Disas ringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Disas ringvinge
Disas ringvinge
Vitenskapelig(e)
navn
:
Erebia disa
(Thunberg, 1791)
Norsk(e) navn: Disas ringvinge
Hører til: Satyrini,
ringvinger,
sommerfugler
Habitat: myrer over tregrensen
Utbredelse: sirkumpolar: Nord-Europa, Sibir og Nord-Amerika, i Norge fra Nord-Trøndelag og nordover

Disas ringvinge (Erebia disa) er en sommerfugl som tilhører den formrike slekten Erebia i gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den er oppkalt etter disene, kvinnelige guddommer i norrøn mytologi (for eksempel Frøya og Idunn), og burde slik sett hett diseringvinge, og ikke Disas ringvinge, på norsk. Svært mange dagsommerfugler har fått navn etter mytologiske figurer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor sommerfugl (vingespenn 42 – 48 mm), oversiden brun. På forvingen er det et bredt, oransje tverrbånd nær spissen, på dette 3-4 svarte flekker som nesten alltid mangler hvit kjerne. Den største av disse er ikke dobbel, ulikt hos Emblas ringvinge, som ellers ligner. Bakvingens overside er ensfarget uten flekker. Forvingens underside er gulbrun med grå kanter, med gulkantede svarte øyeflekker, men uten et oransje tverrbånd. Bakvingens underside er grå, med et bredt, mørkere grått tverrbånd i den indre halvdelen. Larven er okergul-grønn, lysere på ryggen med en mørk ryggstripe og breie, lyse sidestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sommerfuglen flyr i juni-juli på myrer over tregrensen. Larven lever på gress og bruker to år på utviklingen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Disas ringvinge er sirkumpolar, det vil si at den finnes både i det nordligste Europa, det nordligste Asia og Nord-Amerika. I Norge finnes den bare i Lierne i Nord-Trøndelag, i Saltdal i Nordland og en del steder i Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]