Felix Draeseke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Felix Draeseke
Felix Draeseke by Robert Sterl.jpeg
Født7. oktober 1835
Coburg
Død26. februar 1913 (77 år)
Dresden
Gravlagt Dresden
Utdannet ved Hochschule für Musik und Theater Leipzig
Beskjeftigelse Komponist, musikkpedagog, universitetslærer, skribent
Nasjonalitet Tyskland
Sjangre/
former
opera, symfoni

Felix August Bernhard Draeseke (født 7. oktober 1835 i Coburg, død 26. februar 1913 i Dresden) var en tysk komponist.

Som musikkstudent overvar Draeseke i 1852 en oppføring av Richard Wagners Lohengrin, og Wagner ble straks et stort forbilde for ham.

Draeseke var en del av den Liszt- og Wagnerdominerte nytyske skole og skapte en selvstendig komposisjonsstil med utgangspunkt i seinromantikkens klassiske idealer. Han var også musikkpedagog og musikkskribent.

I sin egen levetid fikk Draesekes musikk en del oppmerksomhet i musikkfaglige kretser, der den ble holdt for å være svært høyverdig, men egentlig populær ble musikken hans aldri. Et av hovedkjennetegnene ved stilen hans var en sterkt fortettet kontrapunktisk bearbeidelse av det tematiske materialet, og mange fant musikken komplisert og lite tilgjengelig.

Draesekes tredje symfoni, «Symphonia tragica», ble lenge regnet som en av de mest betydelige i sitt slag. Ledende dirigenter som Arthur Nikisch, Fritz Reiner, Hans Pfitzner og Karl Böhm oppførte den i noen år etter komponistens død, men entusiastene minket raskt i antall, og etter Nikisch' død i 1922 falt Draesekes musikk i glemsel. Av ideologiske grunner dro nazistene musikkens hans fram i lyset igjen, men takket være den propagandisk begrunnede entusiasmen, ble det etter krigen enda stillere rundt musikkens hans. Selv om den knapt oppføres lengre, er det publisert en del innspillinger av hovedverkene hans.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Tysk Wikisource: Bibliografi og verkfortegnelse – Originaltekster