in character creation, but you always tend to see the lighter shades in-game.» 
 16. ^ Oakley, Samuel (2019). White by Default: An Examination fo Race Portrayed by Character Creation Systems in Video Games. University of Cincinnati. s. 18. «Like Tolkien’s books, whiteness is inherently a human or higher-being trait. World of Warcraft, one of the most popular and recognizable multiplayer video games utilizes almost the exact same races as Tolkien, where humans are placed as a default white race compared to the other xenoraces (Pace 2008).» 
 17. ^ «What World Of Warcraft Can Tell Us About Race In Real Life». NPR.org (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. «Some of the races in the game seem to bear an uncanny resemblance to real-world racial stereotypes. There's a group of trolls who wear bright clothes and speak in something that our players said sounds very close to a Jamaican accent.» 
 18. ^ «New Shadowlands Customization Options Guide Hub». Wowhead (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. 
 19. ^ «We love these new Shadowlands face customization options for Human women». Blizzard Watch (engelsk). 13. oktober 2020. Besøkt 4. juli 2021. 
 20. ^ «Playable Classes - WoW». World of Warcraft (engelsk). Besøkt 4. juli 2021. 
 21. ^ «Did World of Warcraft need a level squish?». Blizzard Watch (engelsk). 24. september 2020. Besøkt 4. juli 2021. 
 22. ^ «Tazavesh the Veiled Market Dungeon Strategy Guide». Wowhead (engelsk). Besøkt 16. juli 2021. 
 23. ^ «Mythic mode». Wowpedia (engelsk). Besøkt 17. juli 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]