Kystringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kystringvinge
Nomenklatur
Hipparchia semele
Linnaeus, 1758
Populærnavn
kystringvinge
Hører til
Satyriini,
ringvinger,
sommerfugler
Økologi
Habitat: klipper og strender ytterst ved kysten, ofte på holmer og skjær, enkelte steder også i innlandet
Utbredelse: Europa østover til Armenia; i Norge langs kysten til Rogaland

Kystringvinge (Hipparchia semele) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den finnes langs kysten i det sørligste Norge.

Kystringvinge, hunn

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor sommerfugl, hunnen er betydelig større og kraftigere enn hannen. Oversidens grunnfarge er lys brun, med et bredt, oppbrudt, hvitgult bånd langs vingenes ytterkant. I dette båndet sitter det en liten øyeflekk ved forvingenes fremkant, ofte en eller to mindre, svarte flekker lengre bak. Forvingens underside er brungul, med mørkere kanter og øyeflekk ved spissen. Øyeflekken brukes til å skremme vekk fugler som jakter på den. Den vipper "øye" opp og på den måten skremmer vekk angripere. Bakvingene underside er vatret svartgrå, og gir utmerket kamuflasje når sommerfuglen sitter på lavkledte steiner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kystringvingen flyr ved klippekyster, rullesteinstrender og svaberg i juli – august. Larven lever på dvergsmyle (Aira praecox) og svingel (Festuca). Den er forholdsvis vanlig langs kysten til Rogaland, unntatt innerst i Oslofjorden. Det finnes spredte funn nord til Flora i Sogn og Fjordane. Noen få steder i Sør-Norge finnes den også i innlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]