Den piktiske krønike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den piktiske krønike er det navn som er blitt gitt av historikerne til en liste med piktiske konger som begynte mange tusen år før historien ble nedtegnet i Pictavia og slutter med at Pictavia har blitt omfavnet eller oppslukt av Skottland. Det opprinnelige (nå tapte) manuskriptet synes å datere til de første årene av regimet til kong Kenneth II av Skottland, som styrte fra år 971 til 995, ettersom han er den siste kongen som blir nevnt, og ettersom skriveren ikke kjenner til lengden av hans regime. Alt, med unntak av kongelista, er blitt bevart kun fra en kilde, Poppelton-manuskriptene som dateres fra 1300-tallet.

Det er faktisk flere versjoner av Den piktiske krønike. Den såkalte «A»-listen er sannsynligvis den eldste, den fyldigste, og synes å ha færre feil enn andre versjoner. Den er i tre deler:

  1. En opptegnelse av den mytisk opprinnelsen til pikterne, hovedsakelig fra Isidor av Sevillas fantasifulle Etymologier.
  2. En liste piktiske konger
  3. Stundom inkludert er også Krønike om kongene av Alba

Det er åpenbart at de siste to seksjonene ble opprinnelig skrevet på gælisk eller mellomirsk ettersom noen få gælisk ord ikke har blitt oversatt til latin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]