Fløyelsringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fløyelsringvinge
Fløyelsringvinge (Erebia ligea)
Nomenklatur
Erebia ligea
Linnaeus, 1758
Populærnavn
fløyelsringvinge, skogdjevel
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: enger og skogkanter, særlig i bjørkeskog. Også tallrik i fjellet.
Utbredelse: Nord- og Mellom-Europa, utdødd i Skottland, østover til Kamtsjatka og Japan.
Vanlig i Norge, men ikke ytterst ved vestlandskysten.

Fløyelsringvinge (Erebia ligea) er en sommerfugl som tilhører den formrike slekten Erebia i gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den er meget vanlig i det meste av Norge bortsett fra ytterst ved kysten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor sommerfugl som gir et ganske mørkt uttrykk, derav det noe dystre navnet skogdjevel som tidligere har blitt brukt på denne arten. Oversiden er mørk brun med en fløyelsaktig glans når sommerfuglen er nyklekt, denne forsvinner med tiden. Begge vingene har et bredt, oransje bånd langs kanten, i dette båndet er det vanligvis noen små øyeflekker, men disse kan noen ganger mangle helt. Enkelte ganger mangler også det oransje båndet. Forvingens underside er gråbrun, bakvingens underside mørkebrun med en tynn, bølgete, hvit tverrlinje og øyeflekker. Larven er sandfarget eller blekt okergul, ryggen er nesten hvit med en brun midtstripe, sidestripene brede og hvitaktige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Fløyelsringvingen er en nokså hurtig flyger som er særlig tallrik i bjørkebeltet og på myrer like overfor tregrensen. Den sitter ofte på steiner med vidåpne vinger. Som de fleste ringvinger bruker den ikke mye tid på å besøke blomster. Larven lever på gress, særlig myskegras (Millium effusum). Larveutviklingen tar to år.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]