Norsk institutt for vannforskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
Stiftet1958
DirektørGreta Bentzen
Ansatteca. 220
Nettstedhttp://www.niva.no/

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er et norsk forskningsinstitutt som utfører forskning, undersøkelser, utviklingsarbeid og utredninger knyttet til vann; ferskvann, marint miljø og renseteknologi. NIVA ble opprettet 1. juli 1958 og er i dag en stiftelse med et styre oppnevnt av Miljøverndepartementet, Norges forskningsråd og NIVAs ansatte.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

NIVA har hovedkontor i Oslo og tre distriktsavdelinger: Sørland (Grimstad), Vestland (Bergen) og Innlandet (Hamar), samt en storskala marin forskningsstasjon på Solbergstrand ved Drøbak, etablert i 1978. Ved utgangen av 2011 hadde NIVA til sammen 223 ansatte (202 årsverk), hvorav 181 innen vannfaglige funksjoner.

Greta Bentzen tiltrådte stillingen som administrerende direktør i februar 2010.

NIVA-gruppen består i tillegg til stiftelsen NIVA av forsknings- og konsulentselskapene Akvaplan-niva AS i Tromsø, AquaBiota Water Research i Stockholm, Sverige og NIVA Chile SA i Puerto Varas, Chile samt utviklingsselskapet BallastTech-NIVA og NIVA-tech AS med datterselskaper.

NIVA er medlem av CIENS, et forskningsstrategisk samarbeid mellom selvstendige forskningsinstitutter og Universitetet i Oslo.

Aktiviteten er organisert i tolv seksjoner med egne forskningsledere:

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Oppdrag fra offentlig forvaltning, inkludert basisbevilgningen, utgjør omtrent 55 % av NIVAs omsetning. Nasjonale overvåkingsprogrammer for kyst og vassdrag har i mange år vært en viktig del av oppdragene.

Nasjonale og internasjonale forskningsoppdrag utgjør omtrent 25 % av omsetningen, og NIVA deltar i flere store forskningsprogrammer finansiert av Norges forskningsråd og EUs rammeprogram.

NIVAs oppdrag for industri og næringsliv utgjør omtrent 20 % av omsetningen. Oppdragene omfatter forsknings- og utviklingsarbeid, miljøovervåking, utredninger og annen rådgivning.

Brutto omsetning i 2011 var ca. 266 mill. kr, mens brutto omsetning i konsernet var ca. 354 mill. kr.

Mer enn 6000 NIVA-rapporter er tilgjengelig på NIVAs hjemmeside og kan lastes ned i pdf-format.

Kvalitet[rediger | rediger kilde]

De fleste kjemiske analysene som utføres ved NIVA er akkreditert i henhold til NS-EN45000/ISO71EC Guide 25 (referanse P009) siden 1993, og siden 2001 NS-EN ISO/IEC 17025. NIVAs laboratorium deltar på ulike internasjonale interkalibreringer (bl.a. alle QUASIMEME-øvelsene) med gode resultater.

NIVAs bløtbunnslaboratorium er akkreditert av Norsk akkreditering for prøvetaking og opparbeiding av marin bløtbunnsfauna (ISO 16665).

Fra og med 2010 er NIVA akkreditert for gjennomføring av sammenlignende laboratorieprøvninger, slp (tidligere kalt ringtester), etter ISO 17025 og ILAC G13.

NIVAs økotoksikologiske testing er godkjent iht. «God laboratoriepraksis».[1]

Prosjektvirksomheten i NIVA ble i 2010 sertifisert iht. ISO 9001.

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

NIVA har vært med i Miljøalliansen siden starten i 2002 og samarbeider blant andre, bl.a. Havforskningsinstituttet, European Environmental Agency, NVE, Universitetet for miljø- og biovitenskap og Polarmiljøsenteret.

Fra 2006 har NIVA vært representert i det nye forskningssenter for miljø og samfunn (CIENS) som holder til i Forskningsparken i Oslo.

NIVA er medlem av Forskningsinstituttenes fellesarena.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]