Rhopalocera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rhopalocera
Paring skjer ved sammenkobling. Engringvinge. Foto: James K. Lindsey
Paring skjer ved sammenkobling. Engringvinge.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhopalocera
Norsk(e) navn:
Hører til: storsommerfugler,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 18 000 i verden
ca. 100 i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Delgrupper:

Rhopalocera utgjør en delgruppe av sommerfuglene.

Rhopalocera kan kalles «dagsommerfugler i vid forstand» og består av tre delgrupper. I Norge finnes bare to av delgruppene, smygerne som kan omtales som «uekte dagsommerfugler» og (de ekte) dagsommerfuglene som utgjør en stor del av gruppen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste artene lever i tropiske og subtropiske områder. I Norge forekommer nærmere 100 arter, de fleste finnes helt sør i Norge der klimaet er varmere enn det er lengre nord. Men noen få arter er tilknyttet et liv i fjellet og finnes bare lengst nord i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De fleste er fargerike insekter.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rhopalocera er dagaktive sommerfugler og finnes helst på varme solrike steder, helt fra kysten og opp i fjellet. De fleste suger nektar av blomster, derfor er blomsterenger eller andre steder med blomster attraktive. Flere av artene er avhengig av visse næringsplanter og enkelte arter er også kresne i forhold til leveområdet (habitatet).

Rhopalocera tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Dette skjer mellom larvestadiet og det voksne stadiet og er en hvileperiode, et puppestadium, der sommerfuglens indre og ytre organer endres. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Rhopalocera har puppestadiet i sin egen, noe ubeskyttede hud, hvor larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en puppe med et hardt skall. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]