Jean Baptiste Boisduval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jean Baptiste Boisduval
Jean Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval
Dechauffour de Boisduval 1799-1879.jpg
Jean-Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval i 1874
Født17. juli 1799
Død30. desember 1879 (80 år)
Frankrike Frankrike
Beskjeftigelse biolog, lege, entomolog, botaniker, lepidopterist
Nasjonalitetfransk
Medlem avSociété entomologique de France
Spesialitetsommerfugler
InstitusjonerSociété entomologique de France
Fagfeltentomologi, botanikk

Jean Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval (født 17. juni 1799 i Ticheville, død 30. desember 1879 samme sted) var en fransk entomolog, sommerfuglsamler (lepidopterist) og lege.

Han utviklet Boisduval målestokken og identifiserte mange nye arter av sommerfugler. Boisduval var en av de mest kjente sommerfuglsamlere i Frankrike og var med på å stifte Société Entomologique de France. Tidlig i sin karriere interesserte han seg for biller og allierte seg med både Lacordaire og Latreille. Han var kurator for Pierre Françoise Marie Auguste Dejean-samlingen i Paris og beskrev mange bille-arter, og i tillegg sommerfugler og møll, som følge av reisen med Astrolabe, ekspedisjonsskipet til Jean-François de La Pérouse og "Coquille" til Louis Isidore Duperrey. Boisduvals smellere er i Natural History Museum, London og mange typer av snutebiller i Brussels naturhistoriske museum. Sommerfuglene hans ble solgt til Charles Oberthür. Svermerne er i Carnegie Museum of Natural History i Pittsburgh, Pennsylvania.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • Jean Baptiste Alphonse Dechauffour Boisduval og John Eatton Le Conte, 1829-1837 Histoire général et iconographie des lepidoptérès et des chenilles de l’Amerique septentrionale utgitt i Paris. Verket ble ikke fullført før i 1837.
  • Jules Dumont d'Urville Ed. Voyage de l'Astrolabe. Faune entomologique de l'Océanie par le Dr Boisduval. Tome 1: Lepidoptéres (1832); Tome 2: Coléoptères, Hémiptères, Orthoptères Névroptères, Hyménoptères et Diptères (1835).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]