Hopp til innhold

Neslesommerfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neslesommerfugl
Nomenklatur
Nymphalis urticae
Aglais urticae
Linnaeus, 1758
Populærnavn
neslesommerfugl
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieFlikvinger
SlektAglais
Økologi
Habitat: solrike steder, gjerne ved bebyggelse
Utbredelse: den palearktiske sone, unntatt Nord-Afrika
Finnes i hele Norge

Neslesommerfugl (Nymphalis urticae eller Aglais urticae) tilhører dagsommerfuglene, og er en av de mest vanlige sommerfuglene i Norge. Den overvintrende generasjonen flyr om våren og forsommeren. Den nye generasjonen klekkes i slutten av juli og flyr om sensommeren og høsten.

Vingespennet er mellom 4 og 5 cm. Fargene er orange, rødbrune og den har noen markerte mørke flekker i framkanten av vingene. Langs bakranden, og særlig på bakvingene, har den noen blå flekker omkranset av svart. Undersiden av vingene er mørkt brun svarte.

Neslesommerfugl overvintrer som voksen, i uthus og garasjer, på loft i hus. Den tåler noen kuldegrader dersom temperaturendringen skjer over litt tid. Straks den første vårsolen varmer, er den på vingene, og er gjerne den «første» dagsommerfuglen om våren.

Neslesommerfugl flyr på solrike steder, i hager, enger og i skoglysninger. Tidlig om våren legger de sommerfuglene som har overvintret egg på nesleplanten (brennesle), straks den begynner å spire.

Larvene lever på nesleplanten. Når tiden er kommet for å gå inn i puppestadiet kryper den ned fra planten og prøver å finne et sted å være som puppe. Den velger ofte et stivt strå eller en gren, men like gjerne en bergvegg eller en mur. Puppestadiet varer bare noen uker.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]