Juttas ringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juttas ringvinge
Nomenklatur
Oeneis jutta
Hübner, 1806
Populærnavn
Juttas ringvinge
Hører til
Satyrini,
ringvinger,
sommerfugler
Økologi
Habitat: på myrer i barskogssonen
Utbredelse: Sirkumpolar: Europa, Nord-Asia, Nord-Amerika; i Norge på det indre Østlandet og i Trøndelag

Juttas ringvinge (Oeneis jutta) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Slekten Oeneis omfatter arter som lever langt mot nord og i fjellene på den nordlige halvkulen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 53 – 70 mm) sommerfugl med smale vinger, liten, tett hårete kropp og forholdsvis korte antenner. Vingenes overside er gulbrun, den største og mørkeste av de norske Oeneis-artene. Forvingenes overside har tre mørke, gulkantede flekker, bakvingenes overside to flekker. Forvingenes underside er grågul med to mørke flekker, bakvingenes underside gråspraglete med en liten flekk, dette gir utmerket kamuflasje mot furustammene den gjerne setter seg på. Larven er blekt okerbrun med mørkebrune rygg- og sidestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Juttas ringvinge flyr på torvmyrer i barskogen. Det bør være enkelte små furutrær, som sommerfuglen gjerne setter seg på, på myra. Den fly i juni – juli. Larven lever på bjønnskjegg (Trichophorum cespitosum), blåtopp (Molinia caerulea), søtgras (Glyceria spp.) og eventuelt andre gress og halvgress. Larveutviklingen tar to år. Denne sommerfuglen forekommer vanligvis bare som voksne annethvert år. De fleste norske bestandene flyr bare i partallsår, men de i Sør-Trøndelag flyr i oddetallsår.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata