Hopp til innhold

Gullringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gullringvinge
Gullringvinge (Aphantopus hyperantus)
Nomenklatur
Aphantopus hyperantus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
gullringvinge, vanlig ringsommerfugl
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: enger, lysninger i skogen
Utbredelse: Nord- og Mellom-Europa, østover til Stillehavet i Ussuriland (Øst-Sibir).
I Norge vanlig på Sørlandet og Østlandet, funnet nord til Sør-Trøndelag.

Gullringvinge (Aphantopus hyperantus) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den er vanlig og til dels svært tallrik på Sørlandet og Østlandet, med spredte funn i resten av Sør-Norge.

Aphantopus hyperantus, hunn

En nokså liten (vingespenn 30 – 42 mm) sommerfugl med avrundede vinger. Oversiden er mørkebrun med gyllen, silkeaktig glans, undersiden lyst gråbrun. Frynsene langs vingekanten er hvite. Både for- og bakvingene har et varierende antall små, lyskantede øyeflekker, men ellers ingen tegninger. Disse flekkene er større på undersiden enn på oversiden, og mangler vanligvis på oversiden hos hannen. Larven er strågul med brun ryggstripe og lys, brunkantet sidestripe.

Gullringvingen flyr på enger og lysninger i skogen, også i veikanter og grøfter, i juni – juli og av og til utover i første del av august. Den flyr forholdsvis langsomt og lavt og slipper seg ofte ned i vegetasjonen hvis den føler seg truet. Larven lever på rapp (Poa spp.) og myskegras (Millium effusum).

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]