Skogringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skogringvinge
Skogringvinge (Pararge aegeria)
Nomenklatur
Pararge aegeria
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
skogringvinge[1][2]
(flekkringvinge, flekket ringvinge)
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: i skog, hyppigst rundt små lysninger
Utbredelse: Nord-Afrika, Europa, Sentral-Asia.
I Norge nokså vanlig på Sørlandet og Østlandet, ellers spredt nord til Sør-Trøndelag[1]

Skogringvinge (Pararge aegeria) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). I motsetning til de fleste andre norske dagsommerfugler holder den seg i skogen og kommer sjelden ut i helt åpent lende, men flyr rundt små lysåpninger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 33–43 mm), brun sommerfugl med ganske slanke vinger. Vingenes ytterkant er tydelig bølgete. Kan kjennes fra alle andre nordeuropeiske arter på at vingenes overside er strødd med lyse flekker. Hos den underarten som forekommer i Norge er disse kremhvite, hos mer sørlige underarter mer gule. Den har en øyeflekk ved forvingens spiss og tre – fire langs bakvingens kant. Forvingens underside er brungul med mørkere kant, bakvingens underside gulbrunt spraglete. Øyeflekker på undersiden som på oversiden, de på bakvingen mindre tydelige.

Vingenes underside

Levevis[rediger | rediger kilde]

Skogringvinge flyr i skog, særlig furuskog, i mai – juni, med en ny generasjon i juli – august. I Norge kan den andre generasjonen være ganske liten. Hannene konkurrerer om solbelyste flekker og utkjemper rene "luftslag" om disse, men det er vist at den hannen som holdt flekken fra før, nesten alltid vinner. Hunnene kommer til disse flekkene for å pare seg. Larven lever på lundhengeaks (Melica uniflora) og hundegras (Dactylis glomerata).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 
  2. ^ Artsdatabanken: Artsnavnebasen Arten byttet navn fra «flekkringvinge» september 2009

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]