Hopp til innhold

Rappringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rappringvinge
Rappringvinge (Maniola jurtina, hunn)
Nomenklatur
Maniola jurtina
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
rappringvinge, mørkt okseøye
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: enger, lysninger i skogen, også på dyrket mark
Utbredelse: Europa,.
I Norge vanlig langs kysten nord til Hordaland.
Hode og bryst

Rappringvinge (Maniola jurtina) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae).

Undersiden av vingene, hunn
Hann, oversiden
Hann, undersiden

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor sommerfugl. Oversiden er brun. Ulikt de fleste andre ringvinger er det markert forskjell på kjønnene i utseende. Hunne er vesentlig større enn hannen og har en stort, oransje felt og en stor øyeflekk i forvingen, hannen mangler dette feltet og øyeflekken er mye mindre. Bortsett fra dette er vingenes overside ensfarget brun med en svak silkeglans hos nyklekte eksemplarer.

Forvingens underside er brunoransje med mørkere kanter, øyeflekken er større enn på oversiden. Bakvingena underside er gråbrun med et bredt, litt lysere tverrbånd. Den har ofte et par små, svarte flekker. Bakvingens ytterkant er bølgete. Larven er lysegrønn, lysere på sidene.

Sommerfuglen likner engringvinge, men har mindre hårete bakvinger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rappringvingen flyr på enger og i veikanter i juni – juli. Den ser ut til å tåle intensivt jordbruk ganske godt og er ofte den tallrikeste dagsommerfuglen i jordbrukslandskapet på Sørvestlandet. Nedover i Europa har rappringvingen gått tilbake, men den ser ut til å være i spredning nordover langs Vestlandskysten, der den foreløpig finnes nord til Nordhordland. Larven lever på gress.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]