Klipperingvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klipperingvinge
Nomenklatur
Lasiommata maera
Linnaeus, 1758
Populærnavn
klipperingvinge,
stort okseøye
Hører til
Satyriini,
ringvinger,
sommerfugler
Økologi
Habitat: flyr rundt klipper og små bergvegger
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Asia østover til Himalaya; i Norge nokså vanlig nord til Nordland

Klipperingvinge (Lasiommata maera) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den ligner sterkt på bergringvinge (Lasiommata petropolitana), som også ofte finnes på de samme stedene, men den er noe større og flyr dessuten lengre ut på sommeren.

Klipperingvinge

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor sommerfugl med slanke vinger. Oversidens bunnfarge er brun, litt lysere enn mange andre norske ringvinger. På framvingens overside er det en stor, gulkantet øyeflekk med hvit kjerne, rundt denne av og til et par mindre flekker. Hos hunnen sitter øyeflekken i et bakover avsmalnende, okergult felt, dette mangler hos hannen. I motsetning til bergringvingen mangler den mørke tverrstriper ved forkanten mellom vingeroten og den store øyeflekken. Bakvingen har et varierende antall gulkantede øyeflekker langs den nedre delen av ytterkanten. Forvingens underside er grågul med mørkere kant, med en øyeflekk som på oversiden. Bakvingens underside er gråbrunt-spraglete.

Larven er grønn med mørkegrønn ryggstripe og to gulgrønne sidestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Klipperingvingen flyr rundt klipper og bergnabber og er vanligst ute ved kysten. Flygetiden er fra slutten av juni til august, ofte dukker den ikke opp før i begynnelsen av juli. Slik skiller den seg fra bergringvingen, som kan være på vingene alt i mai. I motsetning til mange andre ringvinger besøker den gjerne blomster. Larven lever på forskjellige gressarter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]