Tranby (Lier)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tranby
Tranby kirke, Buskerud, Norway - 20070526.jpg
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneLier
Postnummer3408 Tranby
Areal2,12 km²
Befolkning5 296[a] (2022)
Bef.tetthet2 498,1 innb./km²
Preposisjon Tranby

Tranby
59°49′00″N 10°15′00″Ø

Tranby er et tettsted i Lier kommune i Viken. Tettstedet har 5 296[1] innbyggere per 1. januar 2022, og ligger omtrent 25 minutters kjøring sydvest for Oslo, og ca. 10 minutters kjøring nord for Drammen.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Tettstedet består i hovedsak av tre boligfelt som ligger i en halvsirkel rundt et lite skogsområde (Ringveien). Fra Tranby har man utsikt ut over hele Lierdalen og Drammen.

Tranby har i generasjoner hatt et bra sportsmiljø, da Tranbyhallen er ofte brukt til turn, håndball, fotball og andre aktiviteter. Tranbyhallen tilhører Tranby skole, som er ungdomsskolen for både Tranby, Nordal, Lierskogen, Hallingstad og Henummarkka. Damtjern er et populært badested ikke langt fra Tranby. Damtjern er på Lierskogen, ved Liertoppen. Liertoppen er et kjøpesenter på Tranby.

Den gamle kongeveien til Oslo går gjennom Tranby, og ved det tidligere marmorverket er det oppført en obelisk til ære for Fredrik V. Denne veien går også gjennom et naturvernområde med mange sjeldne orkidéer.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Flere bedrifter har etablert seg på Tranby, med Aker Solutions ASA (tidligere Aker Kværner og Kværner Eureka) som den største. I nærheten av Tranby (ved E 18) ligger Liertoppen kjøpesenter. Rett vest for dette har byggevareutsalget Bauhaus etablert seg.

Kjente personer fra Tranby[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022.