Dasyophthalma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dasyophthalma
Nomenklatur
Dasyophthalma
Westwood, 1851
Hører til
Brassolini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 4
Habitat: i skog
Utbredelse: østlige Brasil
Inndelt i

Dasyophthalma er en slekt av sommerfugler som hører til gruppen uglesommerfugler (Brassolini) som trolig bør føres til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De finnes bare i Sør- og Mellom-Amerika. I motsetning til de fleste dagsommerfugler holder de seg helst inne i den mørke regnskogen og kommer sjelden ut i lyset. Uglesommerfuglene ble tidligere ofte regnet som en familie for seg, Brassolidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske store, brune sommerfugler med brede, avrundede vinger. Oversiden er gjerne mørkbrun med et gult eller oransje tverrbånd som går over begge vingene, innefor dette båndet har noen et metallisk blått felt. Undersiden fint mønstret (vatret) i brunt og svart, med flere store øyeflekker på bakvingen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Uglesommerfuglene unngår solskinn, dels ved å holde seg inne i den tette skogen og dels ved å fly på ettermiddags- og kveldstid da det gjerne er overskyet og skumt. Larvene lever på forskjellige palmer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten frinnes bare i de atlantiske skogene i Brasil, et av Jordas mest truede, mangfoldige miljøer, og sommerfuglene er regnet som sjeldne. Tre av de fire artene blir regnet som truede.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]