Amerikas konfødererte staters flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det første nasjonalflagget for Amerikas konfødererte stater, 1861-1863
Det andre nasjonalflagget for Amerikas konfødererte stater, 1863-1865
Sørstatsflagget slik det framstilles i våre dager. Opprinnelig var dette konføderasjonsmarinens orlogsgjøs

Amerikas konfødererte stater førte tre ulike nasjonalflagg i løpet av sin korte eksistens.

Det første flagget som ble innført for Amerikas konfødererte stater var delt i rødt over hvitt over rødt og hadde en blå kanton som gikk over to av stripene. I den blå kantonen var det plassert et antall stjerner som korresponderte med antallet stater i konføderasjonen, det vi si fra sju til tretten. Flagget ble innført i mars 1861, men fordi det ble ansett for å være for likt nordstatenes flagg, ble det endret.

Konføderasjonens andre flagg ble innført 26. mai 1863 og besto av en hvit duk hvorpå var plassert som kanton merket konføderasjonens hærfaner var basert på. Dette merket, kjent som Sørstatskorset, besto av en rød duk med et hvitkantet blått andreaskors der det var plassert tretten hvite stjerner. Flagget ble møtt med kritikk på grunn av den hvite flaggduken. Hvitt flagg er i strid et såkalt parlamentærtegn ogFor ettertiden er det konføderasjonens arméfaner som har blitt stående som symbol for opprørsstatene. Disse var hovedsakelig gjort etter samme modell, med det stjerneprydete, hvitkantede blå andreaskorset mot rød bakgrunn, det hele på en duk omgitt av hvite kanter. I rektangulær versjon, men uten de hvite kantene, ble dette også ført som orlogsgjøs av konføderasjonens orlogsfartøyer.

Sørstatskorset, i eksplisitt eller implisitt form, er etter borgerkrigens slutt benyttet i en del delstatsflagg. Eksplisitt gjelder dette fortsatt i Mississippis flagg, mens flagget for delstaten Georgia benyttet Sørstatskorset som et element fra 1956 til 2001. Både Alabamas flagg og Floridas flagg har flagg med røde andreaskors.

Sørstatskorset har siden framveksten av borgerrettighetsbevegelsen vært forbundet med politisk strid, særlig i forbindelse med offentlig og spesielt offisiell bruk. Motstandere ønsker sørstatsflagget, i form av Sørstatskorset, fjernet fordi det forbindes med raseskille, diskriminering og slavehold, mens tilhengere forsvarer flagget med henvisning til at det representerer historisk arv. I denne sammenheng står det mindre strid om konføderasjonens første nasjonalflagg, på engelsk kalt stars and bars, og dette kan i noen tilfeller benyttes som et kompromiss alle parter kan godta. Delstaten Georgias flagg fra 2003 er et eksempel på dette.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John M. Coski: The Confederate Battle Flag: America’s most Embattled Emblem, 2005
  • Whitney Smith: The Flag Book of the United States — The Story of the Stars and Stripes and the Flags of the Fifty States, 1970