Robert Louis Stevenson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Louis Stevenson
Robert Louis Stevenson by Henry Walter Barnett.jpg
FødtRobert Lewis Balfour Stevenson
13. november 1850[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Edinburgh[5][6][7]Rediger på Wikidata
Død3. desember 1894[1][3][4][8]Rediger på Wikidata (44 år)
Vailima, Samoa[9]Rediger på Wikidata
Gravlagt Mount VaeaRediger på Wikidata
Ektefelle Fanny Stevenson (18801894)[10][11]Rediger på Wikidata
Far Thomas StevensonRediger på Wikidata
Mor Dennis Andrade HuaconRediger på Wikidata
Utdannet ved University of EdinburghRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Lyriker[4], essayist, romanforfatter, novelleforfatter, barnebokforfatter, skribent[4], låtskriverRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland, StorbritanniaRediger på Wikidata
SpråkEngelsk[12]
SjangerEventyrroman, gotisk litteratur
Debuterte1866
Aktive år18661894
Viktige verkSkatten på sjørøverøya, Dr. Jekyll og Mr. Hyde
Påvirket avGuy de Maupassant, Charles Dickens, Edgar Allan Poe, Nathaniel Hawthorne
IMDbIMDb
Signatur
Robert Louis Stevensons signatur

Robert Louis Stevenson (født 13. november 1850 i Edinburgh, død 3. desember 1894 i Vailima på Samoa) var en skotsk forfatter som blant annet skrev Skatten på sjørøverøya, Kidnappet og Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Han regnes som han som skulle gjenføde skotsk litteratur etter Walter Scott.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Stevensons hjem på Samoa.

Stevenson var sønn av forretningsmannen og ingeniøren Thomas Stevenson og Margaret Balfour. Hans foreldre var svært religiøse, noe som Stevenson tok avstand fra i ungdommen. Fra han var 18 år droppet han Balfour fra navnet sitt og forandret Lewis til Louis (men lot det fremdeles uttales Lewis) og begynte å bruke de kjente initialer RLS. Allerede som en liten gutt led han av tuberkulose som skulle forfølge ham hele livet. Han tilbrakte mye tid i sengen, der han etterhvert begynte å skrive for å få tiden til å gå. Sykdom gjorde han for svak til å studere ingeniørfaget, som faren hans egentlig ville at han skulle. Derfor valgte han å studere jus og ble ferdig utdannet advokat i 1875, 25 år gammel. Men han praktiserte aldri.

Stevenson var ofte på reisefot, noe som skyldte hans helseproblemer, og reiste blant annet til Frankrike, Belgia, Sveits, i den skotske fjellandskapet, USA og til Stillehavet. På en reise i Frankrike møte han den skilte, amerikanske Fanny Osbourne som han ble forelsket i. Dette sjokkerte hans slektninger, spesielt fordi hun var amerikansk og ti år eldre enn ham, samt at hun var skilt og hadde to barn, deriblant sønnen Lloyd Osbourne, som han kom til å skrive flere bøker med. Robert valgte å gifte seg med henne og reiste til USA, en reise som holdt på å ta livet av ham, i 1879/1880. Ekteskapet med Fanny Osbourne har vist seg å betydd mye for Stevensons liv. Uten hennes viljestyrke og markante personlighet ville han neppe ha levd så lenge som han gjorde og heller ikke skrevet såpass mange bøker.

Ikke lenge etter reiste familien Stevenson til Europa der de tilbragte vinteren i Davos. Under oppholdet skrev han historien Skatten på sjørøverøya, som var ment som en historie for den lille stesønnen Lloyd. I 1888 leide familien skonnerten Casco og begynte på sin reise til Stillehavet. Klimaet i Stillehavet hadde positiv betydning for Stevensons helse, og det førte til at de slo seg ned på øya Samoa og dannet residensen Vailima like ved hovedstaden Apia. For første gang i hans liv følte han hvordan det var å ikke være plaget av sykdom, men det førte også til at han ble isolert fra omverden. Fra første stund prøvde han å forstå kulturen og politikken i Polynesia, som igjen førte til en rekke bøker og at han vant befolkningen i Samoas hjerte. Av dem fikk han tilnavnet Tusitala, «han som forteller historier». Veien mellom Vailima og Apia ble laget av frivillige samoanere, i takknemlighet for den innsatsen Stevenson gjorde ved å hjelpe noen politiske fanger ut av fengsel. Veien fikk tilnavnet Alo Loto Alofa, «de elskende hjerters vei», og ble ferdig to måneder før forfatteren døde.

Robert Louis Stevenson døde 44 år gammel av hjertestans og ble begravet på fjellet Vaea. På hans grav står det:

Under the wide and starry sky
Dig the grave and let me lie
Glad did I live and gladly die
And I laid me down with a will
This be the verse you grave for me
Here he lies where he longed to be
Home is the sailor, home from the sea
And the hunter home from the hill.

Forfatterskapet[rediger | rediger kilde]

Portrett av Robert Louis Stevenson, maleri av G.P. Nerli, 1892.
Stevenson fotografert ca. 1870

Robert Louis Stevensons første forsøk som forfatter kom da han var 16 år med den historiske stykket The Pentland Rising: A Page of History i 1866. Den ble utgitt anonymt i et lite opplag på hans fars bekostning og er i seg selv en interessant prolog til hans senere historiske romaner. Fortellingen, fulgt av fotnoter og referanser, tar for seg et skotsk opprør i 1666 i Pentland mot grusomhetene og undertrykkelsen til deres engelske herrer.

Deretter fulgte reiseskildringer og essayer før han i 1883 slo igjennom som forfatter av romanen Skatten på sjørøverøya, som var inspirert av Robinson Crusoe og handlet om en spennende skattejakt og sjørøvere. Verdenskjent ble han med romanen Dr. Jekyll og Mr. Hyde, som regnes som den første psykologiske thrilleren eller spenningsromanen. Hans historiske romaner følger tradisjonen som ble staket ut av landsmannen Walter Scott og leses fremdeles i dag, deriblant Kidnappet (1886), Den svarte pil (1888), Herren til Ballantrae (1889), Catriona (1893) og den uferdige Weir of Hermiston (1896). Den siste nevnte kunne ha blitt hans mesterverk hvis han ikke døde for tidlig.

Stevenson skrev innenfor de fleste litterære sjangere: skuespill, dikt, essay, litterær kritikk, litterær teori, biografi, reiselitteratur, reportasjer, romanser, røverhistorier, fantastisk litteratur og noveller. Av alle disse ble spesielt novelleformen betegnet som det som passet Stevenson best. Novellesamlingen The Merry Men (De muntre menn) (1887) inneholder noe av det beste han har skrevet. Bruken av dialektene i hans bøker førte til en revitalisering av det skotske språket på 1900-tallet. I dag er Stevenson dog mest kjent gjennom de forkortete utgaver av hans romaner som er tilpasset barn.

Stevenson hentet mye inspirasjon fra forfattere som William Shakespeare, Walter Scott, Daniel Defoe, Mary Shelley, Alexandre Dumas, Robert Michael Ballantyne og Hans Christian Andersen, og selv inspirerte han andre forfattere som Bram Stoker, Franz Kafka, Bjarne Reuter og Björn Larsson. Sistnevnte har skrevet en roman om Long John Silvers livshistorie, en berømt sjørøverfigur fra Skatten på sjørøverøya.

Verker (utvalg)[rediger | rediger kilde]

 • Travels with a Donkey in the Cevennes - På vandring med et esel i Cevennene (1879)
 • Treasure IslandSkatten på sjørøverøya (1883)
 • Kidnapped – Kidnappet (1886)
 • The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. HydeDr. Jekyll og Mr. Hyde (1886)
 • The Black Arrow: A Tale of The Two Roses – Den svarte pil (1888)
 • Master of Ballantrae – Herren til Ballantrae (1889)
 • The Wrecker – Mannen fra vraket (1892), sammen med Lloyd Osbourne
 • The Beach of Falesá – På Falesás strand (1892)
 • Catriona – Catriona (1893)
 • The Ebb-Tide – På bunnen (1894), sammen med Lloyd Osbourne

Filmer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

 • Byron Haskin: Treasure Island (1950)
 • Ivan Passer: Kidnapped (1995)
 • Stephen Frears: Mary Reilly (1996) Filmen er basert på «Dr. Jekyll og Mr. Hyde».

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
 2. ^ RKDartists, «Robert Louis Stevenson», RKD kunstner-ID 75193
 3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
 4. ^ a b c d The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 4406, besøkt 1. april 2021
 5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014
 6. ^ web.archive.org
 7. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Стивенсон Роберт Льюис, besøkt 28. september 2015
 8. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 26214
 9. ^ hdl.handle.net, side(r) 179-184
 10. ^ Kindred Britain
 11. ^ The Peerage person ID p68944.htm#i689431, besøkt 7. august 2020
 12. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11925554s; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11925554s.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]