Hopp til innhold

Steiermark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steiermark

Flagg

Våpen

Kart over Steiermark

LandØsterrikes flagg Østerrike
StatusDelstat
HovedstadGraz
Areal16 399 km²
Befolkning1 247 077 (2021)
Bef.tetthet76,05 innb./km²
SpråkØsterriksk tysk Rediger på Wikidata
Høyder
 – Høyeste

2995 m (Dachstein)
Høyde o.h.200 meter
Nettsidewww.verwaltung.steiermark.at/
Kart
Steiermark
47°15′00″N 15°10′00″Ø

Steiermark er en delstat i Østerrike. Den grenser til Slovenia og til nabodelstatene Kärnten, Salzburg, Oberösterreich, Niederösterreich og Burgenland. Hovedstaden er Graz.

Steiermark er sterkt preget av Alpene, spesielt i vest. De viktigste fjellene er Niedere Tauern, Dachstein, Seetaler Alpen og Eisenerzer Alpen. Det fins to store elvesystemer, hvorav Enns drenerer nordover mot Donau og Mur sørover mot Drava.

Inntil 1056 hadde Steiermark, som den gang het Karantanermark, vært en del av hertugdømmet Kärnten. Dette året ble området et selvstendig markgrevskap. Keiser Barbarossa gjorde det 1180 til et hertugdømmet og innsatte Ottokar IV som hertug. Etter dennes residens i Steyr (som i dag ligger i Oberösterreich) ble landet kalt Steyrermark/Steiermark. Tittelen hertug av Steiermark tilfalt etter Ottokars død i 1192 hertugene fra Østerrike. På denne måten ble Steiermark i 1282 habsburgsk og forble det til 1918.

Etter første verdenskrig ble hele den sørlige Steiermark ifølge Saint-Germain-traktaten avstått til Jugoslavia.

Administrativ inndeling

[rediger | rediger kilde]
Administrativ inndeling

Ved siden av bydistriktet (Statutarstadt) Graz (G) består Steiermark av 286 kommuner (Gemeinden) i 12 distrikter (Bezirke), som er oppkalt etter distriktenes forvaltningssted:

distrikt (kommuner; Kjennemerke for motorkjøretøy; forvaltningssted)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]