Nebbflikvinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nebbflikvinger
Libythea lepita
Nomenklatur
Libytheinae (Libytheidae)
Boisduval, 1840
Populærnavn
Nebbflikvinger
Hører til
flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 13 nålevende
Habitat: terrestrisk, larvene på nesletre (Celtis)
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Nebbflikvinger (Libytheinae) er en artsfattig gruppe av sommerfugler som i dag vanligvis blir regnet til den store familien flikvinger (Nymphalidae). De kan særlig kjennes på at labialpalpene er meget lange og peker fremover som et nebb. I likhet med hos andre flikvinger har hannene reduserte frambein, hunnenes frambein er derimot velutviklede. Denne karakteren gjorde at de tidligere ble regnet som en egen familie, men nyere undersøkelser tyder på at det er mest rimelig å plassere den som den mest primitive undergruppen i flikvinge-familien. Det er kjent tretten nålevende arter, i tillegg er det beskrevet to fossile arter i denne gruppen. De finnes i alle verdensdeler unntatt Antarktis. Noen arter er meget vidt utbredte, andre er bare kjent fra enkelte øyer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore sommerfugler (vingespenn 40 – 70 mm), vingene brune med hvite eller gule flekker, noen ganger med blå eller fiolett metallglans. Denne gruppen har et ganske enhetlig utseende. Kroppen er slank, hodet forholdsvis stort. Labialpalpene er meget lange (minst halvparten så lange som antennene), rette, framstrakte og tilspissede slik at de minner om et nebb. Sugesnabelen er velutviklet. Antennene er snaut halvparten så lange dom forvingene og markert klubbeformede. Forvingene har en markert innskjæring bak spissen, som derfor stikker litt krokformet fram. Bakvingen, noen ganger også forvingen, har en bølgete ytterkant. Forvingenes underside er farget omtrent som oversiden, bakvingenes underside ensfarget grå eller brun. Hannene har reduserte frambein, mens disse er velutviklede hos hunnene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Det ser ut til at alle artene har larver som lever på slekten nesletre (Celtis, hampfamilien), selv om biologien ikke er kjent for noen av de sjeldne artene. Noen arter, som europeisk nebbflikvinge (Libythea celtis), amerikansk nebbflikvinge (Libytheana carinenta) og Libythea laius, har meget store utbredelser, mens andre bare finnes på enkelte øyer, for eksempel Libythea collenetteiMarquesasøyene og Libytheana fulvescensDominica. Øy-artene er ofte ganske sjeldne og truede, og én, Libythea cinyras fra Mauritius, er bare kjent fra et enkelt eksemplar, typeeksemplaret (det arten ble beskrevet fra). I alle fall den afrikanske arten Libythea labdaca og den amerikanske Libytheana carinenta kan foreta store vandringer der millioner av sommerfugler flyr ganske lange strkninger. De fleste artene er knyttet til skog, men enkelte kan også finnes i ørkenområder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Libythea celtis. Denne arten er utbredt over mye av Europa
Libytheana carinenta
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]