Jakob III av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakob III
Konge av Skottland
Jakob III av Skottland
NavnJames III
Regjeringstid14601488
Født1451/1452
Stirling Castle/Castle of St. Andrews
Død11. juni 1488
Milltown?
ForeldreJakob II og Mary av Gueldres
EktefelleMargrete av Danmark
BarnJakob IV

James Stewart, hertug av Ross

John Stewart, jarl av Mar

Jakob III (født 1451 eller 1452, død 11. juni 1488) var konge av Skottland fra 1460 til sin død. Han var sønn av Jakob II og Mary av Gueldres. På grunn av sin manglende evne til å sikre rettferdighet for innbyggerne, sin iver etter å danne en allianse med England, og sitt dårlige forhold til nesten alle sine slektninger, var han lite effektiv som monark. I 1469 giftet han seg med Margrethe (engelsk: Margaret), den tretten år gamle datteren til Christian I. Bryllupet fant sted i Holyrood Abbey[1] i Edinburgh.

Fordi han mot slutten av sin regjeringstid stadig ble angrepet for å være mer opptatt av musikk enn jakt, ridning og det å lede landet i krige, fikk han i ettertid et rykte for å være Skottlands første renessansemonark. Dette har til tider blitt overdrevet; den kulturelle arven etter Jakob III er beskjeden, særlig om man sammenligner ham med sønnen Jakob IV og barnebarnet Jakob V.

Referanser[rediger | rediger kilde]

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.