Nornens ringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nornens ringvinge
Oeneis norna asamana
Nomenklatur
Oeneis norna
(Thunberg, 1791)
Populærnavn
Nornens ringvinge
Hører til
Satyrini,
ringvinger,
sommerfugler
Økologi
Habitat: på myrer i fjellet
Utbredelse: Sirkumpolar: Europa, nord-Asia og Nord-Amerika; i Norge i fjellet fra Dovrefjell nordover

Nornens ringvinge (Oeneis norna) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Slekten Oeneis omfatter arter som lever langt mot nord og i fjellene på den nordlige halvkulen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor sommerfugl med smale vinger. Kroppen er kort og påfallende tett hårete, antennene temmelig korte. Vingenes overside er gulbrun, med et bredt, okergult tverrbånd langs vingekanten. På dette båndet sitter det 2–3 øyeflekker i forvingen og ofte en liten øyeflekk på bakvingen. Forvingenes underside er gulgrå med to øyeflekker, bakvingens underside er gråspraglete med et bredt, ujevnt, mørkt tverrbånd rundt midte, dette er bredt kantet med hvitt på begge sider. Larven er lyst olivgul med smale, rødbrune ryggstriper, lyst fiolettbrune sidestriper og gult hode.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nornens ringvinge er relativt vanlig i fjellet fra Dovrefjell og nordover, lengst i nord også i lavlandet. I sør flyr den bare på gressmyrer og lysninger i fjellbjørkeskogen, lengst i nord kan den finnes nesten hvor som helst. Larvene lever på finnskjegg (Nardus stricta), fjellrapp (Poa alpina), timotei (Phleum spp.) og andre gress. Larveutviklingen tar to år.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]