Jakob III av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakob III
Konge av Skottland
James III and Margaret of Denmark.jpg
Født1451/1452
Stirling Castle
Død11. juni 1488
Stirling
Ektefelle Margrete av Danmark
ForeldreJakob II og Mary av Gueldres
Far Jakob II av Skottland
Mor Mary av Gueldres
Søsken Alexander Stewart, John Stewart, greve av Mar, David Stewart, Earl of Moray, Mary Stewart, Princess Margaret Stewart of Scotland
Barn Jakob IV

James Stewart, hertug av Ross

John Stewart, jarl av Mar
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Kongeriket Skotland
Utmerkelser Gylne rose
Annet navnJames III
Regjeringstid14601488

Jakob III (født 1451 eller 1452, død 11. juni 1488) var konge av Skottland fra 1460 til sin død. Han var sønn av Jakob II og Mary av Gueldres. På grunn av sin manglende evne til å sikre rettferdighet for innbyggerne, sin iver etter å danne en allianse med England, og sitt dårlige forhold til nesten alle sine slektninger, var han lite effektiv som monark. I 1469 giftet han seg med Margrethe (engelsk: Margaret), den tretten år gamle datteren til Christian I. Bryllupet fant sted i Holyrood Abbey[1] i Edinburgh.

Fordi han mot slutten av sin regjeringstid stadig ble angrepet for å være mer opptatt av musikk enn jakt, ridning og det å lede landet i krige, fikk han i ettertid et rykte for å være Skottlands første renessansemonark. Dette har til tider blitt overdrevet; den kulturelle arven etter Jakob III er beskjeden, særlig om man sammenligner ham med sønnen Jakob IV og barnebarnet Jakob V.

Referanser[rediger | rediger kilde]

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.