Tobias Smollett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tobias Smollett
Tobias Smollett
FødtTobias George Smollett
17. mars 1721
Skottlands flagg Renton (Skottland)
Død17. september 1771 (50 år)
Italias flagg Livorno (Italia)
BeskjeftigelseForfatter, dikter, lege
Utdannet vedUniversity of Glasgow
NasjonalitetSkottland
GravlagtOld English Cemetery, Livorno
MorsmålEngelsk, skotsk
SpråkEngelsk
Periode1748–1771
SjangerPoesi, roman
DebutThe Tears of Scotland
Debuterte1748
Aktive år1748
Påvirket avMiguel de Cervantes
PåvirketCharles Dickens, George Orwell.

Tobias George Smollett (døpt 19. mars 1721, død 17. september 1771) var en skotsk forfatter, best kjent for sine pikareskromaner, som The Adventures of Roderick Random og The Adventures of Peregrine Pickle.

Liv[rediger | rediger kilde]

Smollett var født i Renton i West Dunbartonshire i Skottland som sønn av en godseier. Han utdanna seg til lege ved Universitetet i Glasgow. I perioder praktiserte han som lege i London, men forfattervirksomheten skulle bli hans hovedbeskjeftigelse i livet.

I flere år bodde Smollett på Jamaica, dit han var kommet som skipslege på et engelsk orlogsfartøy. Her traff han den velstående og adelige Anne Lascelles, som han seinere ble gift med. At Smollett i lange perioder var plaga av pengesorger, må tilskrives hans uforstand i økonomiske spørsmål.

Hans hatske utfall mot og fornærmelige omtale av navngitte eller lett gjenkjennbare personer i pressen og i romanene brakte han opp i vanskeligheter; i 1760 ble han ilagt en bot på 100 pund og måtte sone tre måneder i fengsel for injurier. Etter at han noe seinere mista sitt eneste barn, flytta han og kona for ei tid til Italia. Smollett led av tuberkulose, og i 1771 tok han av helseårsaker på nytt til Italia, der han døde kort tid etter. Han er gravlagt på den engelske kirkegården i Livorno.

Skrifter[rediger | rediger kilde]

Smollets første publiserte tekst var et dikt om slaget ved Culloden, The Tears of Scotland. I 1748 kom romanen The Adventures of Roderick Random, som ble hans litterære gjennombrudd. Det er en pikaresk roman der den franske romanen Gil Blas av Alain-René Le Sage er brukt som mønster. Tragedien The Regicide ble derimot aldri oppført.

En reise i Frankrike i 1750 ga stoff til den neste romanen, The Adventures of Peregrine Pickle, som fikk blanda kritikker. Likevel ble Smollett regna blant de ledende litterære personlighetene i samtida – på linje med Samuel Johnson og Laurence Sterne.

Parallelt med egne utgivelser arbeide Smollett med en oversettelse av Miguel de Cervantes' Don Quixote. Den kom ut i 1755 og i revidert utgave i 1761. Kombinasjonen av pengenød og en ustoppelig arbeidsiver brakte i denne tida Smollet inn på et nytt felt: I 1756 ble han redaktør av det nye litterære tidsskriftet The Critical Review, en stilling han hadde til 1763. Parallelt arbeidde han med det som han anså for å være sitt hovedverk, trebindsverket A Complete History of England. Dette temmelig subjektive og kontroversielle verket ble også Smolletts til da største kommersielle suksess.

Italiaoppholdet resulterte i den nokså surmaga reiseberetnina Travels through France and Italy i 1766. I romanen The History and Adventures of an Atom gir han til beste sitt syn på de politiske forholda i England under sjuårskrigen, forkledd som en fortelling fra det gamle Japan. En reise til Skottland ga inspirasjon til hans siste roman, The Expedition of Humphry Clinker, utgitt samme år som han døde.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • The Adventures of Roderick Random (1748)
  • The Adventures of Peregrine Pickle (1751)
  • The Adventures of Ferdinand Count Fathom (1753)
  • A Complete History of England
  • The Life and Adventures of Sir Launcelot Greaves (1760)
  • Travels through France and Italy (1766)
  • The History and Adventures of an Atom (1769)
  • The Expedition of Humphry Clinker (1771)

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]