Neslesommerfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Neslesommerfugl
Neslesommerfugl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nymphalis urticae
Aglais urticae

Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: neslesommerfugl
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Flikvinger
Slekt: Aglais
Habitat: solrike steder, gjerne ved bebyggelse
Utbredelse: den palearktiske sone, unntatt Nord-Afrika
Finnes i hele Norge

Neslesommerfugl (Nymphalis urticae eller Aglais urticae) tilhører dagsommerfuglene, og er en av de mest vanlige sommerfuglene i Norge. Den overvintrende generasjonen flyr om våren og forsommeren. Den nye generasjonen klekkes i slutten av juli og flyr om sensommeren og høsten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Vingespennet er mellom 4 og 5 cm. Fargene er orange, rødbrune og den har noen markerte mørke flekker i framkanten av vingene. Langs bakranden, og særlig på bakvingene, har den noen blå flekker omkranset av svart. Undersiden av vingene er mørkt brun svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Neslesommerfugl overvintrer som voksen, i uthus og garasjer, på loft i hus. Den tåler noen kuldegrader dersom temperaturendringen skjer over litt tid. Straks den første vårsolen varmer, er den på vingene, og er gjerne den «første» dagsommerfuglen om våren.

Neslesommerfugl flyr på solrike steder, i hager, enger og i skoglysninger. Tidlig om våren legger de sommerfuglene som har overvintret egg på nesleplanten (brennesle), straks den begynner å spire.

Larvene lever på nesleplanten. Når tiden er kommet for å gå inn i puppestadiet kryper den ned fra planten og prøver å finne et sted å være som puppe. Den velger ofte et stivt strå eller en gren, men like gjerne en bergvegg eller en mur. Puppestadiet varer bare noen uker.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]