Tre kronor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De tre kronene blir brukt blant annet i Sveriges lille riksvåpen med et skjold som har kongekrone med bøyler og rikseple på øvre skjoldkant

Tre kronor er et av Sveriges nasjonalsymboler og inngår i Sveriges riksvåpen. Symbolet er sammensatt av tre gule eller forgylte åpne kroner, plassert to over én og på en blå bakgrunn. Disse fargene og figurene blir brukt både i et eget skjold og som felt i Sveriges store riksvåpen, samt som frittstående kjennetegn uten en særskilt innramming rundt.

Historisk sett er «tre kronor» yngre som statlig symbol i Sverige enn Folkungalejonet, som tidligere ble anvendt som kongevåpen av Folkungaættens konger. Før dette forekom det også andre kongevåpen.[1] Det spesielle i forhold til de andre skandinaviske landenes riksvåpen, er at disse tre gullkronene ikke opprinnelig var en konges slektsvåpen: De ble tatt direkte som et våpenmerke for et landområde. Det er omdiskutert blant heraldiske forskere hva som kan ha vært begrunnelsen for denne spesielle sammensetningen av kroner og farger.

Symbolet brukes ofte som et myndighetssymbol av Sveriges regjering og svenske ambassader rundt om i verden, men kan også bli brukt under mindre offisielle omstendigheter, som f.eks. av Sveriges herrelandslag i ishockey som bærer symbolet på drakten sin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Gunnar Scheffer: «Trekronorsvapnets Mecklenburgska Ursprung. Föredrag vid internationella kongressen för genealogi och heraldik i Haag 1964», Heraldisk Tidsskrift, bind 2, side 83-88, København 1965-1969

Referanser[rediger | rediger kilde]