Lierskogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lierskogen
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneLier
Postnummer3420 Lierskogen
Befolkning2491[1][a]
Map
Lierskogen
59°48′57″N 10°18′22″Ø

Lierskogen er et sted i Lier kommune i Viken. Lierskogen ligger mellom Oslo og Drammen. Det var inntil 2014 regnet som et eget tettsted av Statistisk sentralbyrå under navnet Kjenner, men er nå etter nye definisjoner regnet som en del av tettstedet Oslo.

På Lierskogen ligger Liertoppen kjøpesenter.

Natur[rediger | rediger kilde]

Europavei 18 (Norge) som går igjennom Lierskogen deler to av de ti markene tilhørende Oslomarka. I nord Vestmarka og i sør Kjekstadmarka. Nærliggende ligger både Damtjern på Lierskogen og Ulvenvannet kort tid over grensen i Asker.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Lierskogen ligger på grensen mellom de kambrosiluriske bergarter i Asker, og den røde drammensgranitten. Kalkstein ble omdannet til marmor, et attraktivt bygningmateriale. Et av marmorbruddene på Lierskogen er Gjellebekk, der marmoren som ble brukt til å bygge Marmorkirken i København ble hentet fra. Det er reist en obelisk til minne om kong Frederik V av Danmark og Norges besøk i 1749.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Skole[rediger | rediger kilde]

Den eneste barneskolen på Lierskogen er Heia barneskole, som har ca. 300 elever og ca. 40 ansatte. Heia skole kalles for skolen under regnbuen.[2]

Landbruk[rediger | rediger kilde]

Lierskogen kirke før de seneste utvidelsene

Tradisjonelt har Lierskogen vært et sted som lever av jordbruk, men etter andre verdenskrig har mange nye familier flyttet dit. Disse familiene har vanligvis bodd der, men de som ikke jobbet med landbruk har stort sett jobbet i nærliggende steder som Bærum, Asker, Dikemark, Drammen og Oslo. Det er fortsatt et aktivt landbruksmiljø på Lierskogen med produksjon av melk, kjøtt og sauehold.

Den gamle sentrumet lå nær kirken, Lierskogen kirke. Rundt var det følgende bygninger: Gravdal bakeri, Heia barneskole (for barn i alderen 7-12), samfunnshuset, en liten butikk, et postkontor og en bensinstasjon. I 1985 hadde Lierskogen en befolkning på bare 900 personer, men det var på denne tiden en stor byggeboom startet.

Liertoppen kjøpesenter[rediger | rediger kilde]

Liertoppen kjøpesenter

I løpet av andre halvdel av 1980-årene ble to store prosjekter ble bygget fra bunnen av: Liertoppen kjøpesenter og nærliggende Norsk Medisinaldepot, en pillefabrikk. I 1987 ble Liertoppen kjøpesenter åpnet med to separate bygninger og en stor parkeringsplass. Et underjordisk parkeringsanlegg ble også bygget under en av bygningene. I 1989 var de to bygningene koblet sammen med en bro, og dannet dermed Norge lengste innendørs handelssenter.[3]

Boligfelt[rediger | rediger kilde]

På 1990-tallet var det store byggeprosjektet flere titalls nye boliger rett bak Heia barneskole i det gamle sentrum.

Selv om dette boligfeltet og flere andre mindre har mer enn doblet befolkningen til 2300 personer, har det kommersielle sentrum av Lierskogen flyttet 1,5 kilometer unna, opp til Liertoppen kjøpesenter. Postkontoret og annet har forlatt den gamle landsbyens sentrum for en plass blant butikkene.

Referanser[rediger | rediger kilde]