Damtjern (Lier)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Damtjern
Damtjern i Lier - foto Remi Kristiansen.jpg
Damtjern i Lier
FylkeViken
KommuneLier
VassdragLiervassdraget
Areal 0,13 km²[1]
Høyde 191 moh.[1]
Posisjon
Map
Damtjern
59°48′09″N 10°17′01″Ø

Damtjern er et tjern i Lier kommune i Viken. Det ligger mellom Fosskollen og Liertoppen kjøpesenter. Damtjern er 0,13 km² stort og ligger 194 meter over havet.[1] Tjernet har sitt utløp i Lierelva og har blant annet abbor.

Badeplass[rediger | rediger kilde]

Damtjern var på 1990-tallet preget av at det ble brukt som tilholdssted for utenlandske sesongarbeidere som bodde i bilene sine på parkeringsplassen i sørenden av tjernet. Kommunene tok tak i problemet, ved å blant annet stenge parkeringsplassen, og i de seinere årene har Damtjern blitt en populær badeplass for befolkningen på Tranby, Reistad og Lierskogen. Det er to utetoaletter utplassert på østsiden, samt en rullestolrampe på sørsiden.

Badesesongen ble sterkt redusert sommeren 2006 da nedbør tok med seg store mengder leire og gjørme. Dette var grunnet store anleggsarbeider, blant annet i forbindelse med en vannledning, bygging av byggevarehuset Bauhaus og en motorcross-bane i nærheten.

I dag er vannkvaliteten igjen god.

Klatrefelt[rediger | rediger kilde]

Granittklippene langs tjernets vestside egner seg godt for klatring, og Damtjern har i mange år vært et populært sportsklatrefelt. Feltet ble utviklet på siste halvdel av 1980-tallet, hovedsakelig av klatrere fra Oslo, og Damtjern ble på denne tiden den viktigste arenaen for utviklingen av ruter i den øvre delen av graderingsskalaen i Norge. I 1986 gikk Marius Morstad «Stive dempere», landets første rute gradert 8+ (fransk grad 7c+), og i 1988 sto Per Hustad for et nytt gjennombrudd da han fullførte sitt langtidsprosjekt, ruta «Marathon», grad 9 (fransk grad 8b).[trenger referanse]

Sommeren 2006 ble det gjennomført en større reboltingsaksjon, blant annet med støtte fra Drammen Klatreklubb, hvor de gamle boltene fra 1980-tallet ble skiftet ut.

Annet bruk[rediger | rediger kilde]

Damtjern brukes blant annet også til fisking, sommer og vinter. Tjernet blir relativt hurtig isdekt vinterstid, grunnet lite tilstrømning av vann og liten sirkulasjon. Om vinteren brukes isen til speedcross, billøp og flyplass for modellfly.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 9. april 2015