Perleringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Perleringvinge
Perleringvinge (Coenonympha arcania)
Nomenklatur
Coenonympha arcania
Linnaeus, 1761
Populærnavn
perleringvinge
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: enger og skogkanter
Utbredelse: Det meste av Europa.
I Norge finnes den bare i Østfold og Akershus.

Perleringvinge (Coenonympha arcania) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den er ganske sjelden i Norge, og er funnet bare i Østfold og Akershus.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten sommerfugl (vingespenn 28 – 38 mm) med runde vinger. Forvingens overside er ortansjegul med brun kant, bakvingens overside brun. Den kjennes lettest på mønsteret på bakvingenes underside, som er grågul med et bredt, hvitt tverrbånd nær ytterkanten. Den har ganske store øyeflekker på begge sider av dette båndet. Forvingens underside er okergul med en liten øyeflekk nær spissen. Larven er grønn med lysere rygg, en mørk ryggstripe og gulaktige sidestriper. Bakerst har den to røde spisser.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på hengeaks (Melica nutans). De voksne sommerfuglene flyr på enger og i skogkanter i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over hele Europa bortsett fra de nordligste delene og Storbritannia. Østover finnes den til Ural. I Norge var den lenge bare kjent fra rundt Fredrikstad og Halden i Østfold, men etter 1970 har den spredt seg noe vestover og finnes nå over hele Østfold og i de østlige delene av Akershus. Til tross for at den har spredt seg blir den fortsatt regnet som noe truet i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata