Emblaringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emblaringvinge
Emblas ringvinge (Erebia embla)
Nomenklatur
Erebia embla
(Thunberg, 1791)
Populærnavn
emblaringvinge[1]
(emblas ringvinge)
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: på myrer i barskog
Utbredelse: Nord-Europa østover til Kamtsjatka, i Norge bare i de aller østligste delene

Emblaringvinge (Erebia embla) er en sommerfugl som tilhører den formrike slekten Erebia i gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den har fått navn etter den mytologiske Embla, den første kvinnen i norrøn mytologi.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 43 – 48 mm) sommerfugl, oversiden brun med en stor og to-tre mindre, gulkantede, svarte flekker nær forvingens spiss. Den store flekken er dobbel, som et 8-tall. Forvingens underside er mørkebrun med 4-5 gulkantede, svarte flekker. De største flekkene har ofte, men ikke alltid, hvit kjerne. Bakvingens underside er ensfarget mørkebrun. Larven er blekt okergul med grønnbrun ryggstripe, kort og tett hårete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sommerfuglen flyr på bløte myrer i barskogssonen i juni og juli. Larven skal leve på starr (Carex spp.) og gress-slekten bunke (Deschampsia spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Emblaringvinge er en østlig art som hører til på taigaen. Den er utbredt fra Nord-Europa gjennom Sibir østover til Altaj, Sajan og Kamtsjatka. I Norge finnes den bare i de aller østligste delene: grensetraktene i Akershus (trolig utdødd), Hedmark og Sør-Varanger i Finnmark.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata