Nefertiti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den berømte bysten av den oldegyptiske dronningen Nefertiti står i dag i Egyptisk museum i Neues Museum i Berlin. Dronningens slående utseende med slanke, elegante ansiktstrekk og en høy, blå, bøtteformet krone har blitt et «varemerke» både for henne selv, det gamle Egypt og byen Berlin.

Nefertiti (på tysk Nofretete, ca. 1370 f.Kr.–ca. 1330 f. Kr.) var en dronning i det gamle Egypt fra 1353 f.Kr. til 1336 f.Kr. Hun var den viktigste hustruen til faraoen Akhnaton. Fra Aknantons 13. regjeringsår forsvinner Nefertiti fra kildene. Nefertiti og ektemannen er særlig kjent for å gjennomføre en religiøs revolusjon i det gammelegyptiske samfunnet ved at de samlet seg om bare én guddom, nemlig Aton («solskiva»).

Nefertiti-bysten i Berlin[rediger | rediger kilde]

Nefertiti er særlig kjent gjennom en berømt malt portrettbyste av kalkstein og gips som står i Egyptisk museum i nordfløyen av Neues Museum (Museumsinsel) i Berlin. Bysten ble gitt museet av forretningsmannen James Simon (1851–1932). Skulpturen mangler inskripsjoner, men viser dronningen med en høy, blå krone som opprinnelig og en bred ringkrave. Kronen var prydet med uraeusslange foran og trolig unik for dronningen. Bysten har blitt et ikonisk symbol både på det gamle Egypt og byen Berlin. Samtidig har dronningens levende, slanke og elegante ansiktstrekk og hennes bøtteformede krone blitt et «varemerke» for henne selv.

Faraoen Akhnaton og Nefertiti, en av hustruene hans, leker med tre av døtrene sine. Relieff fra Amarna-tiden fra det 18. egyptiske dynasti ca. 1350 f.Kr. Dronningen er iført blå krone som på bysten og kalasiris (ettersittende kjole), kongen har khepresh (kongekrone) og schenti (lendeklede). Mellom farao og donningen sees solguden Atons strålevifte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Nefertiti – bilder, video eller lyd på Wikimedia CommonsRedigere på wikidata


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)