Ditrysia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ditrysia
Neslesommerfugl (Apoditrysia)
Neslesommerfugl (Apoditrysia)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ditrysia
Börner, 1925
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Underorden: Glossata
Antall arter: 170 000
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Delgrupper:

Ditrysia er en stor delgruppe av sommerfuglene, som ikke har fått noe norsk navn. Gruppen omfatter størstedelen av sommerfuglartene, med unntak av noen mindre møllgrupper (bl.a. dvergmøll, kjevesommerfugler, rotetere og svepemøll).

Gruppens vitenskapelige navn henviser til et avledete særtrekk («evolusjonær nyvinning»): Hunnen har to kjønnsåpninger (= Di-trysia), dvs. paringsåpningen er adskilt fra eggleggingsåpningen. Ofte er i tillegg begge adskilt fra endetarmsåpningen. Denne opprinnelige tilstanden med bare én kjønnsåpning er bevart i de sommerfuglgruppene som ikke hører til Ditrysia, som derfor sammenfattes til (parafyletisk) gruppen «Monotrysia».

Et annet avledet fellestrekk for gruppen er at sugesnabelens bevegelighet er forbedret gjennom skråstilte muskler.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Slektskapsforholdene mellom de seks delgruppene Simaethistidae, Tineoidea, Apoditrysia, Gelechioidea, Gracillarioidea og Yponomeutoidea er ikke helt klarlagt ennå, bortsett fra at de fire siste er nærmere beslektet med hverandre enn med noen av de to første. Her følger derfor en enkel oversikt over delgruppene:En alternativ inndeling[rediger | rediger kilde]

En alternativ inndeling, som følger [1], er som følger:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ * Minet, J. 1991: Tentative reconstruction of the ditrysian phylogeny (Lepidoptera: Glossata). Entomologica scandinavica, 22(1): 69-96.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]