Adippeperlemorvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adippeperlemorvinge
Adippeperlemorvinge (Argynnis adippe)
Nomenklatur
Argynnis adippe
Denis & Schiffermuller, 1775
Populærnavn
adippeperlemorvinge
Hører til
perlemorvinger, flikvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: i skogkanter
Utbredelse: det meste av Europa, Nord-Afrika og Asia østover til Japan, sørover til Nord-India.
Finnes i Sørøst-Norge.

Adippeperlemorvinge (Argynnis adippe) er en sommerfugl som tilhører den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den forekommer i Sørøst-Norge. Den ligner sterkt på den vanligere arten aglajaperlemorvinge (Argynnis aglaja), men kan skilles fra denne på at grunnfargen på bakvingenes underside er brun, ikke grønn.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 47 – 63 mm), kraftig sommerfugl med litt rundede vinger. Oversiden er oransje med svarte flekker og striper. Kroppen er temmelig kraftig, kledt med forholdsvis korte, gylne hår. Hodet er stort og bredt, med tilspissede, fremover- og oppoverrettede labialpalper. Antennene er omtrent så lange som halve forvingen, ytterst med en markert klubbe, gule i spissen. Forvingene er noe mer avrundede enn hos beslektede arter, trekantede, med et mønster typisk for perlemorvingene. Bakvingene er kledt med lange, gyllenbrune hår ved roten. Forvingenes underside ligner oversiden, men grunnfargen er blekere og de mørke flekkene litt mindre. Bakvingens underside er rødbrun, med store, firkantede, sølvfargede flekker. Larven er som utvokst mørkebrun med lange, gulbrune, forgrenede torner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på forskjellige arter av fioler (Viola spp.). Sommerfuglen flyr gjerne i skogkanter fra skutten av juni til august. I Norge finnes den på Sør- og Østlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]