Hannover

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også fyrstehuset Hannover og staten Hannover
Hannover
Neues Rathaus Hannover 2013.jpg

Flagg

Våpen

LandTyskland Tyskland
DelstatNiedersachsen Niedersachsen
StatusBy
Postnummer30159–30659
Retningsnummer511
Areal204,15 km²[1]
Befolkning535 932[2] (2021)
Bef.tetthet2 625,19 innb./km²
Høyde o.h.55 meter
Nettsidewww.hannover.de/
Politikk
BorgermesterStefan Schostok (SPD)
Map
Hannover
52°22′28″N 9°44′19″Ø

Kröpckeplassen med Kröpckeklokken i desember 2004.

Hannover er hovedstaden i den tyske delstaten Niedersachsen og ligger ved elven Leine.

Hannover er en kjent messeby. Hver vår huser den verdens største datamesse, CeBIT, og industrimessen Hannover Messe. I 2000 var Hannover vert for verdensutstillingen Expo 2000. Mange reiser også til Hannover på grunn av universitetene og medisinstudiene, den internasjonale flyplassen og den store dyrehagen. Den er også et knutepunkt for trafikken. Hannover har også gitt navn til fyrstehuset Hannover, som har hatt en viktig rolle i byens historie.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hannover var opprinnelig en fiskerlandsby, som vokste til by i middelalderen, da det bl.a. ble bygget bymurer og flere kirker.

Grevene av Braunschweig flyttet til byen i 1636, og grevskapet, som også var kurfyrstedømme og fra 1814 kongerike, ble senere kalt Hannover. Med Georg I kom huset Hannover i besittelse av den britiske tronen. Under fem monarker var Storbritannia og Hannover i personalunion. Den siste britiske monark av huset Hannover var dronning Victoria, og da hun arvet tronen betød det samtidig slutten på personalunionen, siden Hannovers lover ikke tillot kvinner å arve tronen.

Moderne arkitektur av Frank Gehry.

Hannover ble annektert av Preussen i 1866. Byen fortsatte å vokse, men ble som så mange andre tyske byer svært ødelagt av bombeangrep under andre verdenskrig. Hannover var et viktig trafikalt knutepunkt og produksjonssenter, og derfor også et mål under den strategiske bombingen under andre verdenskrig. Mange ble drept og mer enn 90 % av byen ble ødelagt av til sammen 88 bombetokter. På grunn av dette har Hannover også mange moderne bygninger.

Hesterasen hannoveraner kommer også fra byen.

Industri[rediger | rediger kilde]

Niedersachsen er et viktig industriområde, og i Hannover ligger noen av fabrikkene til Volkswagen, elektronikkprodusenten Sennheiser og dekkprodusenten Continental. På 1800-tallet ble industrikonsernet Hanomag en viktig industri i byen. Konsernet ble kjøpt opp av Mercedes-Benz på 1960-tallet. Andre store arbeidsgivere er Talanx, VHV, Volkswagen og Nord LB.

Transport[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Hannover Hauptbahnhof er et knutepunkt i det tyske ICE-nettet.

Fly[rediger | rediger kilde]

Hannover/Langenhagen International Airport (IATA-kode: HAJ; ICAO-kode: EDDV) ligger 11 km nord for bysentrum.

Vei[rediger | rediger kilde]

Hannover er også et viktig knutepunkt i det tyske Autobahn-nettet. De to store motorveiene A2 og A7 møtes i krysset Hannover-Ost nordøst for byen.

Buss og trikk[rediger | rediger kilde]

Hannover har et godt utbygd kollektivtransportilbud. Tilbudet drives av Üstra (Üstra Hannoversche Verkehrsbetriebe). Byen er også kjent for sin spesielle design av busser og trikker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]