World of Warcraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
World of Warcraft
UtviklerBlizzard Entertainment
UtgiverVivendi Universal
DesignerRob Pardo
Jeff Kaplan
Tom Chilton
KomponistJason Hayes[a]
SerieWarcraft
PlattformWindows, Macintosh
UtgivelseNA 23. november 2004
EU 11. februar 2005
SjangerMMORPG
ModusFlerspiller
Aldersgrense
Format1 × DVD, 4 eller 5 × CD-ROM (5 for Game of the Year-versjon)

World of Warcraft (ofte forkortet til WoW) er et MMORPG (massively multiplayer online role-playing game, eller massiv flerspiller online rollespill). Det er Blizzard Entertainments fjerde spill satt i Warcraft-universet, som først ble introdusert gjennom Warcraft: Orcs & Humans i 1994.[1] World of Warcraft finner sted i fantasiverdenen Azeroth, fire år etter Blizzards forrige utgivelse, Warcraft III: The Frozen Throne. Blizzard Entertainment lanserte World of Warcraft 2. september 2001.[2] Spillet ble utgitt 23. november 2004, på 10-årsjubileet for starten av Warcraft-serien. Det er for tiden verdens største MMORPG i antall abonnenter, og holder Guinness Verdensrekord for mest populære MMORPG.[3] World of Warcraft har en markedsandel på 62 % av MMOG-markedet (massively multiplayer online game), med 11 millioner abonnenter. Det samlede abonnentstallet for alle MMOG er anslått til å være ca. 16 millioner.[4]

Den første offisielle utvidelsespakken, The Burning Crusade, ble utgitt 16. januar 2007. Blizzard annonserte den andre utvidelsen, Wrath of the Lich King, den 3. august 2007 på spillmessen BlizzCon. Den ble utgitt 13. november 2008.[5] Utvidelse nummer tre, World of Warcraft: Cataclysm, ble annonsert under BlizzCon 2009, og ble sluppet 7. desember 2010. Utvidelse nummer fire, Mists of Pandaria, ble sluppet 25. september 2012. Utvidelse nummer fem, Warlords of Draenor, ble sluppet 13. november 2014. Utvidelse nummer seks, Legion, ble sluppet ut 30. august 2016. Battle for Azeroth ble lansert 14. august 2018, og den nåværende utvidelsespakken Shadowlands ble lansert 23. november 2020.

Blizzard har over 250 ansatte som jobber med å utvikle spillet. Spillet er et av verdens mest suksessfulle og mest spilte online-spill. Da den første tilleggspakken, The Burning Crusade, ble sluppet, ble det tidenes mest suksessfulle midnattspremieresalg. Ca. 3,5 millioner kjøpte tilleggspakken i løpet av den første måneden i USA, Canada og Europa[6], noe som ingen andre spill kan sammenligne seg med. Final Fantasy remake solgte 3,5 millioner på 3 dager, så den rekorden, innehar ikke wow lengre. Den første måneden ble det totalt solgt rundt 7 millioner eksemplarer av spillet i Nord-Amerika, Europa, Australia, New Zealand, Sør-Afrika og Singapore.

For å spille World of WarcraftInternett, kan man velge mellom å abonnere på spilletid eller kjøpe 60-dagers spillekort. Abonnementsavgiften er i underkant av 120 kroner i måneden, men kan reduseres om du velger å betale for tre måneder eller et halvår om gangen. Den første måneden av spillet er gratis. World of Warcraft har fått mye negativ omtale på grunn av sin avhengighetsskapende effekt.[7]

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

World of Warcraft er et online-rollespill. Dette vil si at spilleren lager en figur i selve spillet, lever seg inn i en historie en selv lager til figuren, og spiller etter den. Gjennom spillet vil spilleren få oppdrag, gå i krig, gå i instanser og raid, mens karakteren selv vokser seg sterkere fra level 1 til å kunne nå en topplevel som er level 60 (Senket fra 110 i Shadowlands). Det er umulig å klare alle oppdragene i World of Warcraft alene. Som spiller en avhengig av å samarbeide med andre spillere. Dette skjer oftest i instanser, raids, questgrupper og andre oppdrag. Utstyret til karakteren din kan finnes på fiender som karakteren har beseiret, fåes som belønning etter oppdrag, eller kjøpes på spillets egne auksjonshus. Det er også muligheter til å lage utstyr selv. Utstyr kan også erverves gjennom PvP (player versus player).

Raser[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Raser i World of Warcraft

Da det opprinnelige WoW ble lansert, så var det 8 raser fordelt på to factions. Alliance: Human, Dwarf, Night Elf og Gnome Horde: Orc, Troll, Tauren og Undead

Da The Burning Crusade (første utvide) kom så ble det lagt til 2 nye raser og disse var: Alliance: Draenei Horde: Blood Elf

I World of Warcrafts tredje utvidelsespakke, Cataclysm, ble det lagt til to nye raser: Alliance: Worgen Horde: Goblin

I Mists of Pandaria (MoP), den fjerde utvidelsespakken, kom det én ny rase som kan brukes for begge faksjonene: Pandaren. Med denne rasen skal man utføre flere oppdrag som skal ta deg opp til level 12, da kan du velge hvilken side (Alliance eller Horde) du vil spille på.

Med Legion og Battle for Azeroth kom det i tillegg «allierte raser» som spillere kan låse opp i spillet: Alliance: Void elf og Lightforget draenei fra Legion, og Dark Iron dwarf, Kul Tiran og Mechagnome fra Battle from Azeroth. Horde: Nightborne og Highmountain tauren fra Legion, og Mag'har orc, Zandalari troll og Vulpera fra Battle for Azeroth. Allierte raser er laget som et tillegg til de allerede eksisterende rasene, og bruker dems modeller og animasjoner som basis, Disse starter i nivå 10.

Klasser[rediger | rediger kilde]

Når en lager sin figur kan en velge mellom ni forskjellige klasser. Klassene er Warrior, Rogue, Shaman, Priest, Paladin, Warlock, Mage, Druid og Hunter. I ekspansjonspakken «Wrath of The Lich King» introduseres en ny klasse: Death Knight, og i det nyeste tillegget, «Mists of Pandaria», ble klassen Monk avduket.

Alle klassene kan kategoriseres i grupper avhengig av tilstanden deres (ev. «Scenario»). Disse kategoriene er:

 • Tanking: En tank er mest brukt i raids og instanser og har som oppgave å bli angrepet av sterkere og farligere fiender for så å holde på deres oppmerksomhet på seg, slik at de ikke kan skade de mer sårbare klassene (for eksempel Mage og Priest). Tank-klasser er Warrior, Druid, Paladin, Death Knight (WotLK), Monk (Mists of Pandaria) og Demon Hunter (Legion). En tank er også en som går først, dette kalles å «pulle». Et pull forhindrer de andre klassene å få uønsket oppmerksomhet eller «threat», slik at de kan fokusere på å skade fienden.
 • Melee DPS: DPS betyr «Damage per second» og kan oversettes til «Skade per sekund». En klasse som er melee-dps fokuserer på å gjøre mest skade mot en motstander i nærkamp. Slike klasser kan være: Rogue, Druid, Warrior, Paladin, Death Knight, Shaman, Monk og Demon Hunter.
 • Ranged DPS: En klasse som er ranged-dps fokuserer på å gjøre skade fra avstand. En ranged DPS tåler ikke like mye i nærkamp som for eksempel en Warrior. Ranged DPS-klasser er: Hunter, Druid, Mage, Warlock, Shaman og Priest.
 • Healing Class/Healer: En «Healing Class» er en klasse som fokuserer på å helbrede og holde sine medspillere i live. Det finnes forskjellige måter å helbrede på, og det varierer fra klasse til klasse. For eksempel har en Druid som har spesialisert seg på helbredelse, et mye større arsenal av «Healing Over Time»-effekter (HoT), altså magi som helbreder livet ditt for X antall per Y sekund. En Paladin som har spesialisert seg har derimot flere «Direct Healing Spells», altså magi som helbreder deg for X liv med én gang. En Paladins helbredende magi tar mer tid å «caste», så det tar lengre tid fra du bruker evnen til den har en effekt på din medhjelper, mens en Druids spells virker øyeblikkelig. Midt i mellom disse to finner du Priest, som har både «HoTS» og «Direct Healing Spells». World of Warcrafts helbredningsklasser er: Druid, Paladin, Priest, Shaman, Demon Hunter og Monk.
 • Hybrid Classes: En hybrid-klasse er en klasse som kan spesialisere seg på mange av feltene over, men ikke bruke talentene til å være den klassen. Hybrid-klasser har mye «Talents», eller talenter (se også spesialiteter) å ta hensyn til når de skal velge sin retning. En Druid kan ansees som den mest kraftigste hybrid-klassen i spillet siden klassens talenter er veldig tydelige i hva en spesialiserer seg til når en velger dem. Hybrid-klassene er: Druid, Shaman, Paladin, Priest, Warrior og Monk.

Hvilken klasse (Engelsk: Class) en velger avgjør også hvilke muligheter og angrep karakteren din har og vil komme til å få. Nedenfor er en liten oversikt over klassenes ulike muligheter:

 • Death Knight (Wrath of the Lich King) er en Hero Class, altså en helt. En kan kun ha én Death Knight per realm. Før en ny patch måtte en ha minst én level 55 på realmen en laget en Death Knight på. Dette er også grunnen til at de starter på level 55 (ikke 1 som de andre klassene), derfor anses de også som mer avansert enn de tidligere ni klassene. Death knight er som den nye klassen Monk(Mist of Pandaria), noe begge sider kan velge å spille som, da de fleste raser har dette valget når man lager seg en karakter(character). Death Knight vil utfylle roller som tank og melee DPS/AOE. Death Knight-karakterer kan ikke bruke Shield (Skjold) som de andre tankene, som warrior og paladin, derfor pleier en å bruke to énhåndsvåpen(1hand weapon) eller et 2handsvåpen(2hander) i stedet, noe som gjør at death knight's focuserer på parry/dodge tanking for raids og instances.
 • Druid-karakterer kan gjøre seg om til bjørner, tigre, trær og andre vesener for enten å yte skade eller helbrede sine medspillere. De kan også være tanks, akkurat som warriors, death knight's og paladins. De er voktere av naturen, men de representerer også naturens mørkere kapitler. De kan ta i bruk små tornadoer, de kan tilkalle mørke skyer og mye mer. De kan bruke Arcane-, Nature- og melee-angrep.
 • Hunter-karakterer er jegere. De temmer ville dyr til å kjempe ved sin side og de er kjent som utforskere. Huntere får temmede dyr til å slåss for seg i nærkamp mens de selv enten står med gevær, bue eller armbrøst på avstand og yter skade. Hunter går derfor under kategorien ranged dps.
 • Mage tar i bruk magi av typene ild, frost eller arcane (ionisk magi) for å yte skade på sine fiender. Mage er ranged dps, de gjør mye skade, men tåler dessverre ikke så mye, det eneste de har til forsvar er Ice Block (påvirkes bare av Mass Dispell), Ice Barrier og Mana Shield, som absorberer skade, selv om det koster mye mana. (Mana brukes til magi (spells)).
 • Paladin er en slags hellig ridder, og veldig lik Warrior. De bruker lyset til å helbrede sine medspillere samtidig som de kan yte skade i nærkamp. Paladiner ansees som «guardians of the light» (lysets voktere), og healer som regel i raids. Paladier kan være tanks, i likhet med warriors(begge bruker skjold), death knights og druider, særlig til å tanke store grupper fiender samtidig. De kan også være dps eller healer.
 • Priest kan ha som oppgave å holde medspillere i live, ved å healing over time(hots) eller direct heals. Priest's kan også være «ranged dps» (avstands-skade) ved hjelp av sort magi.
 • Rogue er også av typen «melee», altså nærkamp. Roguer kan sammenlignes med snikmordere/tyver. De kan snike seg innpå andre spillere uten å bli sett, og dolke dem i ryggen (se PvP). De bruker dolker (daggers), klubber (maces), sverd (swords) og økser (axes) til å slåss med, og de foretrekker å angripe fienden bakfra med kjappe angrep. Roguer er i «raids/dungeons» på grunn av sin høye DPS (damage per second / skade per sekund), og har til oppgave å gjøre skade på fiendene og bossene.
 • Shaman kan enten gjøre skade i nærkamp eller på avstand ved hjelp av magi. Shamaner kan også «heale», noe som hjelper medspillere ved å holde «health» (livet) fullt oppe, slik at de ikke dør. Shaman kan derfor brukes til avstands-skade, nærkamp-skade eller healing. En shaman kan kalle frem totemer fra hvert element: ild, luft, jord og vann. Det er forskjellige totemer i hvert element som er til fordel for shamanen selv, gruppen eller hele raid-gruppen.
 • Warlock utnytter sort magi, de bruker «onde» krefter til å fremkalle demoner for å kjempe ved sin side samtidig som de tar i bruk sort magi for å yte skade. Warlocks gjør altså skade fra avstand (ranged DPS). De har også minions (demoner) som kan ofre seg selv for å gjøre warlocken sterkere hvis man velger å sloss uten en demon ved sin side. Det finnes forskjellige typer minions: Imp, Voidwalker, Succubus, Felhunter, Fel Guard og spesielle demoner som bare varer en viss tid, som Infernal og Doomguard. Alle disse kan oppgrades hvis man velger talenter(talents) som krever at man velger Demonology, som da fokuserer på sterkere minions framfor å satse på warlocken's evne til å gjøre mest skade alene.
 • Warrior er av typen «melee», altså nærkamp. De slåss enten med sverd (swords), klubber (maces) eller økser (axes) med begge hender eller én hånd og ett skjold (shield) som brukes til tanking. Alle angrep Warriors lærer seg etter hvert som en når høyere level, er av typen nærkamp. Warriors er den klassen som blir brukt mest til tanking, på grunn av deres mektige angrep som gir aggro lett, det vil si at mobben vil angripe kun warrioren og holde seg unna de andre i raidet.
 • Demon Hunter (Legion) er av typen «melee» og bruker tradisjonelt sett doble Warglaive-våpen, men kan bruke andre doble enkeltvåpen. Klassen kan bare spilles som Night Elf for Alliance og Blood Elf for Horde. Demon Hunters kombinerer sin fysiske styrke med både Fel- og Arcane-magi får å utføre mest skade eller overleve angrep. Demon Hunters kan enten holde fienden fokusert på seg selv ved å absorbere og mitigere skaden i Vengeance Tanking spesifisering eller utføre maksimalt med skade i Havoc skade spesifisering. Demon hunter som Death Knight er en helte klasse, som har fordelen med å starte i høyere nivå (level 98). Demon Hunter-ene er utstøtte Night Elfs og Blood Elfs som følger Illidan Stormrage sin lære i jakt på Demoner og utslettelse av den Brennende Legion.

Ridedyr (mounts) og små, ikke-stridende kjæledyr[rediger | rediger kilde]

Ridedyr er forskjellige fra rase til rase, men hvis du blir Honored med en av rasenes «factions», kan du kjøpe level 20 ridedyrene deres, og når/hvis du når Extalted med andre raser, kan du også kjøpe de ridedyrene som krever høyere level og gull (du trenger ikke å være exalted for å kjøpe ridedyr fra start-factionen din, for eksempel har Tauren (minotaur) Thunder Bluff som hjemby). Det fins mounts for level 20, 40, 60, 70, og 80. De er delt opp i disse gruppene: Treige ridedyr for level 20 (+60 % fart), raske ridedyr for level 40 (+100 % fart), flyvende dyr for level 60 (+150 % fart), raske flyvende dyr for level 70 (+280 % fart), superraske dyr for level 80 (+310 % fart) og helt spesielle ridedyr for level 80, 85 og level 90. Det koster mer og mer WoW-gull for ridedyrene jo høyere level de er ment for. «Sandstone Drake» var en stund den dyreste mounten, da den kostet ca 50 000 WoW-gull. Ridedyr kan du få av fienders lik, bosser, kjøpmenn og forskjellige oppdrag. Ikke-stridende kjæledyr er små dyr som følger etter deg i spillet, men som ikke gjør noe spesielt. De kan man få av fienders lik, kjøpmenn, bosser og forskjellige oppdrag.

Profesjoner[rediger | rediger kilde]

I World of Warcraft har en mulighet til å velge profesjoner til sin figur. En kan velge to av elleve primære profesjoner. En har mulighet til å fjerne en profesjon eller flere hvis en finner ut at en vil lære noe annet. I tillegg til de primære profesjonene, har en sekundære profesjoner. Disse kan en ha alle av.

Primære profesjoner:

Gathering:

 • Herbalism
 • Mining
 • Skinning

Crafting:

Sekundære profesjoner:

 • Cooking
 • First Aid
 • Fishing
 • Archeology (Cataclysm)

PvP-systemet[rediger | rediger kilde]

PvP-systemet i WoW var slik at en drepte spillere på den andre siden (Horde eller Alliance) og fikk et visst antall poeng per spiller en drepte, avhengig av level på den du angrep og deg selv. Dette kunne gjøres i enten «Battlegrounds» eller i PvP-soner (Player versus Player) i spillet. En fikk høyere rank jo mer poeng en hadde. Etter patchene 2.0.1 og 2.0.3 («Before the storm») har det kommet et nytt system der en får ett visst antall poeng per spiller en dreper, fortsatt basert på level, men nå stiger ikke rankingen din. En bruker i stedet poengene til å kjøpe seg høyere rank og bedre utstyr.

Med «The Burning Crusade» ble arena introdusert. Her møter en lag enten i 2 mot 2, 3 mot 3 eller 5 mot 5. En kan også her oppnå poeng som en bruker til å kjøpe forbedret utstyr til sin avatar. Med «Wrath of The Lich King» ble Wintergrasp (WG) annonsert. Dette er en sone (zone) som er bygd helt for PvP.

I Cataclysm så har det kommet «rated battlegrounds» (RBG) der en kan spille 10 mot 10 eller 15 mot 15. Det varierer fra uke til uke. Det som er litt spesielt er at en og kan spille AB (Arathi Basin) 10 mot 10. Og ut ifra hvor god du er og hvor mange ganger du vinner så vil du få «rating». Jo høyere rating du får, jo høyere blir conquest point cappen din. Når du får høy nok «rating» så vil du få de gamle PvP titlene, som for eksempel Knight-Lieutnant.

Omgivelser[rediger | rediger kilde]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Den nåværende visuelle verdenen er bygd rundt to forskjellige verdener: Azeroth,Outland og det nye kontintentet, Pandaria. I Azeroth kan en være på to kontinenter: Kalimdor og Eastern Kingdoms. Med ekspansjonen Wrath of the Lich King kan en reise til et tredje kontinent på Azeroth, nemlig Northrend. I Pandaria har man muligheten til å nå level 90, og er et helt nytt kontinent med større «mobs» og flere utfordringer.

Kalimdor er startkontinentet for Horde-rasene Orc, Troll og Tauren, og Alliance-rasene Night Elf og Draenei. Sistnevnte kom ikke før etter utgivelsen av ekspansjonspakken The Burning Crusade.

Eastern Kingdoms er startkontinentet for Alliance-rasene Dwarf, Human og Gnome, og Horde-rasene Undead og Blood Elves. Sistnevnte kom ikke før etter utgivelsen av ekspansjonspakken The Burning Crusade.

Northrend er det islagte kontinentet helt i nord, der en finner blant annet Vrykul, Taunka, Tuskarr og Ice Trolls. I Northrend styrer Arthas, The Lich King med jernhånd, og plotter undergangen til alle levende vesener på Azeroth. En må ha ekspansjonen Wrath of the Lich King for å kunne reise til Northrend

En ny verden, Outland, ble lagt til etter utgivelsen av The Burning Crusade. Det er bare mulig å komme seg hit om en har kjøpt og aktivert utvidelsespakken.

Instanser[rediger | rediger kilde]

Instanser, også kjent som «dungeons» er lukkede områder der flere kopier av det samme området eksisterer samtidig. Dette betyr at flere grupper kan gjøre samme «instans» uavhengig av andre spillere. Instansene i World of Warcraft er delt i forskjellige grupper: dungeons, raids og heroic raids. Dungeons er for opptil 5 personer, raids er for 10/25 eller heroic raids 10/25. Instansene består av en mengde fiender, og noen såkalte «bosser». Målet er å bekjempe bossene, og belønningene for dette kommer i form av penger og oppgradering av utstyr (også kjent som «gear» eller den generelle betegnelsen «loot»).

Raids[rediger | rediger kilde]

Raids er instanser for flere enn fem spillere. Raids er som regel vanskeligere enn instanser, men belønningene er enda bedre. Før tilleggspakken The Burning Crusade (TBC) var raids for grupper på opptil 20 eller 40 spillere. I TBC er raids for ti (Karazhan, Zul'Aman), mens det er 7 raids for 25 spillere. I WotLK fortsetter en med 10 og 25 spillere, men det nye nå er at man kan oppleve alle raids i spillet både i 10- og i 25-spillerversjon. Altså, man vil kunne se akkurat de samme stedene og slåss mot de samme fiendene uten å være med i en såkalt «hardcore» guild. Gevinstene fra raids med 25 spillere er som regel mye bedre enn det som de som gjør raids med ti spillere får. Den nye raidinstansen som ble lansert i Wrath of the Lich King er kalt Ulduar. Denne instansen tar over for Naxxramas, som var en oppgradering på 40-mannsinstansen fra før TBC.

I WotLK lagde Blizzard en ny vri på et av instansene de innførte (Vault of Archavon). For å kunne entre dette instanset (10 eller 25 spillere), må din faction kontrollere PvP-området Wintergrasp. Altså må for eksempel Horde vinne kampen om Wintergrasp for at Horde skal kunne kjempe mot fiendene inne i instansen.

Spesielle hendelser[rediger | rediger kilde]

Det er også lagt til spesielle festivaler i spillet, som tilsvarer det virkelige livs hendelser, som for eksempel valentinsdagen, oktoberfest, høsttakkefest, midtsommer, jul og nyttår og så videre Under disse dagene er det nye, spesielle oppdrag å utføre, og spesielle belønninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Ekskludert ekspansjoner og det kansellerte Warcraft Adventures: Lord of the Clans.
 2. ^ «Blizzard Entertainment announces World of Warcraft». Arkivert fra originalen 3. november 2007. 
 3. ^ «Guinness World Records Gamer's Edition - Records - PC Gaming». Arkivert fra originalen 5. april 2008. 
 4. ^ «Total MMOG Active Subscriptions». MMOGChart.com. 
 5. ^ «WORLD OF WARCRAFT®: WRATH OF THE LICH KING™ IN STORES STARTING NOVEMBER 13, 2008». Blizzard Entertainment. 15. september 2008. Besøkt 18. september 2008. 
 6. ^ «The Burning Crusade continues record-breaking sales pace». Blizzard. 7. mars 2007. Besøkt 15. januar 2007. 
 7. ^ Pål Fylling Helland og Gerhard Relling. «Tatt av spillet». Dagbladet.no. Besøkt 11. januar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Siteringsfeil: <ref>-merker finnes for gruppenavnet «lower-alpha», men ingen <references group="lower-alpha"/>-merking ble funnet