Hopp til innhold

Johannes Brahms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Brahms»)
Johannes Brahms
Født7. mai 1833[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Hamburg (Det tyske forbund)[5][6][7][8]
Død3. apr. 1897[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (63 år)
Wien (Østerrike-Ungarn)[9][4][6][7]
BeskjeftigelseKomponist, dirigent, pianist Rediger på Wikidata
Akademisk gradDoctor of Music (1877) (æresdoktor, deles ut av: University of Cambridge)[6][10]
FarJohann Jakob Brahms[6]
MorJohanna Henrica Christiane Nissen[6]
SøskenFritz Brahms[11]
NasjonalitetHamburg
GravlagtWiener Zentralfriedhof
Medlem av
6 oppføringer
Académie des beaux-arts (1896) (utanlandsk medlem)
Akademie der Künste Berlin (1874)
Universitätssängerschaft Barden zu Wien
Sängerschaft zu St. Pauli Jena
Sängerschaft zu St. Pauli Jena et Burgundia Breslau in Münster
Lese- und Redehalle der deutschen Studenten in Prag
Utmerkelser
8 oppføringer
Pour le Mérite for vitenskap og kunst (1886)[6]
Bayerischer Maximiliansorden für Wissenschaft und Kunst (1874)[6]
Royal Philharmonic Societys gullmedalje (1877)
Honorary doctor of the University of Wrocław (1879)[6]
Æresdoktor ved universitetet i Cambridge (1877)[6]
Æresborger av Hamburg (1889)[6]
Leopoldsordenen (Østerrike) (1893)[6]
Østerrikes æreskors for vitenskap og kunst
Perioderomantisk musikk
InstrumentPiano,[12] cello,[12] valthorn[12]
IMDBIMDb
Signatur
Johannes Brahmsʼ signatur

Johannes Brahms (1833–1897) var en tysk pianist og komponist. Han regnes som den mest betydningsfulle europeiske komponisten i andre halvdel av 1800-tallet, i sin tid sett på som Beethovens etterfølger. Komponistene Bach, Beethoven og Brahms er ofte nevnt sammen som «de tre B-er».

I 1850-årene forsøkte Brahms å livnære seg som konsertpianist, men for å få endene til å møtes tok han i perioden 1857–1859 arbeid som klaverlærer, korleder og pianist ved Leopold IIIs fyrstehoff i Detmold. Takket være nøkterne materielle krav klarte han seg senere ved å gi konserter og selge noen komposisjoner til utgivelse. Etter at han opplevde seg urettferdig forbigått ved utnevnelsen av en ny orkesterleder i Hamburg, bosatte han seg i Wien og ble boende der resten av livet. Sitt store gjennombrudd fikk han med uroppføringen av Ein deutsches Requiem i 1868.

Brahms skrev for piano, kammerensemble, symfoniorkester, kor og sangstemme. Han var en dyktig pianist som ofte urframførte egne verk, og han samarbeidet med flere av sin tids ledende musikkutøvere, eksempelvis den virtuose pianisten Clara Schumann og fiolinisten Joseph Joachim.

Musikken hans var samtidig både tradisjonell og innovativ: Innenfor barokke og klassiske rammer skapte han en ny tilnærmingsmåte til harmoni og klangfarge som utfordret de rådende begrepene om tonal musikk. Brahms' musikk har vært utgangspunkt og inspirasjon for generasjoner av komponister, og mange av verkene hans er blitt en del av det moderne konsertrepertoaret. Brahms var en kompromissløs perfeksjonist som ødela eller lot være å utgi verk han ikke var fornøyd med.

1833 til 1856[rediger | rediger kilde]

Johannes Brahms i 1853
Robert Schumann
Neue Zeitschrift 1850
Clara Schumann rundt 1853
Johannes Brahms:
Variasjoner over et tema av Robert Schumann op.9
Variasjon X, taktene 30–32

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Johannes Brahms kom fra en vidt forgreinet familie fra Niedersachsen og Nord-Tyskland. Faren var kontrabassist, spilte horn og opptrådte som underholdningsmusiker med små ensembler i Hamburgs danselokaler. Moren drev en kortevare- og lintøybutikk sammen med sin søster, leide ut rom og arbeidet som kokke og syerske.[13] Johannes fikk sin første klaverundervisning som syvåring, først av F. W. Cossel, senere av den mer betydelige Eduard Marxen. Talentet for komposisjon viste seg tidlig, og Phantasien über einen beliebten Walzer som Brahms skrev i 1849 vitner også om at han allerede var en dyktig pianist.

Som ung mann publiserte Brahms ofte sine verk under pseudonymer (G. W. Marks, Karl Würth) og tildelte dem høye opustall. Til å begynne med skrev Brahms bare for klaver siden han ikke hadde tilgang til orkestre. Da han komponerte sine første orkesterverk ba han erfarne komponister fra sin vennskapskrets om hjelp med orkestreringen.

I 1853 reiste Brahms på turné med den ungarske fiolinisten Eduard Reményi, og kom da i kontakt med ungarsk folkemusikk. Senere brukte han mye av denne musikken som grunnlag for de kjente Ungarske danser. På turnéen ble han kjent med fiolinisten Joseph Joachim, dette bekjentskapet utviklet seg til et nært og langvarig vennskap som ble svært viktig for Brahms' musikalske utvikling. Joachim bemerket straks om Brahms:

«I spillet hans er hele den intensiv ild, hvor det finnes noe jeg nesten vil kalle en fatalistisk energi og rytmisk presisjon som vitner om den kommende kunstner, og komposisjonene hans viser allerede en betydningsfullhet som jeg så langt har til gode å treffe på hos en så ung kunstner.»[14]

Joachim anbefalte Brahms å henvende seg til Franz Liszt som på den tiden var kapellmester ved hoffet i Weimar. Liszt lovet Brahms å nevne ham i et brev til musikkforleggeren Breitkopf & Härtel, men Brahms ventet seg ikke mye av dette og skrev straks et brev til Joachim hvor han uttrykte et ønske om å bli introdusert for kunstnerlivet. Joachim ville gjerne at Brahms oppsøkte den Düsseldorf-baserte komponisten Robert Schumann. Brahms var først skeptisk: tre år tidligere hadde han sendt Schumann noen komposisjoner som var kommet ulest i retur. Brahms var heller ikke imponert over Schumann som komponist, han kalte ham «Zuckerbäcker» (konditor).[15] Likevel reiste Brahms til Düsseldorf for å treffe ham.

Nye retninger[rediger | rediger kilde]

Schumann ble straks ble svært grepet av Brahms' musikk og skrev en artikkel om ham under overskriften «Neue Bahnen» (Nye veier/retninger). Artikkelen, som kom på trykk i Schumanns eget tidsskrift «Neue Zeitschrift für Musik» den 25. oktober 1853, introduserte i en oppstemt og romantisk tone Brahms som den nye Beethoven, den alle hadde ventet på:

«[…] og han er ankommet, en ung mann, ved hvis vugge gratier og helter våket. Han heter Johannes Brahms, kom fra Hamburg hvor han i den mørke stillhet skapte [musikk], men utdannet […] i vanskelige kunstformer av en utmerket og begeistret dedikert lærer, og for kort tid siden anbefalt meg av en kjent og respektert mester. Også i det ytre bar han alle tegn som kunngjør for oss: Dette er en utpekt. […]»[16]

Artikkelen førte til at Brahms ble berømt i Tyskland, så å si over natten. Selv om dette hjalp ham karrieremessig førte det også til et ubehagelig forventningspress, og i et anfall av overdrevet selvkritikk brente han enkelte av sine verk.

Schumann oppfordret Brahms til å reise til Leipzig for å møte representanter for forlagshuset Breitkopf & Härtel. Forlagets representanter tok godt i mot Brahms og arrangerte en privat musikkaften for byens ledende musikkpersonligheter, hvor Brahms med stor suksess framførte egne komposisjoner. Også forleggeren Spina ville gi ut musikk av Brahms, og fikk tildelt klaversonate nr 3 i f-moll op.5 og liedersamlingen op.6.[17]

«Dyrebareste venninne»[rediger | rediger kilde]

I Düsseldorf var Brahms ikke bare blitt kjent med Robert Schumann, men også med hans kone Clara. Hun var 14 år eldre enn Brahms, og hadde på det tidspunktet fått seks barn med sin ektemann. Dessuten var hun var en av tidens store pianovirtuoser, berømt over hele Europa, og spilte for honorarer skyhøyt over det Brahms fikk for sine konserter. Da Brahms skulle publisere sine første verk spurte han Joseph Joachim og Robert Schumann til råds om hvilke komposisjoner han skulle starte sin verkliste med. Etter nøye overveielse falt valget på to pianosonater, og Brahms, som var fascinert av Clara Schumann, skrev et brev til Robert Schumann og spurte om han kunne dedisere sitt andre verk til Clara.[18]

Robert Schumann ble med tiden lagt inn på den psykiatriske klinikken Endenich ved Bonn, og kontakten mellom Clara Schumann og Brahms gikk inn i en mer intens fase. Tidvis bodde de i samme hus i Düsseldorf hvor den tyve år gamle Brahms overtok Roberts oppgaver i hjemmet – med et sannsynlig unntak for den rent ekteskapelige. Brahms' tette bånd til Schumanns kom til uttrykk i klavervariasjonene op. 9 over et tema av Robert Schumann. Dette verket stiftet Schumann bekjentskap med i Endenich, og han ble svært begeistret over det. I taktene 30–32 av den 10. variasjonen dukker det opp et tema av Clara Schumann. Robert Schumann hadde selv skrevet sitt op. 5 over det samme temaet.

Mellom 1854 og 1858 pågikk det en omfangsrik brevveksling mellom Clara Schumann og Brahms. De ble senere enige om å ødelegge nesten all korrespondanse fra perioden, men noen få av Brahms brev er bevart, og de viser en økende intensitet i forholdet mellom dem: Til å begynne med ble hun titulert med «Dem» („Sie“), så skrev han «ærede frue» („Verehrte Frau“), deretter «Dyrebareste venninne» („Teuerste Freundin“), videre «aller inderligst elskede venninne» („Innigst geliebte Freundin“), og helt til slutt «elskede fru Clara» („Geliebte Frau Clara“). I et brev fra 25. november 1854 er de åpenbart blitt «dus», for Brahms skrev plutselig:

«Dyrebareste venninne, hvor kjærlig det fortrolige «du» ser på meg! Tusen takk for det, jeg kan ikke få sett og lest det nok, hadde jeg bare hørt det først; sjelden har jeg savnet ordet så mye som da jeg leste dine siste brev.»[19]

Som den yngste av de to hadde han ikke våget å tilby seg å bli «dus», og da han plutselig ble konfrontert med ordet «du» klarte han bare langsomt å bli vant med den intime tiltaleformen. I et brev fra 31. mai 1856 skriver han med all tydelighet:

«Min kjære Clara, jeg skulle ønske jeg kunne skrive så ømt til deg, hvor mye jeg elsker deg og hvor mye kjærlig og godt jeg ønsker å gjøre for deg. Du er meg så uendelig kjær at jeg overhodet ikke klarer å uttrykke det. Ustanselig ville jeg kalt deg elskede og alt mulig uten at jeg ville bli lei av å gi deg komplimenter. […] Dine brev er som kyss for meg.»[20]

Dette brevet var det siste før den forutsigbare og likevel uventede hendelse som skulle endre forholdet: Robert Schumanns død 29. juli 1856. Om Brahms helt til oktober samme år hadde gjort seg forhåpninger om å trøste «sin» Clara i hennes sorg, kunne han med tiden registrere en tiltakende distanse fra Claras side. Tonen i brevene ble mer saklig og 17. oktober 1857 oppsummerte Brahms i et brev:

«Lidenskapene er ikke naturlig for mennesker. De er alltid unntak eller eksesser. De som overskrider måteholdet må betrakte seg som syke, og søke legehjelp for sitt livs og sin helses skyld […] Lidenskapen må snart forsvinne, eller man må fordrive den.»[21]

Brahms sto likevel på vennskapelig fot med Clara livet ut, og i 1896, ikke lenge før hennes død, skrev han til henne:

«Dersom De tror å måtte forvente det verste må De unne meg et par ord slik at jeg kan komme til å se de kjære øynene åpne, de som lukket så mye for meg.»[22]

1857 til 1875[rediger | rediger kilde]

Mellom Detmold og Hamburg[rediger | rediger kilde]

Med Johann Strauss d.y.

I 1857 flyttet Brahms til Detmold hvor han ledet et kor og ga klaverundervisning. På denne tiden var han i gang med et nytt stort prosjekt: den første klaverkonsert op.15 i d-moll. Joseph Joachim ga råd angående orkestreringen. Konserten er ofte blitt tolket i lys av den ikke-gjengjeldte lidenskapen til Clara Schumann, den fasen var jo nettopp avsluttet. Verket ble uroppført i Hannover 22. januar 1859, andre oppføring i Leipzig fem dager senere. Begeistringen Brahms hadde håpet på uteble, men han skjulte ikke skuffelsen og satte seg fore at det neste verket skulle «lyde ganske annerledes».[23] Han holdt sitt forsett: Den andre klaverkonserten op. 83 i B-dur (som kom 22 år etter den første) hadde en helt annen karakter enn d-moll-konserten.

Ved siden av klaverkonserten skrev han orkesterserenader og lieder, blant annet Unter Blüten des Mai’s spielt’ ich mit ihrer Hand. Sangens tittel henspiller på et nytt damebekjentskap, Agathe von Siebold. En sommer viste de sin forelskelse så åpent at Clara Schumann ble sjalu og kunne konstatere at Brahms ganske raskt hadde kommet seg over skuffelsen. Men de hadde knapt utvekslet forlovelsesringer før Brahms foretok et tilbaketog. Han så seg ikke i stand til å binde seg på dette tidspunkt. Det gjorde han heller ikke senere, og Brahms forble ungkar hele livet. Noen år etter, i første sats av andre strykesekstett, la han inn et tema over tonerekken A-G-A-H-E som henspiller på fornavnet Agathe. Han sa da selv: «Nå har jeg tatt farvel med min siste kjærlighet».[24] I mai 1859 flyttet han til Hamburg hvor han skrev Magelonen-Gesänge – som han først fullførte i 1869 – kammermusikk og tallrike klavervariasjoner: … «über ein eigenes Thema», … «über ein ungarisches Lied», „… «über ein Thema von Händel», … «über ein Thema von Schumann» (firhendig).

Det var fremdeles vanskelig for Brahms å få utgitt sine verker; forleggerne var forsiktige – den første klaverkonserten gjorde ikke suksess, og klaverstykkene ble regnet som vanskelige å spille. Hans perfeksjonisme la også hindringer i veien, for han lot ofte sine forleggere gå og vente på at han skulle sende manuskriptene mens han finpusset på komposisjonene. I 1860 ble han kjent med forleggeren Fritz Simrock, og forlaget Simrocks utgivelser skulle bli viktige for utbredelsen av Brahms' komposisjoner.

Hele livet vaklet han mellom ønsket om friheten som uavhengig kunstner (ulempen var ensomhet) og ønsket om en fast ansettelse og en posisjon i musikklivet (ulempen var ufrihet), og i begynnelsen av 1860-årene mente han å ha mulighet til å få dirigentposten ved Hamburgs kor- og orkesterforening. Dessverre lyktes det ikke hans faderlige venn og hjelper Theodor Avé-Lallemant å skaffe ham jobben, ja ikke en gang alternativet som korleder av Singakademie fikk han. Selv om Brahms ikke hadde søkt disse postene åpent var han dypt såret over at Julius Stockhausen ble foretrukket. Avé-Lallemant skrev i et brev til Brahms at man trengte et utadvendt menneske med ledelseserfaring, og Brahms var ikke kjent for å komme spesielt godt ut av det med musikerne når han dirigerte. Affæren belastet i flere år det vennskapelige forholdet til Avé-Lallemant, og ble en anledning til å vende Hamburg ryggen.

I Wien[rediger | rediger kilde]

Tidlig på høsten 1862 forlot Brahms Hamburg og reiste til Wien. Oppholdet førte til en viss suksess: under et privat aftenarrangement spilte Brahms sin klaverkvartett i g-moll sammen med Hellmesberger-kvartetten. Josef Hellmesberger senior utbrøt i den forbindelse begeistret: «Dette er Beethovens arvtaker».[25] Brahms var ikke helt komfortabel med utsagnet – han fryktet å komme dårlig ut av en sammenligning med Beethoven.

I 1863 aksepterte Brahms et tilbud om å bli leder av Wiener Singakademie. Det viste seg at koret var i en dårlig forfatning, og Brahms' valg av repertoar slo heller ikke helt an i Wien, det ble for tungt og seriøst for Wiens innbyggere. Så selv om koret ville at han skulle fortsette, sa han opp jobben etter første sesong. I et brev til Clara Schumann gav han uttrykk for at han følte at han manglet organisasjonstalent, og at livet ble for hektisk – det var nok fordelene ved livet som fri kunstner som lokket igjen.

Brahms' hus i Baden-Baden

I årene fra 1864 skrev han en rekke åndelige korverk, en motett, Marienliedern op. 29, Åndelig sang op. 30 og noen verdslige duetter han fikk utgitt og tjente litt penger på. På denne tiden ferierte Brahms i Baden-Baden, et av tidens mest populære feriesteder. Her var det kunstnerkolonier, det ble gitt sommerkonserter, operaer ble oppført, og man kunne knytte kontakter og få oppdrag for vinteren. Dessuten hadde Clara Schumann kjøpt et hus litt utenfor byen. Brahms hadde en god helse og likte å gå lange turer i naturen, der tenkte han klarest. I det hele tatt gjorde han mye komposisjonsarbeid om sommeren – om vinteren var han gjerne opptatt med øve inn og framføre musikk. En sommer i Baden-Baden skrev han Klaverkvintett op. 34, et krevende verk som han omarbeidet flere ganger før han var fornøyd. Verket preges av en fortettet måte å utvikle temaene på – et særtrekk ved Brahms komposisjonsmåte.

I 1866 hadde han skrevet ferdig et rekviem for kor og orkester. Et rekviem er en katolsk dødsmesse med latinske tekster som uttrykker en bønn om å gi den døde evig hvile. Brahms – som var en avkristnet protestant – brukte en sammensetning av tyske bibeltekster hvor fellesnevneren var å gi de sørgende trøst. Det uvanlige valget førte til problemer med å få verket oppført, men deler av musikken ble oppført høsten 1867 – det ble en fiasko, hovedsakelig fordi paukeslageren misforsto partituret. Etter en lang øvingsperiode vinteren 1867–68 ble hele verket oppført i Bremen langfredag 1868. Mottakelsen var overveldende, og de neste årene gikk rekviemet sin seiersgang i en rekke byer. Med dette verket, Ein deutsches Requiem, fikk Brahms sitt endelige gjennombrudd.

Neste store utgivelse var de kjente Ungarische Tänze («Ungarske danser») for firhendig klaver. Dette var en samling sigøynermelodier, folketoner og annet som han hadde tatt vare på etter tiden med sin gamle venn Reményi. Utgivelsen ble svært lønnsom, og det ble også gitt ut arrangementer for tohendig klaver og for orkester. Brahms orkestrerte selv den første, tredje og tiende, resten utførte andre, for eksempel tok Antonín Dvořák for seg nr. 17–21. For å øke salget utformet utgiveren Simrock omslaget slik at Brahms framsto som komponist (mens det på selve notene sto «arr. av Brahms»). Andre musikere, deriblant Reményi, meldte seg som opphavsmenn til flere av melodiene, og beskyldninger om plagiat og tyveri florerte. Men uansett førte samlingen til at Brahms nådde ut til et helt nytt publikum med den lett tilgjengelige musikken.

Senere fulgte andre i hans fotspor, for eksempel Grieg med Norske danser og Dvořák med Slaviske danser. Brahms hjalp for øvrig den åtte år yngre komponisten Dvořák til berømmelse ved å anbefale ham for Simrock. Dvořáks første utgivelse var første sett av nettopp Slaviske danser og det ble hans store gjennombrudd. I begynnelsen ble han oppfattet som en del av Brahms-bevegelsen, men det viste seg at musikken hans var annerledes, mer melodiøs og tilgjengelig. Brahms, som var opptatt av å lage slitesterk musikk for viderekomne, mente Dvořák skrev flyktig musikk, og var med noen unntak ikke spesielt begeistret for musikken hans.[26]

Brahms var nå blitt så populær som pianist at han kunne livnære seg uten fast ansettelse. Han overtok likevel ledelsen for Wiener Singverein i 1873, men sa jobben fra seg i 1875. Han og forleggeren tjente nå så godt på allerede utgitte komposisjoner at Simrock formelig løp etter ham med bønn om nye komposisjoner som kunne publiseres.

1876 til 1897[rediger | rediger kilde]

Minnetavle ved Brahms' siste bosted
Johannes Brahms' æresgrav på Wiener Zentralfriedhof

De symfoniske verkenes tid[rediger | rediger kilde]

Brahms begynte med å skrive på sin første symfoni i 1862, men fullførte den først i 1876 i SassnitzRügen. Symfoni nr 1 i c-moll op.68 ble uroppført 4. november 1876 i Karlsruhe, Symfoni nr 2 i D-dur op.73 30. desember 1877 i Wien. I mars 1878 fikk Brahms et æresdoktorat ved universitetet i Breslau. I 1880 arbeidet Brahms på to ouverturer op. 80 og op. 81, om dem sa han: «Den ene gråter, den andre ler». Under oppholdet i Wiesbaden sommeren 1883 komponerte han Symfoni nr 3 i F-dur op. 90. Den ble uroppført desember samme år i Wien. Symfoni nr 4 i e-moll op. 98 skrev han under sommeroppholdene i 1884 og 1885 i Mürzzuschlag i Steiermark. Uroppføringen skjedde med Meininger Hofkapelle under ledelse av Hans von Bülow 25. oktober 1885 i Meiningen. Etterpå reiste Brahms og Bülow sammen rundt med stykket på en Rheinland–Holland-turné, hvor også Brahms enkelte ganger dirigerte orkesteret.[27]

Siste år[rediger | rediger kilde]

I tiden som fulgte skrev Brahms først og fremst kammermusikk (fiolin- og cellosonater). Han ble ærespresident i Wiens Tonkünstlerverein i 1886. Hertugparet i Meiningen, Ellen Franz og Georg II av Sachsen-Meiningen ble hans nære venner, likeens dirigenten Fritz Steinbach og den kjente klarinettisten Richard Mühlfeld som han skrev Trio für Klarinette, Violoncello und Klavier a-Moll op. 114 og Klarinettenquintett h-Moll op. 115 for.[28] De to siste årtiene av livet var Brahms en ledende personlighet på den internasjonale musikkscenen, og ble beundret og æret som pianist, dirigent og komponist. Han ble tildelt tallrike utmerkelser og æresmedlemskap, noe Brahms kommenterte med «Å få en idé til en god melodi er mer kjærkomment enn Leopoldsordenen».[29] I 1889 fikk han æresborgerskap i Hamburg, fram til 1948 den eneste som var født i byen.[30]

Brahms døde 3. april 1897 i en alder av 63 år i Karlsgasse 4.[31] Enkelte biografier oppga leverkreft som dødsårsaken, men man regner nå med at det dreide seg om bukspyttkjertelkreft. Han er gravlagt i en æresgrav på Wiener Zentralfriedhof.[32]

14. september 2000 ble Johannes Brahms opptatt i Walhalla som den 126. «tysker som har utmerket seg på prisverdig måte»[33] og den 13. komponisten. Bysten er utført av skulptøren Milan Knobloch.

Personen Brahms[rediger | rediger kilde]

Av natur var Johannes Brahms reservert, men skal som ungdom ha vært åpen og entusiastisk, og velvillig innstilt til sine medmennesker. Den voksne Brahms får litt mer varierende omtale; eleven Gustav Jenner skrev at selv om Brahms' rykte som grinebiter var velbegrunnet, kunne få være så elskverdig som han. Grieg beskrev Brahms som en bjørn med de snilleste øyne han hadde sett. Brahms var glad i barn, og delte gjerne ut sukkertøy under sine mange vandringer i skogene rundt Wien. Livet gjennom hadde han en stor krets av venner og bekjente, men isolerte seg i sine senere år. Han kunne opptre ubehersket og arrogant og støte folk fra seg; etter en reise til Budapest sammen med Brahms skrev (den «nytyske») komponisten, dikteren og litteraten Peter Cornelius i sin dagbok : «Én jeg nå er ferdig med, det er Johannes Brahms, et tvers igjennom egoistisk menneske».[34]

Selv om Brahms etterhvert tjente gode penger foretrakk han en nøktern livsstil, og bodde i en treroms leilighet i Karlsgasse med en husholderske. Mye av pengene han tjente ga han bort til slektninger, og anonymt ga han en rekke unge musikere økonomisk hjelp. Brahms giftet seg aldri, og hans forhold til kvinner var komplisert. Selv sa han at det negative synet på samliv og ekteskap kom av de tidlige erfaringene han fikk med prostituerte i Hamburgs havnekvarter. Likevel var han ofte forelsket.

En samtidig fra Wien beskrev Brahms slik: «På gaten så man ofte Brahms komme gående, langsomt og adstadig, med grått hår, helskjegg, rødsprengt ansikt, med tykk mage, brede sko og i altfor store klær. Når han snakket, låt han som en kjøpmann fra Hamburg».[35]

Som komponist var Brahms ekstremt perfeksjonistisk. Han ødela mange tidlige verk, eksempelvis en fiolinsonate han i tidlige år framførte med Reményi, og han hevdet en gang å ha ødelagt 20 strykekvartetter før den første ble utgitt i 1873.[36] I løpet av flere år endret han det som opprinnelig skulle bli en symfoni til sin første pianokonsert. Den første offisielle symfonien tok det ham femten år å fullføre, og selv etter de første oppføringene ødela Brahms den opprinnelige førstesatsen og erstattet den med en ny før symfonien ble publisert.

Samtidens kritikk[rediger | rediger kilde]

Johannes Brahms-byste i Schloss Leonstain i Pörtschach am Wörthersee

Beethovens etterfølger?[rediger | rediger kilde]

Brahms blir fremdeles ofte betegnet som «Beethovens legitime etterfølger». Brahms var selv skeptisk til betegnelsen, som hadde utgangspunkt i 1800-tallets musikkstrid mellom tilhengerne av den konservative absolutte musikken og de som betraktet seg som framskrittets representanter, tilhengerne av den nytyske skolen. Bevegelsen, som også ble kalt den nytyske musikken, var grunnlagt av Franz Liszt, en komponist Brahms hadde lite til overs for.

Musikkstriden[rediger | rediger kilde]

Meningsutvekslingene mellom de to fløyene hadde pågått siden 1860 og skyldtes en grunnleggende forskjell i forståelsen av musikk. Liszt og Richard Wagner var selvutnevnte representanter for framtidas musikk og ville utvikle musikken videre med symfoniske dikt og musikkdramaer. Et stikkord var programmusikk, motsatsen til absolutt musikk. Neue Zeitschrift für Musik, som Franz Brendel hadde tatt over, var de nytyskes talerør. Til de konservative hørte blant annet Joseph Joachim, Brahms og musikkritikeren Eduard Hanslick – at sistnevnte tok parti for Brahms' musikk var også grunnlag for et nært vennskap mellom de to. Deres mål var det Brahms beskrev med sitt yndingsuttrykk «dauerhafte Musik» (slitesterk/varig musikk), dvs at musikkens spesifikke kvalitet gjør at den ikke underlegges historisk endring.

Representanter for de konservative skrev et manifest, som også Joachim og Brahms undertegnet, hvor de protesterte mot det de oppfattet som et forsøk på å framstille det slik at alle seriøse musikere betraktet den «nytyske» skoles komposisjoner som spesielt verdifulle, og at striden – spesielt i Nord-Tyskland – nå var over til fordel for «framtidsmusikken». En lekkasje gjorde at et tekstutkast falt i hendene på motstanderne før det var klart for publikasjon. Nytyskerne svarte med en spøkefull og noe nedlatende artikkel i Brendels tidsskrift hvor det ble spilt på at de som sto bak var fire unge menn uten noen posisjon i musikklivet. Artikkelforfatteren hevdet at de protesterte mot det som hindret dem i å komme seg opp og fram, og at dersom de lyktes i å rydde vanskelighetene av veien kunne de love et «brorskap for ikke-opphissende og kjedelig kunst».[37] Innlegget var underskrevet av «J. Geiger» (J. Felespelemann, dvs Joseph Joachim), «Hans Neubahn» (Hans Nyveien for Johannes Brahms – henspiller på Schumanns artikkel «Neue Bahnen») og dessuten «Krethi und Plethi».

Dermed var stemningen mellom de stridende partene ødelagt. Brahms og Wagner holdt en kjølig avstand hele livet. Mens Brahms – som egentlig satte pris på Wagners musikk – holdt seg i skinnet, kunne ikke Wagner holde seg for god til å komme med enkelte nedsettende ytringer om Brahms' musikk. Men siden Wagner stort sett skrev musikkdramaer, en kunstform Brahms ikke forsøkte seg på, tråkket de ikke i hverandres bed. Av musikere fra Wagners leir var bare Felix Draeseke og Anton Bruckner seriøse rivaler på kor-, kammer-, og orkestermusikkens områder.

Eduard Hanslick var en av sin tids mest innflytelsesrike musikkritikere i Wien, og i og med at han med sin prestisje stilte seg fullt og helt bak de konservative, bidro han sterkt til at forestillingen om Brahms som Beethovens etterfølger festet seg. Enda en person viste seg som en glødende beundrer av den konservative retningen: Hans von Bülow. Han var opprinnelig en overbevist wagnerianer, men skiftet syn etter at kona Cosima forlot han til fordel for Wagner. Bülows holdning til Brahms manifesterte seg framfor alt i det kjente utsagnet at Brahms' første symfoni var Beethovens tiende.

Sitater om Brahms[rediger | rediger kilde]

 • Wilhelm Furtwängler:Verkene hans blir knappere, tettere, mer komprimert med alderen, følelsesmessig stadig enklere. Og det viser seg nettopp på grunn av det at en utvikling og utfoldelse ikke bare gir seg utslag i mangfoldighet, men også i enkelthet.[38][39]
 • Arnold Schönberg: Av Brahms har jeg lært:
Mye av det som ubevisst tilfløt meg via Mozart, særlig skjeve takter, utvidelse og forkorting av frasene[40]
Figurenes plastisitet: Ikke spare, ikke knusle, dersom tydeligheten forlanger større rom; føre hver figur til sin slutt.[41]
Satsdannelsens systematikk.[42]
Økonomi og likevel: rikdom.[43][44]
 • Carl Dahlhaus: Brahms var verken en Schumann- eller en Beethoven-imitator, og likevel en musikalsk konservator. Og hans konservatisme var i den forstand estetisk legitim siden Brahms ikke blindt tok i bruk tradisjonelle elementer, men trakk dem inn i en prosess hvor de ble utviklet videre, uten dermed å fjerne deres substans.[45][46]
 • Friedrich Nietzsche: ...hva er det vel med Johannes Brahms! ... Hans lykketreff var en tysk misforståelse: man tok ham for å være Wagners motstander, – man trengte en antagonist! – det skaper ikke nødvendig musikk, det skaper framfor alt for mye musikk! – Om man ikke er rik skal man være stolt nok over sin fattigdom! ... Sympatien som Brahms unektelig her og der inngir, helt bortsett fra partiinteresser[47] og parti-misforståelser, var lenge en gåte for meg: helt til jeg endelig, nesten gjennom et innfall, innså at han virker på en bestemt type mennesker. Han har den uformuendes[48] melankoli; Han skaper ikke av overflod[49], han tørster etter overflod. Tar man vekk det han etteraper, det han låner fra eldgamle eller eksotisk-moderne stilformer – han er kopiens mester –, så blir lengselen det som er hans eget ... Dette aner de lengtende, de misfornøyde av alle slag. Han er for lite av en personlighet, for lite midtpunkt. Det forstår de «upersonlige» i periferien, – de elsker ham for det. I særdeleshet er musikeren som en slags utilfredsstilte kvinner. Femti skritt lengre framme: og man har wagnerianerinnen – akkurat som man finner Wagner femti skritt over Brahms –, wagerianerinnene, en mer distinkt, mer interessant, framfor alt vakrere typus. Brahms er rørende, så lenge han svermer i det skjulte eller sørger over seg selv – gjennom det er han «moderne» –, han blir kald, han angår oss ikke mer idet han arver klassikerne...mer fattbart, uttrykt for de «fattige i ånden»; Brahms – eller Wagner ... Brahms er ingen skuespiller...[50][51]

I sin bok Brahms tolker Dag Østerberg Nietzsches angrep på Brahms slik[52]: Nietzsche, som blant annet fusket i komponistfaget, hadde sendt Brahms noen av sine skrifter, samt korverket Hymne til livet. Brahms ville ikke fornærme Nietzsche ved å kommentere komposisjonens slette håndverk, og forsøkte å komme seg ut av knipa ved å sende sitt visittkort påført en takk for den stimulerende lesningen bøkene hans gav. Komposisjonen nevnte han ikke, og dette krenket Nietzsches enorme selvfølelse slik at han gikk til angrep på Brahms i kampskriftet «Tilfellet Wagner».

Musikkstil og inspirasjonskilder[rediger | rediger kilde]

Brahms dyrket Beethoven, han elsket de klassisistiske komponistene Mozart og Haydn, og han studerte førklassiske komponister som Palestrina, Giovanni Gabrieli, Johann Adolf Hasse, Schütz, Händel og særlig Johann Sebastian Bach. Brahms anvendte middelalderens kirketonearter, den nederlandske kanonteknikken og strikt kontrapunktikk. Eksempler på Bach-inspirert kontrapunktikk finnes i den fugale finalen av Cellosonate nr. 1 og passacagliaen i den fjerde symfoniens finale. Han følte seg forpliktet av fortiden, og når han avvek fra tradisjonen gjorde han det på en forsiktig måte. Selv om han stort sett overtok tradisjonelle former, skapte han uavhengige og selvstendige verk.

Tidlige romantiske komponister påvirket også i stor grad Brahms, spesielt Schumann. Under hans første opphold i Wien 1862/63 ble han opptatt av Franz Schuberts musikk[53], og vi kan finne trekk fra Schubert i Brahms' verk fra den tiden, for eksempel i de to pianokvartettene op. 25 og op. 26, og i pianokvintetten[54][53].

Den sterke modernistiske musikkbevegelsen de første tiårene av 1900-tallet – som anså seg selv som «progressiv» og anti-romantisk – avskrev Brahms som en avleggs senromantiker. Arnold Schönberg oppfattet derimot Brahms som en forløper for sin egen konsentrerte stil og skrev i 1930 artikkelen «Brahms, the progressive», hvor han påviste at Brahms avledet sine verk fra de minste motiviske kimceller. Likeens viste han at selv om Brahms lenge hadde vært en undervurderte klassisist bidro han i sine sene verk til å løse opp tonaliteten gjennom en «sentripetal harmonikk» – eksempelvis Intermezzi op. 117 for klaver. Schönbergs artikkel bidro til at Brahms' musikk fikk en ny vår i andre halvdel av 1900-tallet.

Brahms' verker deles ofte opp i tre skaperperioder: Den første ender med Ein deutsches Requiem, den andre med klaverkonsert nr 2, og den tredje starter med den tredje symfonien. I den første perioden merkes tydelig en romantisk grunninnstilling, den andre er preget av sterke klassisistiske innslag, og i den tredje smelter begge sammen.

Brahms' symfonier var lite tilgjengelige og satte det vanlige publikum og hans venner på en hard prøve. Om sin første symfoni skrev han: Nå vil jeg gjerne gjøre den sannynligvis svært overraskende meddelelse at min symfoni er lang og ikke akkurat lett å like.[55] Også i de andre symfoniene arbeidet Brahms med harmonier som publikum kunne finne vanskelig å forstå.

Verk[rediger | rediger kilde]

Orkesterverk[rediger | rediger kilde]

 • Pianokonsert nr. 1 i d-moll op. 15 (1859)
 • Serenade nr. 1 D-dur op. 11 (1860)
 • Serenade nr. 2 A-dur op. 16 (1860)
 • Variasjoner over et tema av Haydn op. 56a (1874)
 • 21 ungarske danser (for klaver, to- og firhendig, nr. 1, 3 og 10 1874 og 1876 transkribert av Brahms for orkester)
 • Symfoni nr. 1 i c-moll op. 68 (1876)
 • Symfoni nr. 2 D-dur op. 73 (1877)
 • Fiolinkonsert i D-dur op. 77 (1879)
 • Akademisk festoverture i c-moll op. 80 (1880)
 • Tragisk overture i d-Moll op. 81 (1880)
 • Pianokonsert nr. 2 i B-dur op. 83 (1882)
 • Symfoni nr. 3 i F-dur op. 90 (1884)
 • Symfoni nr. 4 i e-moll op. 98 (1886)
 • Dobbeltkonsert for fiolin og cello i a-Moll op. 102 (1888)

Klaververk[rediger | rediger kilde]

Tohendig[rediger | rediger kilde]

 • Sonate nr. 1 i C-dur op. 1 (1853)
 • Sonate nr. 2 i fiss-moll op. 2 (1854)
 • Scherzo i ess-moll op. 4 (1854)
 • Sonate nr. 3 f-moll op. 5 (1854)
 • Variasjoner over et tema av Schumann op. 9 (1854)
 • Gavotte WoO posth. 3 (1854–55)
 • 2 Gigues WoO posth. 4 (1855)
 • 2 sarabander WoO posth. 5 (1854–55)
 • Fire ballader op. 10 (1856)
 • Variasjoner over et eget tema op. 21/1 (1861)
 • Variasjoner over en ungarsk Lied op. 21/2 (1861)
 • Variasjoner og fuge over et tema av Händel op. 24 (1862)
 • Variasjoner over et tema av Paganini op. 35 (1866)
 • 16 valser op. 39 (1865)
 • Ungarsk dans WoO 1 (1872 bearbeidelse av den firhendige originalen, se under)
 • Åtte klaverstykker op. 76 (1879)
 • To rapsodier op. 79 (1880)
 • Syv fantasier op. 116 (1892)
 • Tre intremezzi op. 117 (1892)
 • Seks klaverstykker op. 118 (1893)
 • Fire klaverstykker op. 119 (1893)
 • 51 Klaverøvelser (1893)

Firhendig[rediger | rediger kilde]

 • Souvenir de la Russie, WoO
 • Variasjoner over et tema av Schumann i Ess-dur, op. 23 (1863)
 • 21 Ungarske danser (1869 og 1880)
 • 16 Valser, op. 39
 • 18 Liebeslieder (valser), op. 52 a
 • 15 Neue Liebeslieder (valser), op. 65 a

Kammermusikk med klaver[rediger | rediger kilde]

 • Klavertrio i A-dur (formodentlig omkring 1853, tilskrevet Brahms på usikkert grunnlag)
 • Klavertrio nr. 1 i H-dur op. 8 (1854, ny utgave 1891)
 • Klaverkvartett nr. 1 i g-moll op. 25 (1863)
 • Klaverkvartett nr. 2 i A-dur op. 26 (1863)
 • Klaverkvintett i f-moll op. 34 (1865)
 • Sonate for klaver og cello nr. 1 i e-moll op. 38 (1865)
 • Trio for horn, fiolin og klaver i Ess-dur op. 40 (1865)
 • Klaverkvartett nr. 3 i c-moll, op. 60 (1875)
 • Sonate for fiolin og klaver nr. 1 i G-dur op. 78 (1880)
 • Klavertrio nr. 2 i C-dur op. 87 (1880)
 • Sonate for cello og klaver nr. 2 F-dur op. 99 (1886)
 • Sonate for fiolin og klaver nr. 2 i A-dur op. 100 (1887)
 • Klavertrio nr. 3 i c-moll op. 101 (1887)
 • Sonate for fiolin og klaver nr. 3 d-moll op. 108 (1889)
 • Klarinettrio i a-moll op. 114 (1891)
 • 2 sonater for klarinett og klaver i f-moll, Ess-dur op. 120 (1894)
 • Scherzo i c-moll for fiolin og klaver WoO 2

Kammermusikk uten klaver[rediger | rediger kilde]

 • Strykesekstett nr. 1 i B-dur op. 18 (1862)
 • Strykesekstett nr. 2 i G-dur op. 36 (1866)
 • Strykekvintett nr. 1 i F-dur op. 88 (1866)
 • Strykekvartett nr. 1 i c-moll op. 51/1 (1873)
 • Strykekvartett nr. 2 i a-moll op. 51/2 (1873)
 • Strykekvartett nr. 3 i B-dur op. 67 (1876)
 • Strykekvintett nr. 2 i G-dur op. 111 (1891)
 • Klarinettkvintett i h-Moll op. 115 (1891)

Orgelverk[rediger | rediger kilde]

 • Fuge i ass-moll WoO 8
 • Preludium og fuge i a-moll WoO 9
 • Preludium og fuge i g-moll WoO 10
 • Koralforspill og fuge over «O Traurigkeit, o Herzeleid» WoO 7
 • Elleve koralforspill op. posth. 122

Korverk[rediger | rediger kilde]

 • Missa Canonica op. posth. (1856-, fragment) senere omarbeidet til motett op. 74.1
 • Ave Maria op. 12 (1860)
 • Begräbnisgesang op. 13 for kor und blåsere (1860) Orgelutgave av K.M.Komma
 • To motetter op. 29 (1857–1860): Schaffe in mir Gott ein rein Herz op. 29,2 (salme 51,12-14)
 • Geistliches Lied op. 30
 • Ein deutsches Requiem op. 45 (1866/67 og 68 (5. sats))
 • Rinaldo op. 50 (1869)
 • Schicksalslied op. 54 (1871)
 • Triumphlied op. 55 (1871)
 • To motetter op. 74 (1878): Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen op. 74,1 og O Heiland, reiß die Himmel auf
 • Nänie op. 82 (1881). Tekst: Friedrich Schiller: Auch das Schöne muß sterben
 • Fest- und Gedenksprüche a cappella op. 109 (1888)
 • Tre motetter op. 110 (1889)
 • Gesang der Parzen op. 89

En- og flerstemte Lieder[rediger | rediger kilde]

 • Sechs Gesänge für eine Tenor- oder Sopranstimme und Klavier op. 3. dedisert Bettina von Arnim.
  Liebestreu, Liebe und Frühling I, Liebe und Frühling II, Lied (Weit über das Feld), In der Fremde, Lied (Lindes Rauschen in den Wipfeln)
 • Sechs Gesänge für eine Tenor- oder Sopranstimme und Klavier op. 6. dedisert Luise og Minna Japha.
  Spanisches Lied, Der Frühling, Nachwirkung, Juchhe, Wie die Wolke nach der Sonne, Nachtigallen schwingen lustig
 • Sechs Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 7. tilegnet Albert Dietrich.
  Treue Liebe, Parole, Anklänge, Volkslied, Die Trauernde, Heimkehr
 • Acht Lieder und Romanzen für eine Singstimme und Klavier op. 14
  Vor dem Fenster, Vom verwundeten Knaben, Murrays Ermordung, Ein Sonett, Trennung, Gang zum Liebsten, Ständchen, Sehnsucht (Mein Schatz ist nicht da)
 • Fünf Gedichte für eine Singstimme und Klavier op. 19
  Der Kuß, Scheiden und Meiden, In der Ferne, Der Schmied, An eine Aeolsharfe
 • Drei Duette für Sopran und Alt mit Klavier op. 20
 • Vier Duette für Alt und Bariton mit Klavier op. 28
 • Drei Quartette für vier Solostimmen (SATB) mit Klavier op. 31
 • Neun Lieder und Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 32
  Wie rafft ich mich auf in der Nacht, Nicht mehr zu dir zu gehen, Ich schleich umher, Der Strom, der neben mir verrauschte, Wehe, so willst du mich wieder, Du sprichst, daß ich mich täuschte, Bitteres zu sagen denkst du, So stehn wir, ich und meine Weide, Wie bist du, meine Königin
 • Fünfzehn Romanzen, Magelone-Lieder für eine Singstimme und Klavier (Ludwig Tieck) op. 33. dedisert Julius Stockhausen.
  Keinen hat es noch gereut, Traun! Bogen und Pfeil sind gut für den Feind, Sind es Schmerzen, sind es Freuden, Liebe kam aus fernen Landen, So willst du des Armen, Wie soll ich die Freuden, die Wonne denn tragen?, War es dir, dem diese Lippen bebten, Wir müssen und trennen, geliebtes Saitenspiel, Ruhe, Süßliebchen, im Schatten, Verzweiflung, Wie schnell verschwindet so im Licht als Glanz, Muß es eine Trennung geben, Sulima, Wie froh und frisch mein Sinn sich hebt, Treue Liebe dauert lange
 • Vier Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 43
  Von ewiger Liebe, Die Mainacht, Ich schell mein Horn, Das Lied vom Herrn von Falkenstein
 • Vier Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 46
  Die Kränze, Magyarisch, Die Schale der Vergessenheit, An die Nachtigall
 • Fünf Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 47
  Botschaft, Liebesglut, Sonntag, O liebliche Wangen, Die Liebende schreibt
 • Sieben Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 48
  Der Gang zum Liebchen, Der Überläufer, Liebesklage des Mädchens, Gold überwiegt die Liebe, Trost in Tränen, Vergangen ist mir Glück und Heil, Herbstgefühl
 • Fünf Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 49
  Am Sonntag Morgen, An ein Veilchen, Sehnsucht (Hinter jenen dichten Wäldern), Wiegenlied, Abenddämmerung
 • Acht Lieder und Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 57
  Von waldbekränzter Höhe, Wenn du nur zuweilen lächelst, Es träumte mir, ich sei dir teuer, Ach, wende diesen Blick, In meiner Nächte Sehnen, Strahlt zuweilen auch ein mildes Licht, Die Schnur, die Perl' an Perle, Unbewegte, laue Luft
 • Acht Lieder und Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 58
  Blinde Kuh, Während des Regens, Die Spröde, O komme, holde Sommernacht, Schwermut, In der Gasse, Vorüber, Serenade (Leise, um dich nicht zu wecken)
 • Acht Lieder und Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 59
  Dämmrung senkte sich von oben, Auf dem See (Blauer Himmel, blaue Wogen), Regenlied (Walle, Regen, walle nieder), Nachklang, Agnes, Eine gute, gute Nacht, Mein wundes Herz, Dein blaues Auge
 • Vier Duette für Sopran und Alt mit Klavier op. 61
 • Neun Lieder und Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 63
  Frühlingstrost, Erinnerung, An ein Bild, An die Tauben, Junge Lieder I, Junge Lieder II, Heimweh I, Heimweh II, Heimweh III
 • Quartette für vier Solostimmen mit Klavier op. 64
 • Fünf Duette für Sopran und Alt mit Klavier op. 66
 • Neun Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 69
  Klage I, Klage II, Abschied, Des Liebsten Schwur, Tambourliedchen, Vom Strande, Über die See, Salome, Mädchenfluch
 • Vier Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 70
  Im Garten am Seegestade, Lerchengesang, Serenade (Liebliches Kind, kannst du mir sagen), Abendregen
 • Fünf Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 71
  Es liebt sich so lieblich im Lenze, An den Mond, Geheimnis, Willst du, daß ich geh?, Minnelied
 • Fünf Gesänge für eine Singstimme und Klavier op. 72
  Alte Liebe, Sommerfäden, O kühler Wald, Verzagen, Unüberwindlich
 • Balladen und Romanzen für zwei Singstimmen mit Klavier op. 75 (1877/78)
 • Fünf Romanzen und Lieder für eine oder zwei Singstimmen und Klavier op. 84
  Sommerabend, Der Kranz, In den Beeren, Vergebliches Ständchen, Spannung
 • Sechs Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 85
  Sommerabend, Mondenschein, Mädchenlied (Ach, und du mein kühles Wasser), Ade!, Frühlingslied, In Waldeinsamkeit
 • Sechs Lieder für eine tiefere Singstimme und Klavier op. 86
  Therese, Feldeinsamkeit, Nachtwandler, Über die Heide, Versunken, Todessehnen
 • Zwei Gesänge für eine Altstimme mit Bratsche und Klavier op. 91
 • Quartette für Sopran, Alt, Tenor und Bass mit Klavier op. 92
 • Fünf Lieder für eine tiefe Singstimme und Klavier op. 94
  Mit vierzig Jahren, Steig auf, geliebter Schatten, Mein Herz ist schwer, Sapphische Ode, Kein Haus, keine Heimat
 • Sieben Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 95
  Das Mädchen (Am jüngsten Tag ich aufersteh), Bei dir sind meine Gedanken, Beim Abschied, Der Jäger, Vorschneller Schwur, Mädchenlied, Schön war, das ich dir weihte
 • Vier Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 96
  Der Tod, das ist die kühle Nacht, wir wandelten, Es schauen die Blumen, Meerfahrt
 • Sechs Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 97
  Nachtigall, Auf dem Schiffe, Entführung, Dort in den Weiden, Komm bald, Trennung
 • Acht Zigeunerlieder für eine Singstimme mit Klavierbegleitung op. 103. Fra ungarsk av Hugo Conrat.
  He, Zigeuner, greife in die Saiten, Hochgetürmte Rimaflut, Wißt ihr, wann mein Kindchen, Lieber Gott, du weißt, Brauner Bursche führt zum Tanze, Röslein dreie in der Reihe, Kommt dir manchmal in den Sinn, Rote Abendwolken ziehn
 • Fünf Lieder für eine tiefere Singstimme und Klavier op. 105
  Wie Melodien zieht es mir, Immer leiser wird mein Schlummer, Klage, Auf dem Kirchhofe, Verrat
 • Fünf Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 106
  Ständchen (Der Mond steht über dem Berge), Auf dem See (An dies Schifflein schmiege, holder See), Es hing der Reif, Meine Lieder, Ein Wanderer
 • Fünf Lieder für eine Singstimme und Klavier op. 107
  An die Stolze, Salamander, Das Mädchen spricht, Maienkätzchen, Mädchenlied (Auf die Nacht in der Spinnstub'n
 • Vier ernste Gesänge für eine Baßstimme und Klavier op.121. dedisert Max Klinger.
  Denn es gehet dem Menschen wie dem Vieh (fra Forkynneren, Kap. 3), Ich wandte mich, und sahe an (fra Forkynneren, Kap. 4), O Tod, wie bitter bist du (fra Siraks bok, Kap. 41), Wenn ich mit Menschen- und mit Engelszungen (fra Paulus' første brev til korinterne, Kap. 13)
 • Werke ohne Opuszahl
  Mondnacht WoO 21, Regenlied (Regentropfen aus den Bäumen fallen) WoO posth. 23
 • Volkskinderlieder für eine Singstimme und Klavier WoO 31. Dedisert Robert og Clara Schumanns barn.
  Dornröschen, Die Nachtigall, Der Mann, Sandmännchen, Die Henne, Heidenröslein, Das Schlaraffenland, Beim Ritt auf dem Knie, Der Jäger in dem Walde, Wiegenlied, Das Mädchen und die Hasel, Weihnachten, Marienwürmchen, Dem Schutzengel
 • Deutsche Volkslieder für eine Singstimme und Klavier WoO 33
  Sagt mir, o schönste Schäf'rin mein, Erlaube mir, fein's Mädchen, Gar lieblich hat sich gesellet, Guten Abend, guten Abend, mein tausiger Schatz, Die Sonne scheint nicht mehr, Da unten im Tale, Gunhilde lebte gar stille und fromm, Ach, englische Schäferin, Es war eine schöne Jüdin, Es ritt ein Ritter, Jungfräulein, soll ich mit euch gehn, Feinsliebchen, du sollst mir nicht barfuß gehn, Wach auf, mein Hort, Maria ging aus wandern, Schwesterlein, Schwesterlein, Wach auf mein' Herzensschöne, Ach Gott, wie weh tut Scheiden, So wünsch ich ihr ein gute Nacht, Nur ein Gesicht auf Erden lebt, Schönster Schatz, mein Engel, Es ging ein Maidlein zarte, Wo gehst du hin, du Stolze?, Der Reiter spreitet seinen Mantel aus, Mir ist ein schön's braun's Maidelein, Mein Mädel hat einen Rosenmund, Ach könnt' ich diesen Abend, Ich stand auf hohem Berge, Es reit' ein Herr und auch sein Knecht, Es war ein Markgraf über'm Rhein, All' mein' Gedanken, Dort in den Weiden steht ein Haus, So will ich frisch und fröhlich sein, Och Moder, ich well en Ding han, Wie komm ich denn zur Tür herein (We kumm ich dann de Pooz erenn), Soll sich der Mond nicht heller scheinen, Es wohnet ein Fiedler, Du mein einzig Licht, Des Abends kann ich nicht schlafen geh'n, Schöner Augen schöne Strahlen, Ich weiß mir'n Maidlein, Es steht ein' Lind', In stiller Nacht, zur ersten Wacht, Es stunden drei Rosen, Dem Himmel will ich klagen, Es saß ein schneeweiß Vögelein, Es war einmal ein Zimmergesell, Es ging sich unsre Fraue, Nachtigall, sag, was für Grüß, Verstohlen geht der Mond auf

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Norsk[rediger | rediger kilde]

 • Finn Benestad: Musikk og tanke, Aschehoug, 1976
 • Peder Christian Kjerschow: Musikk og mening, Tanum-Nordli, 1978.
 • Ellen Helene Wilhelmsen: Tradisjon og fornyelse: en analyse av Johannes Brahms' cellosonater, op. 38 og 39. Upublisert hovedoppgave, 1997.
 • Østerberg, Dag (2003). Brahms (norsk). Gyldendal Norsk Forlag. ISBN 82-05-30626-5. 

Engelsk[rediger | rediger kilde]

 • Avins, Styra (red): Johannes Brahms: Life and Letters, ISBN 0-19-816234-0 av Brahms selv, oversatt til engelsk av Josef Eisinger (1998). En biografi i form av fotnoter til en stor samling av Brahms' brev.
 • Brinkmann, Reinhold: Late Idyll: The Second Symphony of Johannes Brahms, oversatt til engelsk av Peter Palmer. En analyse av Symfoni nr 2, om verkets posisjon i in Brahms' karriere og i forhold til 1800-tallets ideer om melankoli. (1995, Harvard, ISBN 0-674-51175-1)
 • Clive, Peter, Brahms and his world : a biographical dictionary, Lanham, Md. [o.a.] : Scarecrow Press, 2006, ISBN 978-0-8108-5721-6
 • Geiringer Karl, Brahms, His Life and Work, (1987, ISBN 0-306-80223-6). Biografi og diskusjon om Brahms' musikk.
 • MacDonald, Malcolm: Brahms, en biografi med gjennomgang av nesten alt Brahms komponerte, samt med kapitler om hans posisjon innen romantikken, hans interesse for tidligmusikk og hans innflytelse på senere komponister (Dent 'Master Musicians' series, 1990; 2nd edition Oxford, 2001, ISBN 0-19-816484-X
 • Musgrave, Michael: The Music of Brahms, Routledge & Kegan Paul, 1985
 • Rosen, Charles om noen av Brahms' Beethoven-imitasjoner i kapittel 9 av hans Critical Entertainments: Music Old and New (2000; Cambridge, MA: Harvard University Press, ISBN 0-674-17730-4).
 • Swafford, Jan: Johannes Brahms: A Biography, en stor (752 sider) biografi om Brahms' liv og virke. (1999; Vintage, ISBN 0-679-74582-3)

Tysk[rediger | rediger kilde]

 • (de) Eusebius Mandyczewski: «Brahms, Johannes». I Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Bind 47, Duncker & Humblot, Leipzig 1903, s. 760–767.
 • (de) Walter Riezler: «Brahms, Johannes.» I Neue Deutsche Biographie (NDB). Bind 2, Duncker & Humblot, Berlin 1955, ISBN 3-428-00183-4, s. 508–513 (digitalisering).
 • Ingrid Fuchs: «Brahms, Johannes» i Oesterreichisches Musiklexikon. Onlineutgaven, Wien 2002 ff., ISBN 3-7001-3077-5.
 • (de) Jessica Manzke: Johannes Brahms. Livsløp på tabellform i LeMO (DHM og HdG)
 • Max Kalbeck: Johannes Brahms. biografi i 4 bind. 1904–1914. Faksimile Schneider/Tutzing 1976 (Digitalisert online-versjon)
 • Willibald Nagel: Johannes Brahms. Stuttgart 1923.
 • Walter Gieseler: Die Harmonik bei Johannes Brahms. Avhandling. 1949.
 • Siegfried Kross: Die Chorwerke von Johannes Brahms. Max Hesses Verlag, Berlin og Wunsiedel 1958. ISBN = 3-900270-39-2
 • Hans Gál: Johannes Brahms – Werk und Persönlichkeit. Fischer, Frankfurt am Main 1961.
 • Renate und Kurt Hofmann: Johannes Brahms. Zeittafel zu Leben und Werk. Tutzing 1983.
 • Siegfried Kross (red.): Brahms – Bibliographie. Tutzing 1983.
 • Christian Martin Schmidt: Johannes Brahms und seine Zeit. Regensburg 1983.
 • Margit L. McCorkle: Johannes Brahms thematisch-bibliographisches Werkverzeichnis. München 1984.
 • Matthias Rohn: Die Coda bei Johannes Brahms. Heidelberg 1986.
 • Christian Martin Schmidt: Reclams Musikführer Johannes Brahms. Reclam, Stuttgart 1994.
 • Siegfried Kross: Johannes Brahms. Versuch einer kritischen Dokumentar-Biographie. Bind 1 og 2. Bonn 1997.
 • Malte Korff: Johannes Brahms. dtv premium, München 2008, ISBN 978-3-423-24656-9.
 • Wolfgang Sandberger: Brahms-Handbuch, Stuttgart : Metzler; Kassel : Bärenreiter, 2009, ISBN 978-3-476-02233-2
 • Peter Schmitz: Johannes Brahms und der Leipziger Musikverlag Breitkopf und Härtel (Abhandlungen Zur Musikgeschichte), V&R unipress, 2009. ISBN 978-3-89971-728-0

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Johannes-Brahms, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b c REGO, aleph.vkol.cz, besøkt 1. april 2024[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b c d e f g h i j k Biographisches Jahrbuch und Deutscher Nekrolog, side(r) 90-96, bind 2, 1897[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ a b Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person-ID 1510, besøkt 3. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Brahms, Johannes (BLKÖ)[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ Q27775579[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 11639532X, sist oppdatert 6. april 2020, besøkt 13. april 2024[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ a b c Biographisches Jahrbuch und Deutscher Nekrolog; side(r): 90-96; bind: 2.
 13. ^ Østerberg: Brahms s.14
 14. ^ In seinem Spiele ist ganz das intensive Feuer, jene, ich möchte sagen, fatalistische Energie und Präzision des Rhythmus, welche den Künstler prophezeien, und seine Kompositionen zeigen schon jetzt so viel Bedeutendes, wie ich es bis jetzt noch bei keinem Kunstjünger seines Alters getroffen.
 15. ^ Østerberg: Brahms s.34
 16. ^ (…) Und er ist gekommen, ein junges Blut, an dessen Wiege Grazien und Helden Wache hielten. Er heißt Johannes Brahms, kam von Hamburg, dort in dunkler Stille schaffend, aber von einem trefflichen und begeistert zutragenden Lehrer gebildet in schwierigen Setzungen der Kunst, mir kurz vorher von einem verehrten bekannten Meister empfohlen. Er trug, auch im Äußeren, alle Anzeichen an sich, die uns ankündigen: Das ist ein Berufener. (…)
 17. ^ Østerberg: Brahms s.37
 18. ^ „Dürfte ich meinem zweiten Werk den Namen Ihrer Frau Gemahlin voransetzen?“
 19. ^ Teuerste Freundin, wie liebevoll blickt mich das trauliche ‚Du‘ an! Tausend Dank dafür, ich kann’s nicht genug ansehen und lesen, hörte ich es doch erst; selten habe ich das Wort so entbehrt, als beim Lesen Ihres letzten Briefes.
 20. ^ Meine geliebte Clara, ich möchte, ich könnte dir so zärtlich schreiben, wie ich dich liebe, und so viel Liebes und Gutes tun, wie ich dir’s wünsche. Du bist mir so unendlich lieb, dass ich es gar nicht sagen kann. In einem fort möchte ich dich Liebling und alles mögliche nennen, ohne satt zu werden, dir zu schmeicheln. (...) Deine Briefe sind mir wie Küsse.
 21. ^ Leidenschaften gehören nicht zum Menschen als etwas Natürliches. Sie sind immer Ausnahme oder Auswüchse. Bei wem sie das Maß überschreiten, der muss sich als Kranken betrachten und durch Arznei für sein Leben und seine Gesundheit sorgen. (…) Leidenschaften müssen bald vergehen, oder man muss sie vertreiben.
 22. ^ Wenn Sie glauben, das Schlimmste erwarten zu dürfen, gönnen Sie mir ein paar Worte, damit ich kommen kann, die lieben Augen noch offen zu sehen, mit denen für mich sich – wie viel – schließt.
 23. ^ „ganz anders lauten“
 24. ^ Østerberg: Brahms s.110
 25. ^ „Das ist der Erbe Beethovens.“
 26. ^ Østerberg: Brahms s.152
 27. ^ (de)«Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 23. mai 2009. Besøkt 3. august 2009.  Johannes Brahms og Meiningen
 28. ^ (de)«Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 23. mai 2009. Besøkt 3. august 2009.  Museene i Meininger
 29. ^ „Wenn mir eine hübsche Melodie einfällt, ist mir das lieber als ein Leopoldsorden.“
 30. ^ (de)Æresborgere av byen Hamburg. Besøkt 09. juli 2009
 31. ^ Det opprinnelige bolighuset i Karlsgasse 4 finnes ikke lengre. I 1909 ble det åpnet et tilbygg til det tekniske universitetet der huset sto, med husnumrene 2 til 10.
 32. ^ gruppe 32A, nr. 26
 33. ^ „rühmlich ausgezeichneter Teutscher“
 34. ^ Østerberg: Brahms s.101
 35. ^ Brahms snakket en nedertysk dialekt som avviker en god del fra de høytyske dialektene i sør
 36. ^ Det er rimelig å anta at mange av ideene som lå i musikken han ødela ble brukt i verk han skrev senere
 37. ^ „Bruderbund für unaufregende und langweilige Kunst“
 38. ^ Seine Werke werden mit höherem Alter immer knapper, dichter, gedrängter, in der Empfindung dabei immer schlichter. Und es zeigt sich gerade an ihm, dass es eine Entwicklung und Entfaltung nicht nur nach der Seite der Vielfältigkeit hin gibt, sondern auch nach der Einfachheit (...).
 39. ^ Fra en tale i 1931
 40. ^ Vieles von dem, was mir durch Mozart unbewusst zugeflogen war, insbesondere Ungradtaktigkeit, Erweiterung und Verkürzung der Phrasen
 41. ^ Plastik der Gestaltung: Nicht sparen, nicht knausern, wenn die Deutlichkeit größeren Raum verlangt; jede Gestalt zu Ende führen
 42. ^ Systematik des Satzbildes
 43. ^ Ökonomie und dennoch: Reichtum..
 44. ^ I "Nationale Musik", 1931
 45. ^ Brahms war weder ein Schumann- noch ein Beethoven-Epigone und dennoch ein musikalischer Konservator. Und sein Konservatismus war insofern ästhetisch legitim, als Brahms Traditionsbestände nicht blind übernahm, sondern sie in einen Prozess des Weiterdenkens hineinzog, ohne andererseits ihre Substanz auszulöschen.
 46. ^ "Brahms und die Idee der Kammermusik", 1990)
 47. ^ jfr. de to «partiene» i musikkstriden
 48. ^ dvs uformuende på talent
 49. ^ dvs mangel på ideer
 50. ^ ...was liegt noch an Johannes Brahms! ... Sein Glück war ein deutsches Missverständniss: man nahm ihn als Antagonisten Wagners, – man brauchte einen Antagonisten! – Das macht keine nothwendige Musik, das macht vor Allem zu viel Musik! – Wenn man nicht reich ist, soll man stolz genug sein zur Armuth! ... Die Sympathie, die Brahms unleugbar hier und da einflösst, ganz abgesehen von jenem Partei-Interesse, Partei-Missverständnisse, war mir lange ein Räthsel: bis ich endlich, durch einen Zufall beinahe, dahinter kam, dass er auf einen bestimmten Typus von Menschen wirkt. Er hat die Melancholie des Unvermögens; er schafft nicht aus der Fülle, er durstet nach der Fülle. Rechnet man ab, was er nachmacht, was er grossen alten oder exotisch-modernen Stilformen entlehnt – er ist Meister in der Copie –, so bleibt als sein Eigenstes die Sehnsucht... Das errathen die Sehnsüchtigen, die Unbefriedigten aller Art. Er ist zu wenig Person, zu wenig Mittelpunkt... Das verstehen die "Unpersönlichen" die Peripherischen, – sie lieben ihn dafür. In Sonderheit ist er der Musiker einer Art unbefriedigter Frauen. Fünfzig Schritt weiter: und man hat die Wagnerianerin – ganz wie man fünfzig Schritt über Brahms hinaus Wagner findet –, die Wagnerianerin, einen ausgeprägteren, interessanteren, vor Allem anmuthigeren Typus. Brahms ist rührend, so lange er heimlich schwärmt oder über sich trauert – darin ist er "modern" –; er wird kalt, er geht uns Nichts mehr an, sobald er die Klassiker beerbt ...Fasslicher, für die "Armen im Geiste" ausgedrückt: Brahms – oder Wagner ... Brahms ist kein Schauspieler...
 51. ^ Nietsche: Der Fall Wagner, Zweite Nachschrift
 52. ^ Østerberg: Brahms s.210
 53. ^ a b James Webster, "Schubert's sonata form and Brahms' first maturity (II)", 19th-century Music 3(1) (1979), s. 52–71.
 54. ^ Donald Francis Tovey, "Franz Schubert" (1927), i Essays and Lectures on Music (London, 1949), p. 123. Jfr. lignende bemerkninger i «Tonality in Schubert» (1928), ibid., s. 151.
 55. ^ „Nun möchte ich noch die vermutlich sehr überraschende Mitteilung machen, dass meine Sinfonie lang und nicht gerade liebenswert ist.“

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(de) Wikiquote: Johannes Brahms – Sitater
Wikisource (de) Johannes Brahms – originaltekster fra den tyskspråklige Wikikilden
Media

Biografier etc.[rediger | rediger kilde]

Online partiturer[rediger | rediger kilde]