Svabergringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svabergringvinge
svabergringvinge
Nomenklatur
Hipparchia alcyone norvegica
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
svabergringvinge
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: flyr ved nakne svaberg i skogen
Utbredelse: Sør- og Mellom-Europa, Tyrkia, Libanon og Kaukasus.
I Norge en isolert forekomst i indre Telemark og Aust-Agder.

Svabergringvinge (Hipparchia alcyone norvegica) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den har en forekomst i de indre delene av Telemark og Aust-Agder som er temmelig isolert fra artens øvrige utbredelse. Noen har regnet de norske bestandene som en egen art, Hipparchia norvegica. Det er i så fall den eneste dagsommerfuglen som er endemisk for Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor sommerfugl med ganske slanke vinger. Den norske underartem Hipparchia alcyone norvegica er meget kontrasterende farget, oversiden ser nærmest svart og hvit ut. Grunnfargen er svært mørkt sjokoladebrun, med en bredt, gulhvitt bånd langs kanten av begge vingeparene. I dette båndet er det noen få, små, svarte flekker. Bakvingens underside er mørkt grå spraglete med et hvitt tverrbånd litt utenfor midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Svabergringvingen flyr på nakne svaberg som ligger inne i skogen, i juli – august. Sommerfuglene er raske og sky, og ikke lette å fange eller observere. Larvene lever på grønnaks (Brachypodium) og svingel (Festuca). Den er listet på den norske rødlisten fordi den norske underarten er unik og utbredelsen begrenset, men det finnes ikke noen kjente trusselfaktorer mot artens overlevelse i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]