Hopp til innhold

Sommerfugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lepidoptera»)
Sommerfugler
Dagpåfugløye (Heteroneura)
Nomenklatur
Lepidoptera
Linnaeus, 1758
Populærnavn
sommerfugler, fivreld
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
GruppeHolometabole insekter
Økologi
Antall arter: 170 000
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Inndelt i
Dagpåfugløye vinge
Klekking
En amerikansk sommerfugl (Common buckeye) med tydelige øyeflekker
Svalestjerter (Papilionidae)
Blå Morpho (Morpho menelaus)
Greta oto
Archon apollinus
Ornithoptera euphorion
Laparus doris (Heliconius doris viridis)
Bhutanitis lidderdalii
Papilio maraho

Sommerfugler (Lepidoptera) er en orden med over 175 000 arter, og er dermed en av insektenes største delgrupper. Sommerfugler tilhører insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter).

Ved siden av de fargesprakende og vakre dagsommerfuglene hører også mange mindre prangende og ofte natt- eller skumringsaktive arter til sommerfuglene. Disse kalles gjerne nattsvermerne eller møll som samlebegrep og utgjør storparten (92 %) av sommerfuglene, men de utgjør ikke noen naturlig gruppe. Sommerfuglenes livssyklus er egg, larve, puppe og voksen (sommerfugl eller nattsvermer). Etter at larven er ferdigvokst, forpupper den seg. Inne i puppeskallet brytes larvens organer ned, for så å bygges opp igjen til en voksen sommerfugl med helt nye organer.[1]

Et avledet fellestrekk for alle sommerfugler er at vingene er dekt med ørsmå skjell. Det er disse som muliggjør det fantastiske fargespillet mange dagsommerfugler viser, men de fins også hos møll, om enn ofte i litt mindre prangende farger. Også mangelen av cerciene og av det midterste medianøyet er egenskaper som oppstod i sommerfuglenes stamart.

Nattsvermere eller nattsommerfugler betegner sommerfuglene som flyr om natten eller i skumringen. Navnet gir heller ikke noen fullgod beskrivelse av gruppens atferd, siden det fins noen «nattsvermere» som er dagaktive, og noen «dagsommerfugler» som er nattaktive. De mest kjente gruppene av nattsvermere er nattfly, spinnere (med bl.a. tussmørkesvermere), viklere samt diverse møllgrupper. Nattsvermere har ikke like fine farger og mønstre som dagsommerfuglene fordi de sitter i ro om dagen og er kamuflert.

Dagsommerfuglene har en lang sammenrullet sugesnabel. Den manglet hos stamarten, som hadde bitende munndeler. Noen, som gruppen med kjevesommerfugler, har fortsatt disse bitende munndelene, noe også larvene har. Evolusjonært sett skjedde ikke dannelsen av sugesnabelen som én enkelt hendelse, men i mange små trinn som følge av naturlig seleksjon. Dette kan rekonstrueres ved å undersøke hvordan munndelene er bygget opp i de ulike grenene i sommerfuglenes stamtre. (Se inndelingen for en oversikt over stamtreet og definisjonen av delgruppene.) De første trinnene skjedde i stamarten til Glossata, der galea, en del av maxillen (underkjeven), ble omdannet til en enkel sugesnabel. Mandiblene (overkjeven) tapte samtidig leddene sine, og ble mindre og funksjonsudyktige. Snabelen var uten egen muskulatur til å begynne med, men fikk egne muskler i stamarten til Myoglossata. Det var derimot først i stamarten til Ditrysia at sugesnabelen også fikk skråstilte muskler, noe som gjorde den så bevegelig som i dagsommerfugler.

Sommerfuglene trives best når det er varmt fordi de er vekselvarme. Men noen arter kan bruke vingemuskulaturen til å opprettholde en jevn, høy kroppstemperatur mens de er på vingene, tussmørkesvermerne kan for eksempel holde en temperatur på over 40°C i brystet og kan på denne måten være aktive selv om lufttemperaturen faller ned mot 0°C eller lavere.[1]

Flere sommerfuglarter trekker på samme måte som trekkfuglene. Monarksommerfuglene flyr hver høst tusenvis av kilometer fra Canada og de nordlige statene i USA, ned til Florida, California og Mexico. På våren tilbakelegger de hele strekningen i motsatt retning. Sommerfugler fly i en høyde mellom 200-1000 meter og i hastigheter på 30-100 km i timen. Også norske sommer fugler som admiral og tistelsommerfugl trekker høst og vår helt ned til Sør-Europa. De fleste som flyr om høsten er avkom etter tidligere innvandrere til Norge. Neslesommerfugl, dagpåfugløye og sitronsommerfugl er blant norske sommerfugler som overvintrer som voksne individer. De gjemmer seg bort å går i dvale i en bod, garasje eller vedstabel. I tillegg til de som trekker og overvintrer i voksen tilstand er det også flere som overvintrer som egg, larver eller pupper. Sommerfugler har i Norge en levealder fra bare noen uker til noen måneder.[2][3][1]

I Norge har man registrert 2 231 arter med sommerfugler, i 73 familier hvor 16 av disse er nattsvermere.[1]

Nattsvermeren silkeorm har fått navnet sitt fra larven som holdes i kulturer for å produsere naturlig silke. Den spiser bladene på morbær-treet og bruker dette til å produsere (fra to spinnevorter) to fibrointråder limt sammen med serisin som er gjennomsiktig og vannløselig. Tråden larven bruker til å spinne en puppe (kokong) er sterk og elastisk. Tråden som lager puppen består av en enkelt uavbrutt silketråd, som er 4000 meter lang og rundt 65 mikrometer i diameter. Limet gjør at alt henger sammen og at kokongen blir hard. Larven blir til sommerfugl og borer seg ut etter et par uker, eller den dør når kokongen legges i varmt vann for å vaske bort silkelimet, og produsere silke.[4]

Noen vanlige dagsommerfugler i Norge

[rediger | rediger kilde]

Noen vanlige nattsvermere i Norge

[rediger | rediger kilde]

Egg, larver og pupper

[rediger | rediger kilde]

Inndeling og evolusjon

[rediger | rediger kilde]

Sommerfuglenes stamtre er litt spesiell i at den består av mange små grener «nederst» i treet (som stort sett ikke har fått norske, men bare vitenskapelige navn), mens de mest artsrike gruppene er konsentrert lenger «oppe» i stamtreet.

Den følgende oversikten gjengir slektskapsforholdene mellom delgruppene i hierarkisk skrivemåte:

Utover disse slektskapsgruppene er en del parafyletiske grupper i bruk som formelle eller uformelle enheter i tradisjonell systematikk. De mest kjente av disse er:

  • «Aglossata» (for alle sommerfugler som ikke tilhører Glossata),
  • «Homoneura» eller «Jugata» (for alle sommerfugler som ikke hører til Heteroneura eller Frenata),
  • «Monotrysia» (for alle Heteroneura som ikke hører til Ditrysia),
  • nattsvermere, «Heterocera» (for alle sommerfugler som ikke tilhører dagsommerfuglene),
  • småsommerfugler, «Microlepidoptera» (for alle sommerfugler som ikke hører til storsommerfuglene).

For å nevne noen evolusjonære nyvinninger som skjedde i sommerfuglenes stamtre, ble skjellene på vingene «forfinet» i stamarten til Coelolepida. (De fikk små hulrom, som man kan se under mikroskopet.) I stamarten til Neolepidoptera (ordrett oversatt «nysommerfugler») ble hjernen forstørret ved at det smeltet sammen med ganglionet under svelget. Dessuten ble puppenes kjever ubevegelige, mens puppene til de tidligere grenene i sommerfuglenes stamtre fremdeles hadde funksjonsdyktige kjever.

Søstergruppen til sommerfuglene er vårfluene.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d «Sommerfugler». WWF. Besøkt 24. januar 2024. 
  2. ^ by (25. oktober 2022). «Hvilke sommerfugler finnes i Norge? | Les svaret her». frieord.no (engelsk). Besøkt 24. januar 2024. 
  3. ^ utklippsholderen, Publisert den 16 07 21 Av Sonja Morell Lundorff Link kopieret til (16. juli 2021). «Her er noen av de vanligste sommerfuglene i Norge». Illustrert Vitenskap. Besøkt 24. januar 2024. 
  4. ^ Elizabeth (21. april 2023). «Hvordan produseres silke i dag». PandaSilk. Besøkt 24. januar 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]