Dynastor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dynastor
Nomenklatur
Dynastor
Doubleday, 1849
Hører til
Brassolini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: i skog
Utbredelse: Neotropiske region (Sør- og Mellom-Amerika)
Inndelt i

Dynastor er en slekt av sommerfugler som hører til gruppen uglesommerfugler (Brassolini) som trolig bør føres til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De finnes bare i Sør- og Mellom-Amerika. Familien omfatter til dels meget store, brunlige arter. I motsetning til de fleste dagsommerfugler holder de seg helst inne i den mørke regnskogen og kommer sjelden ut i lyset. Uglesommerfuglene ble tidligere ofte regnet som en familie for seg, Brassolidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store, kraftige, brune sommerfugler. Ulikt de fleste andre uglesommerfugler er kroppen ganske kraftig. Oversiden er mørkbrun med et hvitt, litt oppbrutt tverrbånd på forvingen. Bakvingen har et lysere bånd langs ytterkanten. Undersiden ligner et vissent blad.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Uglesommerfuglene unngår solskinn, dels ved å holde seg inne i den tette skogen og dels ved å fly på ettermiddags- og kveldstid da det gjerne er overskyet og skumt. Larvene lever på planter i ananasfamilien (Bromeliaceae). De voksne sommerfuglene suger gjerne væske fra råtnende frukt. Den store og spektakulære arten Dynastor napoleon er regnet som meget sjelden og truet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Søstergrupen til denne slekten er slekten Brassolis.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]