Heliconiinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heliconiinae
Boloria selene (Argynnini)
Nomenklatur
Heliconiinae (Heliconiidae)
Swainson, 1822
Hører til
flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 500, 17 arter i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i
Heliconius charithonius(Heliconiini)
Acraea terpsicore (Acraeini)

Heliconiinae er en gruppe av sommerfugler som tilhører den store familien flikvinger (Nymphalidae). De fire undergruppene av Heliconiinae ser nokså ulike ut og ble tidligere spredt på tre forskjellige familier: perlemorvinger og Vagrantini ble regnet til Nymphalidae, mens Acraeini og pasjonsblomstsommerfugler (Heliconiini) ble regnet som egne familier.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stort sett middelsstore (vingespenn 30 – 95 mm) med smale vinger. Kroppen er forholdsvis slank. Vingenes grunnfarge er vanligvis oransje eller rødaktig, men mange farger kan forekomme. De fire undergruppene ser forholdsvis ulike ut. Acraeini er spinkle sommerfugler med avrundede vinger, farget i gult, rødt og svart mens vingene hos pasjonsblomstsommerfugler (Heliconiini) er lange og smale med sterke farger. Perlemorvinger (Argynnini) er kraftigere bygd med bredere vinger, med brunoransje grunnfarge og regelmessige, firkantede svarte flekker. Vagrantini ligner mange andre grupper av flikvinger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mimicry hos slekten Heliconius

De forskjellige undergruppene i Heliconiinae er ofte ganske spesialiserte med hensyn til larvenes næringsplanter. De fleste artene i den nordlige gruppen perlemorvinger (Argynnini) har larver på fioler (Viola spp.), mens de fleste av de mange artene av pasjonsblomstsommerfugler (Heliconiini) lever på den artsrike slekten pasjonsblomster (Passiflora spp.). Noen arter av Acraeini lever også på denne slekten, men denne gruppen kan også finnes på andre planter.

Mimikrykomplekser[rediger | rediger kilde]

Acraeini og Heliconiini tar opp giftstoffer fra plantene de lever på som larver, av og til også fra andre kilder. De har utviklet spesielle, ofte svarte og røde eller gule, fargemønstre som signaliserer dette. Mange ubeslektede sommerfugler fra flere ulike grupper har etterlignet dette mønsteret i den grad at selv eksperter ofte tar feil av dem. Dette kalles mimikrykomplekser. Man skiller mellom Batesisk mimikry, der en spiselig art etterligner en uspiselig og oppnår beskyttelse ved dette, og Müllersk mimikry der to uspiselige arter utvikler lignende utseende (konvergent evolusjon), der begge drar nytte av å ligne på den andre. Overgangene mellom disse to formene er glidende, for mange arter er delvis uspiselige.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Wahlberg, N.(2006) Heliconiinae på Tree of life [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]