Hopp til innhold

Myrperlemorvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myrperlemorvinge
Myrperlemorvinge (Boloria aquilonaris)
Nomenklatur
Boloria aquilonaris
Stichel, 1908
Populærnavn
myrperlemorvinge, vanlig myrsommerfugl
Hører til
perlemorvinger, flikvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: terrestrisk, særlig på myrer
Utbredelse: Europa.
Vanlig over det meste av Norge

Myrperlemorvinge (Boloria aquilonaris) er en sommerfugl som tilhører gruppen perlemorvinger (Argynnini) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den er ganske lett å kjenne på den friske, oransje fargen og er vanlig på myrer over det aller meste av Norge, men den kan mangle noen steder ytterst ved kysten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En forholdsvis liten perlemorvinge, lettest å kjenne på de friske fargene: oversiden er mer oransje og mindre brunlig enn de andre norske perlemorvingene, og de brune flekkene på bakvingens underside er rustrøde. Forvingene er smale med markerte forhjørner. Den nærtbeslektede arten fjellperlemorvinge (Boloria napaea) er ganske lik, men noe blekere på farge, de svarte flekkene på oversiden er mindre og den lever bare i høyfjellet, der myrperlemorvingen også forekommer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på tranebær (Vaccinium oxycoccus) og sommerfuglen flyr derfor helst på myrer der denne vokser, men i fjellet kan den også påtreffes på temmelig tørre steder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Nord- og Mellom-Europa. På grunn av forveksling med andre arter er det uklart om den også finnes i Asia. I Norge er den vanlig over det aller meste av landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]