Konstantin II av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Konstantin II
Konge av Skottland
Konstantin II av Skottland
Navn Constantine mac Aedh
Regjeringstid 900–942/943
Født ca. 874
Skottland
Død 952
Skottland
Foreldre Aedh I, mors navn ukjent
Ektefelle Ukjent navn
Barn En datter og sønnene Cellach og Indulf

Konstantin II (Causantín mac Áeda) (født ca. 874, død 952) var konge av Skottland fra 900 til 942 eller 943. Han var sønn av kong Aedh, fetter av forgjengeren Donald II og tremenning av etterfølgeren Malcolm, som han abdiserte kongedømmet til for å bli en munk. Hans tid på tronen er den nest lengste i skotsk historie.

I sin tid på tronen måtte Konstantin kjempe mot norske hærmenn og vikinger som kom på plyndringstokter på nord- og vestsiden av Skottland. Det tidligste av disse sammenstøtene som er kjent nådde sitt høydepunkt i slaget ved Scones i 904, da vikingene ble tvunget til å forlate Skottland. Innen det hadde de forårsaket store ødeleggelser, spesielt rundt Dunkeld og Alba.

Konstantin forsøkte deretter å utvide riket sørover, iallfall ikke tape land, inn i det angelsaksiske Northumbria. I tillegg til angelsakerne møtte han der også vikinger, som hadde slått seg ned i området. Han kjempet to ganger mot Ragnall, en vikinghøvding av Ivarætten som senere fikk herredømme i Jorvik, i slagene ved Corbridge i 914 og 918. Skottene vant begge slagene, og vikingene utgjorde etter dette ikke lenger noen trussel i dette området.

Han var involvert i en tilpasning av kristendommen til å bli mer keltisk; det ser ut til at han gjorde dette innenfor kirkens rammer. Han introduserte også systemet med jarler i Skottland, og ga dem tittelen mormaer.

Hans kones navn, og når han giftet seg, er ikke kjent. Man vet at han fikk minst tre barn, to sønner og en datter. Datteren, hvis navn er ukjent, giftet seg i 937 med kong Olav III Guthfridsson av Dublin. Dette bedret og stabiliserte forholdet til de norrøne beboerne vest for Skottland.

I slaget ved Brunanburh i 937 ble han slått av kong Athelstan av England. En av Konstantins sønner, Cellach, falt i slaget. Hans andre sønn, Indulf ble senere konge av Skottland.

I 942 eller 943 abdiserte han til fordel for Malcolm, og gikk i Culdee-klosteret i St Andrews, Fife. Der ble han med tiden abbed. Han døde fredelig i 952 og ble sannsynligvis begravet i klosteret.