Charaxinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charaxinae
Charaxes jasius, den eneste arten som forekommer i Europa
Nomenklatur
Charaxinae
Doherty, 1886
Hører til
flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 400, én i Europa
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tropiske og subtropiske områder
Inndelt i

Charaxinae er en gruppe av sommerfugler som tilhører den store familien flikvinger (Nymphalidae). De er store, kraftige og fargerike sommerfugler med rask flukt som ofte holder seg oppe i trekronene. Noen undergrupper, særlig slekten Charaxes i Afrika og Agrias i Sør-Amerika, er meget formrike, men det er uvisst i hvor stor grad mengden av former avspeiler tallet på arter. Fordi disse sommerfuglene er store, fargerike, formrike og dessuten gjerne vanskelige å få tak i, er de meget ettertraktet mellom samlere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store (vingespenn gjerne 70 – 120 mm) sommerfugler med påfallende kraftig kropp. De er de kraftigst bygde av dagsommerfuglene, og sterke flyvere. Hodet er stort og bredt, antennene er tynne og minst så lange som halve forvingen. Vingene er gjerne fargerike (noen ganger ekstremt fargerike) på oversiden, mens de på undersiden vanligvis er grå eller brune, slik at sommerfuglen ligner et vissent blad når den sitter med sammenslåtte vinger. De har ofte bånd av metallisk grønt eller blått. Forvingene er mer eller mindre trekantede. Slekten Euxanthe utmerker seg ved å ha svært avrundede vinger, mens forvingene hos gruppen Anaeini er mer eller mindre sigdformede. Bakvingen har ofte ett, to eller flere lange, tynne utskudd langs bakkanten ("stjerter"). Bakkroppen er forholdsvis kort og når bare omtrent halvveis til bakvingens bakkant.

Larvene er kamuflasjefarget, og har ofte to eller flere hornlignende utvekster på hodet.

Polyura athamas (Drury) 1773, en charaxinae fra India

Levevis[rediger | rediger kilde]

Charaxinae er raske flygere, ofte ganske sky og vanskelige å fange eller studere på nært hold. Disse sommerfuglene besøker sjelden blomster og holder seg mest mellom trekronene, men de kan komme ned til bakken for å drikke fra råtnende frukt, møkk, åtsler eller lignende. Særlig hannene er territorielle og aggressive, og bruker vingenes takkede kanter som våpen når de kjemper i luften. De slåss også om gode matkilder, for eksempel trær der sevje flyter ut. De slående fargene synes bare når sommerfuglene flyr, når de lukker vingene er de som oftest kamuflasjefarget. Larvene lever på forskjellige busker og trær. Den eneste arten som forekommer i Europa, Charaxes jasius, har larver på jordbærtre (Arbutus unedo).

En overflod av navn[rediger | rediger kilde]

Charaxinae er meget populære mellom samlere, og det har blitt lagt ned mye arbeid i å lete etter «nye» former. Siden mange av artene oppviser stor variasjon, har dette ført til at det er publisert svært mange navn innen denne gruppen. Mest ekstrem er situasjonen innen den veldig fargerike, søramerikanske slekten Agrias. Her har det blitt publisert over 400 navn, men en gjennomgang av slekten tydet på at det mest sannsynlig bare finnes fem arter. Det er også svært usikkert om alle de nær 200 artene man i dag regner med i slekten Charaxes er reelle. Her er det publisert over 700 navn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Anaea archidona fra Sør-Amerika
Agrias sp.
Charaxes distant
Archaeoprepona licomedes
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]