Tundraringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tundraringvinge
Nomenklatur
Oeneis bore
Schneider, 1792
Populærnavn
Tundraringvinge[1][2]
(fjelltoppringvinge)
Hører til
Satyrini,
ringvinger,
sommerfugler
Økologi
Habitat: på tørre steder i fjellet
Utbredelse: noe uklar: bare med sikkerhet kjent fra Nord-Fennoskandia, men trolig videre utbredt; i Norge bare i Finnmark

Tundraringvinge (Oeneis bore) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Slekten Oeneis omfatter arter som lever langt mot nord og i fjellene på den nordlige halvkulen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 39–48 mm) sommerfugl, litt mindre enn de andre nordiske Oeneis-artene. Vingene er ganske smale, kroppen liten og tett hårete, antennene ganske korte. Vingenes overside er ensfarget okergul, hunnen har av og til en liten øyeflekk ved forvingens spiss. Forvingens underside er okergul, gråspraglete mot kanten. Bakvingens underside er grå- og hvitspraglete, med to brede, ujevne, hvite tverrbånd. Larven er okergul til gulbrun med brun ryggstripe og to smale, brune sidestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Tundraringvingen flyr i tørre, vegetasjonsfattige skråninger og på tørre topp-platåer. Den er på vingene kort tid etter snøsmeltingen, vanligvis en gang i løpet av juni eller juli. Larven lever på timotei (Phleum spp.) og sauesvingel (Festuca ovina).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artsavgrensingen ser ut til å være uklar i denne gruppen. Tundraringvingen er bare med sikkerhet funnet i det nordlige Fennoskandia (Norge, Sverige og Finland), men det er sannsynlig at den har en videre utbredelse, blant annet i Nord-Amerika. I Norge finnes den her og der mellom Alta og Sør-Varanger i Finnmark. Den ser ikke ut til å være vanlig noe sted.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 
  2. ^ Artsdatabanken: Artsnavnebasen Arten byttet navn fra «Fjelltoppringvinge» september 2009

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]