Tiberius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For andre personer med navn Tiberius, se Tiberius (andre betydninger)
Tiberius
Tiberivs
Tiberius palermo.jpg
Født Tiberius Claudius Nero
16. november 42 f.Kr.
Roma
Død 16. mars 37
Misenum
Naturlige årsaker
Gravlagt Augustus' mausoleum
Ektefelle Vipsania Agrippina, Julia den eldre
Far Tiberius Claudius Nero
Mor Livia
Bror Nero Claudius Drusus Germanicus
Barn Drusus Cæsar, Tiberius Julius Caesar
Nasjonalitet Romerriket
Navn før tiltredelse Tiberius Claudius Nero
Navn som keiser: Tiberius Caesar Augustus
Regjerte 19. august 14
16. mars 37
Dynasti Julo-claudiske
Forgjenger Augustus
Etterfølger Caligula

Tiberius Caesar Augustus (født Tiberius Claudius Nero 16. november 42 f.Kr., død 16. mars 37 e.Kr.) var romersk keiser fra 19. august 14 e.Kr. til sin død. Han var den andre romerske keiseren, og etterfulgte sin stefar, Augustus. Jesu virke og død fant sted i Tiberii regjeringstid.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Tiberius var Augustus' fremste feltherre og erobret bl.a. Illyria frem til Donau.

Tiberius skal på grunn av sine dårlige egenskaper som administrator ikke ha vært godt likt av sin stefar Augustus. Det er meget omdiskutert om hvorvidt Augustus ønsket å ha Tiberius som etterfølger. Han ble imidlertid utvalgt som hans etterfølger da det ikke var mange andre å velge mellom.

Styre[rediger | rediger kilde]

Tiberius styrte på en måte som på mange vis fungerte bra for riket. Han sørget for å gi folk i landområder som hadde problemer, støtte. Han ønsket også at embedsmenn skulle utføre sine plikter på en god måte. Tiberius ønsket ikke å bli guddommeliggjort. Isteden ble keiserdyrkelsen rettet mot Augustus. Tiberius forlot etterhvert Roma og plasserte seg selv i eksil på øya Capri.

På Capri bygde han tolv villaer, de fremste er Villa San Michele. Villa Lysis. Villa Jovis og Palazzo a Mare

Imidlertid ble hans styre også preget av hans dårlige egenskaper. Han skal stadig ha vært mistenksom, og han lot mange personer henrette, også noen av sine egne venner. Påvirket av Sejanus, som var lederen for Pretorianergarden, ble hans styre mer og mer preget av terror. Imidlertid gjorde Sejanus opprør og ble til slutt henrettet.

Tiberius oppfostret sin grandnevø Caligula, som ble hans etterfølger.

Tiberius' personlighet og arv[rediger | rediger kilde]

Tiberius er en av de mest mystiske og mest omdiskuterte av alle keiserne. De antikke kildene varierer stort i sine beskrivelser av ham. Diskusjonene er ofte satt rundt hans forhold til moren, Livia, og hvor mye innflytelse hun hadde på hans vei til keisermakten. Det er særlig to forfattere fra samtiden som hevder at Tiberius bare var en nikkedokke for morens maktspill, Tacitus og Suetonius. Av Tacitus ble Tiberius omtalt som en hykler. Dagens historikere er imidlertid i tvil om troverdigheten til de to romerske historikerne.


SPQRomani.svg  Romersk keiser  SPQRomani.svg
Julo-claudiske dynasti
Forgjenger:
Augustus
1437 Etterfølger:
Caligula
Romerriket
romerskstubbDenne romerskrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.