Biblidinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Biblidinae
Catonephele orites (Epicaliini), hann
Nomenklatur
Biblidinae
Boisduval, 1833
Hører til
flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 350
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: de fleste i tropisk Amerika, noen i Afrika og noen få i Sørøst-Asia
Inndelt i

Biblidinae er en gruppe av sommerfugler som hører til den store familien flikvinger (Nymphalidae). De fleste av disse tropiske sommerfuglene lever i Sør- og Mellom-Amerika, men det finnes også noen i Afrika og noen ganske få i Sørøst-Asia.

Diaethria anna (Catagrammini)
Ariadne ariadne (Biblidini), en sørøstasiatisk art

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stort sett middelsstore (vingespenn 35 – 80 mm) sommerfugler med brede vinger. Kroppen er slank, antennene tynne, men tydelig kølleformede, rundt halvparten så lange som forvingene. Labialpalpene er forholdsvis store og fremoverrettede, sugesnabelen velutviklet. Vingene er på oversiden gjerne enten mønstret i mørkebrunet eller svart og gult eller rødt, eller metallisk blå- eller grønnaktige. Noen arter kan være svært fargerike. Slekten Hamadryas utmerker seg ved å være spettete i brunt og grønt. Vingenes ytterkant er vanligvis bølgete eller svakt flikete, sjeldnere jevn. Bakvingene har noen ganger øyeflekker langs kanten. Vingene er ofte vel så fargerike på undersiden som på oversiden. De søramerikanske slekten Callicore og Diaethria har karakteristiske tegninger på undersiden av bakvingene. Disse har vanligvis hvit grunnfarge med to konsentriske sirkler langs kanten. I midten har de to avlange ringer med en eller to mørke kjerner, som veldig ofte danner tallene «88», «89» eller «80». De blir derfor gjerne kalt 88-sommerfugler. Larvene er gjerne tornete med utvekster på hodet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Biblidinae er tropiske skogsinsekter. Larvene lever spesielt på planter i vortemelkfamilien (Euphorbiaceae), almefamilien (Ulmaceae) og Burseraceae. De voksne sommerfuglene besøker gjerne blomster, men drikker også fra råtnende frukt og åtsler. Noen arter (slekten Hamadryas) lager en karakteristisk, klikkende lyd når de flyr. Det er bare hannene som lager denne lyden, som oppstår når noen oppsvulmede årer på forvingene smeller mot hverandre.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Eunica mygdonia (Epicaliini)
Hamadryas amphinome (Ageroniini)
Diaethria clymena (Catagrammini), overside til venstre, underside til høyre
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]