Heroringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heroringvinge
Nomenklatur
Coenonympha hero
Linnaeus, 1761
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
OverfamilieDagsommerfugler
FamilieNymfevinger
UnderfamilieSatyrinae
Miljøvern
Norsk rødliste:[1]
Artsdatabanken (2021)
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: enger og skogkanter
Utbredelse: Mellom- og Nord-Europa, østover gjennom Sibir til Japan og Korea.
I Norge finnes den bare i Østfold, Akershus og Hedmark.

Heroringvinge (Coenonympha hero) noen ganger omtalt som herosommerfugl, er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Denne sjeldne arten finnes i Norge bare noen få steder på Østlandet, og den er én av få norske insektarter som er fredet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten ringvinge (vingespenn 26 –34 mm), grunnfargen mørkebrun. Den kan kjennes fra de andre, norske Coenonympha-artene på den mørke fargen, og fra alle andre norske ringvinger på størrelsen. Bakvingene har 3-4, ofte litt utviskede, øyeflekker langs kanten på oversiden, på undersiden har den markerte øyeflekker og et hvitt tverrbånd. Larven er grønn med en mørkegrønn rygglinje, to hvite striper og blekgule sidelinjer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på gress, men det er uvisst hvilke arter de norske bestandene bruker. De voksne sommerfuglene flyr i juni-juli, særlig på fuktige gressenger i skog og i overgangen mellom kulturlandskap og våtmark. Som de andre Coenonympha-artene er den ikke noen særlig utholdende flyger, og bestandene er ganske stedbundne.

En truet art[rediger | rediger kilde]

Museumsmateriale tyder på at heroringvingen var temmelig vanlig på Sørøst-landet for rundt 100 år siden, men i dag finnes det bare isolerte bestander i Østfold, Akershus og den sørlige delene av Hedmark. Den fantes før også i Vestfold, men ser ut til å være utdødd der. Arten kan være truet av flere faktorer, særlig nedbygging av lokalitetene til boligformål, golfbaner eller lignende, men også av opphør av beiting som fører til at skogsenger gror igjen. Den ble fredet mot innsamling i 2001, men det er tvilsomt om dette forbudet gir noe effektivt vern av arten, som først og fremst er truet av at habitatet dens forsvinner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av heroringvinge Coenonympha hero som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]