Uglesommerfugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Uglesommerfugler
Eryphanis automedon
Eryphanis automedon
Vitenskapelig(e)
navn
:
Brassolini (Brassolinae)
Boisduval, 1836
Norsk(e) navn: Uglesommerfugler
Hører til: ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: knapt 100
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: Neotropiske region (Sør- og Mellom-Amerika)
Delgrupper:
Caligo memnon

Uglesommerfugler (Brassolini) er en gruppe av sommerfugler som hører til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De finnes bare i Sør- og Mellom-Amerika. Familien omfatter til dels meget store, brunlige arter. I motsetning til de fleste dagsommerfugler holder de seg helst inne i den mørke regnskogen og kommer sjelden ut i lyset. Uglesommerfuglene ble tidligere ofte regnet som en familie for seg, Brassolidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store til meget store (vingespenn gjerne 80 – 160 mm) sommerfugler, vanligvis brunlige, med påfallende store vinger sammenlignet med kroppen, som er ganske kort og liten. Hodet er middels stort med store, runde fasettøyne, labialpalpene forholdsvis korte. Antennene er svært tynne, ganske svakt klubbeformede, nesten halvparten så lange som forvingene. Vingenes overside er gjerne mørk, ofte med et bredt tverrbånd av lysere, iridescerende skjell. Av og til kan det meste av vingene være dekket av disse skjellene, som hos de beslektede morfosommerfuglene (Morphini). Forvingene er avrundet trekantede, noen ganger med markerte forhjørner, bakvingene store og brede. Vingenes underside er vanligvis tett tverr-stripet i brunt og hvitt (vatret). De fleste har en eller to store øyeflekker på undersiden av bakvingen. Larvene er gjerne brunlige, med ulike slags utvekster på kroppen, det bakerste leddet er gaffelformet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Uglesommerfuglene unngår solskinn, dels ved å holde seg inne i den tette skogen og dels ved å fly på ettermiddags- og kveldstid da det gjerne er overskyet og skumt. Larvene lever på forskjellige planter, blant andre bambus og arter i ananasfamilien (Bromeliaceae). Flere arter kan leve på bananplanter og gjøre noe skade i plantasjer. De voksne sommerfuglene blir tiltrukket til gjærende frukt.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Brassolis sophorae
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]