Hopp til innhold

Anchorage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anchorage

Flagg

Våpen

LandUSAs flagg USA
DelstatAlaskas flagg Alaska
FylkeAnchorage
Grunnlagt1914
Oppkalt etterankerplass
Hovedstadingen
Tidssone−9
Postnummer99501–99524
Retningsnummer907
Areal5 035,06 km²[1]
Vannfylt arealandel12,2 %
Befolkning291 247[2] (2020)
Bef.tetthet57,84 innb./km²
Antall husholdninger118 640
Høyde o.h.31 meter
Nettsidewww.muni.org
Politikk
BorgermesterDan Sullivan
Kart
Anchorage
61°13′00″N 149°53′37″V

Anchorage

Anchorage er by i borough Anchorage i den amerikanske delstaten Alaska. Med 291 826 innbyggere ifølge folketellingen i 2010, er Anchorage den største byen i Alaska med nesten halvparten av statens innbyggere. Anchorage styres av en valgt ordfører og byråd, og en byrådsleder. Byens nåværende ordfører er Mark Begich.

Anchorages flyplass er Ted Stevens Anchorage internasjonale lufthavn.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Anchorage ligger i det sydlige sentrale Alaska, på 61° nord (nesten det samme som Stockholm og St. Petersburg), 149° vest (nesten det samme som Hawaii), nordøst for Alaska-halvøya, øya Kodiak, og Cook Inlet, rett nord for Kenai halvøya, nordvest for Prins William-sundet, og nesten rett syd for Mount McKinley/Denali. Byen ligger på en trekantet halvøy. Mot øst ligger Chugach fjellene, mot nordvest er Knik Arm, og mot sørvest er Turnagain Arm, øvre forgreninger av Cook Inlet, som i seg selv er den nordligste delen av Stillehavet. Det er ingen sandstrender i byen, men brede gjørmestrender. Mot nord ligger kommunen Matanuska-Susitna, i syd ligger Kenai Peninsula, og mot øst Valdez-Cordova.

Anchorage har dypvannshavn, og 90 % av alt forbrukergods som ankommer Alaska blir losset her.[3] Byen er også hovedkvarter og viktig stasjon for Alaska Railroad. Blant de største næringsveiene er det offentlige, militæret, olje og turisme. To strategisk viktige amerikanske militærbaser grenser til Anchorage mot nord: Elmendorf Air Force Base og Fort Richardson. Sommeren er den største turistsesongen i byen.

Klima[rediger | rediger kilde]

Gjennomsnittstemperaturen om sommeren ligger mellom 13 og 23 ℃, om vinteren ligger den mellom −7 og −15 ℃. Været er svært uforutsigbart, både fra dag til dag og for hele årstider. Somrene er gjerne milde og fine, men ofte med en del regn. Noen vintre er det mye snø og kaldt, mens andre vintre er det mindre snø og gjentatte perioder med tøvær. Siden byen ligger relativt langt mot nord er vinterdagene korte, og på grunn av arbeid kan mange gå uker uten å se sol. «Seasonal Affective Disorder» er et kjent problem.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Anchorage ble planlagt av byplanleggere i 1914 som en havn i forbindelse med byggingen av Alaska Railroad, og i 1915 ble de første bytomtene solgt. I 1920 oppga USAs regjering sin direkte kontroll over området og valg ble holdt. I 1940-årene begynte byen å vokse, i og med konstruksjonen av Elmendorf Air Force Base og Fort Richardson, som gjorde Anchorage til et større forsvarssenter. Etter at Alaska ble en stat, opplevde Anchorage alvorlig bolignød, noe som ble delvis løst ved byggingen av drabantbyer.

Resultat av jordskjelvet i 1964

Langfredag 27. mars 1964 ble Anchorage rammet av et kraftig jordskjelv som målte 9,2 på Richters skala, og mye ble ødelagt. Faren for videre jordskjelv satte en begrensning på bygningshøyden, og de høyeste er på 21 etasjer. Byen har en skyline med Chugachfjellene, Cook-bukten og Mount McKinley i bakgrunnen. Selv om plassen er begrenset på halvøya der byen ligger, så er det flere parker og grønne soner innenfor bygrensen. Over de siste 30 årene har flere av de uutviklede områdene blitt fortettet med hus, butikker og annen byggevirksomhet.

Anchorage inkluderer også brorparten av naturreservatet Chugach State Park.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Den største grenen av University of Alaska ligger sentrumsnært i østre Anchorage. Byen har et symfoniorkester, en opera- og konsertforening samt flere uavhengige musikk- og teatergrupper. Det er ukentlige seanser med tradisjonell irsk musikk, jazz, og annen musikk.

Anchorage har fått All America City-prisen i årene 1956, 1965, 1984-1985 og 2002. Byen vant prisen sist på grunn av arrangement som Spesialolympiaden i 2001, en rett for unge lovbrytere («Anchorage Youth Court») og programmet Bridge Builders som tar sikte på å redusere konflikter mellom forskjellige kulturer.

Den botaniske hagen i Alaska har 900 arter av hardføre stauder og 150 lokale plantearter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]