Bergringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergringvinge
hann
hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lasiommata petropolitana
Fabricius, 1787
Norsk(e) navn: bergringvinge
Hører til: Satyrini,
ringvinger,
sommerfugler
Habitat: flyr rundt klipper og små bergvegger i skogen
Utbredelse: Europa og nord-Asia; i Norge nokså vanlig nord til Møre og Romsdal

Bergringvinge (Lasiommata petropolitana) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den ligner sterkt på klipperingvinge (Lasiommata maera), som den ofte finnes sammen med, men er noe mindre, flyr tidligere og kan kjennes på at den har flere mørke tverrstriper langs forvingens fremkant.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 34 – 44 mm) sommerfugl, jamtover mindre enn klipperingvingen, men de to artene overlapper i størrelse. Oversidens grunnfarge er brun. Hunnen har et bakover avsmalnende, okergult felt når forvingens spiss, dette mangler hos hannen. I spissen av forvingen sitter det en stor, gulkantet øyeflekk. Det er ofte et par små øyeflekker ved siden av denne. Mellom vingeroten og den store øyeflekken er det flere, smale, ofte utydelige, mørkebrune tverrstriper, dette skiller den fra klipperingvingen. Bakvingen har 3-5 gulkantede øyeflekker langs kanten. Forvingens underside er brungul med grålig kant, bakvingens underside gråbrun.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bergringvingen flyr ved klipper og bergnabber, helst i skog, i mai – juni. Flygetiden overlapper med klipperingvingens, men når man ser de to artene sammen vil bergringvingene vanligvis være gamle og slitte, klipperingvingene nyklekte og friske i fargene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bergringvingen finnes i Nord-Europa og i fjellområder lengre sør: Alpene, Pyreneene og fjellområdene på Balkan. Østover finnes den til Amur. I Norge er den relativt vanlig, men lokal, nord til Møre og Romsdal, men det foreligger enkeltfunn nord til Alta i Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]