Hopp til innhold

Myrringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myrringvinge
Myrringvinge (Coenonympha tullia)
Nomenklatur
Coenonympha tullia
Müller, 1764
Populærnavn
myrringvinge
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: på torvmyrer
Utbredelse: Nord- og Mellom-Europa, østover til Stillehavet. Bestander i Nord-Amerika er muligens en egen art.
I Norge i de indre delene av Sørlandet, Østlandet og Trøndelag.

Myrringvinge (Coenonympha tullia) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familie flikvinger (Nymphalidae). Den flyr særlig på torvmyrer og sure lyngheier.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En forholdsvis liten ringvinge (vingespenn 26 – 38 mm), men litt større enn den vanlige arten engringvinge (C. pamphilus). Den kan kjennes fra de andre norske Coenonympha-artene på fargen. Vingenes overside er mørkt okergul ved roten, hos noen populasjoner mørkere utover og nærmest sjokoladebrune ved spissen, andre er ensfarget okergule. Arten mangler øyeflekker på oversiden. Forvingens underside er okergul, bakvingens underside grå. Den har et varierende antall øyeflekker på undersiden langs vingekanten. Larven er grønn med to hvite sidestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Myrringvingen fly på myrer og lyngheier fra midten av juni til begynnelsen av august. Larvene lever på starr (Carex spp.) og myrak (Rhynchospora spp.). Den er ikke noen god flyger, og bestandene er ganske stedbundne.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge finnes myrringvingen på egnede lokaliteter i indre strøk i Sør-Norge. Den er utbredt fra Nord- og Mellom-Europa østover til Stillehavet. Bestandene i Nord-Amerika blir noen ganger regnet som en art for seg, Coenonympha inornata.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata