Fjellringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellringvinge
Nomenklatur
Erebia pandrose
Borkhausen, 1788
Populærnavn
fjellringvinge
Hører til
Satyrini,
ringvinger,
sommerfugler
Økologi
Habitat: enger og heier, mest over tregrensen, vanlig opp til ca. 1600 moh.
Utbredelse: Fjellområder i Nord- og Mellom-Europa, østover til Sentral-Asia.
Vanlig i høyfjellet over hele Norge.

Fjellringvinge (Erebia pandrose) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Slekten Erebia har en rekke arter i fjellene i Europa, de fleste av dem med meget begrenset utbredelse.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 36 – 50 mm) sommerfugl, kroppen kledt med lange, oppstående hår. Oversiden er mørkebrun med en markert, silkeaktig glans. Ved forvingens spiss er det et kort, oransje tverrbånd, på dette vanligvis noen ganske små øyeflekker. Forvingens underside er lysere brun med en øyeflekk ved spissen, bakvingens underside gråvatret uten flekker. Flere andre, europeiske arter er meget like fjellringvingen, men ingen av dem forekommer i Norden. Larven er grønn, ulikt de fleste andre flikvingers larver er den hårete, med svart rygglinje og svartprkket sidelinje. Hodet og de to spissene som bakkroppen ender i er rødbrune.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten flyr nesten utelukkende over tregrensen, og er ofte mest tallrik så høyt oppe at den er den eneste dagsommerfuglen som flyr der. Den er vanlig på heier og gressmarker i alle fall opp til 1600 moh. i Sør-Norge. Den bruker mye tid på å sole seg for å få kroppstemperaturen opp så den kan fly. De voksne sommerfuglene flyr i juli-august. Larven, som lever på svingel (Festuca spp.) og rapp (Poa spp.), bruker to år på utviklingen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]